Θύμα τρομοκρατικής επίθεσης έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης (25.05.2017) ο Λουκάς Παπαδήμος στην “καρδιά” της Αθήνας.
Στις 18.28, στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε έκρηξη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού από παγιδευμένο φάκελο που άνοιξε ο ίδιος. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σε όλο το σώμα του, ενώ τραύματα υπέστησαν και δύο υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, που του είχαν παραχωρηθεί ως συνοδοί ασφαλείας, και επέβαιναν μαζί του στο αυτοκίνητο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλοι μεταφέθηκαν στον “Ευαγγελισμό”, όπου ο Λουκάς Παπαδήμος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καθαρισμό τραύματος στον δεξιό μηρό, όπως ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν, τονίζοντας μάλιστα πως η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ύστερα από σχεδόν τρεις ώρες, η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος βρέθηκε στον “Ευαγγελισμό”.
Ο κ. Παπαδήμος θα περάσει τη νύχτα στην εντατική για προληπτικούς λόγους και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε δωμάτιο.
Στο νοσοκομείο έσπευσαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο διοικητής ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησαν με τη διοίκηση του “Ευαγγελισμού” για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του κ.Παπαδήμου.
Παράλληλα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση με σχετικές ανακοινώσεις.
Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, δεν είναι μεν θωρακισμένο έχει όμως αλεξίσφαιρα τζάμια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ώστικό κύμα από την εκρηκτική ύλη του τρομοδέματος, να εκτονωθεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, προκαλώντας τον τραυματισμό των επιβαινόντων.
Ο Λουκάς Παπαδήμος και οι δύο υπάλληλοι της ΤτΕ είχαν… άγιο, γιατί ο φάκελος δεν είχε πλήρη εκρηκτική ύλη – συνήθης πρακτική για να μην εντοπίζεται από μηχανήματα- αλλά πυροτεχνικά υλικά, που προκάλεσαν ανάφλεξη με αποτέλεσμα ωστόσο τον τραυματισμό και των τριών επιβαινόντων.
Βαθύς προβληματισμός επικρατεί στην αστυνομία σχετικά με την μη έγκαιρη επισήμανση του τρομοδέματος, το οποίο φέρεται να είχε ελεγχθεί πριν φτάσει στο γραφείο του Λουκά Παπαδήμου, πιθανότατατα από μηχάνημα x-ray της Τράπεζας της Ελλάδας. Το ίδιο είχε συμβεί και με τα τρομοδέματα που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο, που -λόγω έλλειψης πυροκροτητή και βιομηχανικής εκρηκτικής ύλης- τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν.
Ο Λουκάς Παπαδήμος έφυγε από το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας και κατευθύνονταν στο σπίτι του σε περιοχή των Βορείων Προαστίων. Ερωτήματα προκαλούν τόσο η διαδρομή που ακολούθησε – για το αν πρόκειται για παραπλανητική διαδρομή υπό τον φόβο αντίστοιχων ενεργειών- αλλά και η ασφάλεια σχετικά με τους φακέλους που λαμβάνουν πολιτικά πρόσωπα, καθώς δεν είναι λίγες οι αναφορές που γίνονται σε σειρά προκηρύξεων κατά της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του ίδιου του Λουκά Παπαδήμου για τον ρόλο που έπαιξε από όλα τα πόστα που ανέλαβε στο παρελθόν.
Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν από πού παρέλαβε ο κ. Παπαδήμος την αλληλογραφία, μέσα στην οποία ήταν ο παγιδευμένος φάκελος, που εξερράγη στα χέρια του, προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία του μέχρι τον προορισμό του, για να διευκρινίσουν πώς έφτασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού.
Η διαδικασία πάντως, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.
Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.
Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του κ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.
Στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, που διαλύθηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε, ποιός αναγράφεται ως αποστολέας και διάφορες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.
Παράλληλα, έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ