Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η απολογία τού βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Σαξώνη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης, ο πρώην ταμίας τού δήμου συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με χθες, θεωρώντας τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια ως «εμπνευστή» του σχεδίου υπεξαίρεσης.
«Είχε το κουμάντο στα οικονομικά του δήμου», είπε αναφερόμενος στον Μ. Λεμούσια, λέγοντας ότι ο πρώην γραμματέας του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι εκείνος του πρότεινε την αμοιβή του 10% επί των μετρητών που αναλάμβανε κάθε φορά από τα δημοτικά ταμεία. «Μη στενοχωριέσαι -μου είπε- θα πάρεις και συ κάποια χρήματα. Δεν το ζήτησα εγώ το 10%, μου το πρότεινε εκείνος», είπε.
Επέμεινε ότι η υπεξαίρεση δεν ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ και ότι για την πλαστογραφία γνώριζε μόνος ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για «μεθοδολογία παράνομων εντολών» στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.
Ρωτήθηκε για την σημερινή οικονομική του κατάσταση λέγοντας ότι «αυτήν την στιγμή έχω πάνω μου 12 ευρώ».
Σε ό,τι αφορά την περιβόητη Πόρσε Καγιέν με την οποία κυκλοφορούσε, απάντησε ότι του στοίχισε 62.000 ευρώ αλλά επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο μηνιαίο δάνειο των 2.000 ευρώ «μου την πήραν».
Όπως είπε, η ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος του στοίχισε 300.000 ευρώ, ενώ τόνισε ότι η ενασχόλησή του με τα κέντρα διασκέδασης δεν του απέφερε χρήματα.
Σε ερώτηση των συνηγόρων του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του πρώην γενικού γραμματέα, γιατί κατά το στάδιο της ανάκρισης δεν αναφέρθηκε -παρά μία μόλις φορά- στο «προξενιό» που του έκανε με τον Μ. Λεμούσια ο αείμνηστος αντιδήμαρχος Σταμάτης Καραμανλής, ο άλλοτε διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, απάντησε: «Είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Έχω αφεθεί στη μοίρα μου από όλους τους συγκατηγορουμένους μου. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Όταν τα παίρναμε ήταν καλά;».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κατά την 8ετή «συναλλαγή» που, όπως ισχυρίζεται, είχε με τον Μ. Λεμούσια, δεν έχει ένα αποδεικτικό στοιχείο, μία φωτογραφία, μία τηλεφωνική συνομιλία ή μία μαρτυρία τρίτου,
είπε ότι «οι τηλεφωνικές συνομιλίες γινόταν από μη καταχωρημένο τηλέφωνο, ενώ ρωτήθηκε εάν έχει τον αριθμό κινητού του Μ. Λεμούσια και απάντησε «το έχω στη συσκευή μου».
Σε ό,τι αφορά τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών επέμεινε ότι ο Αναστάσιος Γερογιάννης γνώριζε για την υπεξαίρεση, σε αντίθεση με τους Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη που δεν γνώριζαν και ειδικά στην περίπτωση του δευτέρου «όταν έπιασαν κάτι οι κεραίες του, αποχώρησε από το δήμο».
Η διαδικασία συνεχίζεται με ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης…
Διαβάστε ακόμα:
Υπεξαίρεση Δήμου Θεσσαλονίκης: Τον Λεμούσια “δείχνει” σαν πέτρα του σκανδάλου ο Σαξώνης