Σάββατο, 17 Αυγ.
29oC Αθήνα

Βαριές ποινές για τρεις δουλέμπορους – διακινητές προσφύγων – 830.000 ευρώ και 92 χρόνια φυλακή

Βαριές ποινές για τρεις δουλέμπορους – διακινητές προσφύγων –  830.000 ευρώ και 92 χρόνια φυλακή

Χρηματική ποινή ύψους 830.000 ευρώ και 92 χρόνων κάθειρξης επικύρωσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για τους τρεις δουλέμπορους-διακινητές οι που κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά 35 παράτυπων μεταναστών.

Η πρώτη περίπτωση με την οποία ασχολήθηκε ο Άρειος Πάγος αφορούν τα όσα συνέβησαν τα μεσάνυχτα της 9ης Μαρτίου 2011, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, εντόπισαν, στην περιοχή της Αθήνας φορτηγό, το οποίο ήταν υπερφορτωμένο.

Πραγματοποίησαν έλεγχο και διαπίστωσαν ότι οδηγός του υπήκοος Μπαγκλαντές ήταν κατηγορούμενος. Συνοδηγός ήταν ένας Αφγανός, ενώ στην καρότσα του φορτηγού (ο ιδιοκτήτης του οποίου μέχρι τώρα φυγοδικεί) βρέθηκαν στριμωγμένοι και κλειδωμένοι 17 Αφγανοί. Όλοι είχαν εισέλθει παράνομο στην χώρα και τους είχε δοθεί προθεσμία για να αναχωρήσουν από την Ελλάδα.

Τελικός προορισμός και των 17 ήταν η Ιταλία. Ο καθένας εξ αυτών είχε καταβάλει σε άγνωστα άτομα, μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, χρηματικά ποσά, τουλάχιστον από 2.500-3.000 ευρώ. Στο φορτηγό οι Αφγανοί είχαν εισέλθει με προορισμό, το λιμάνι της Πάτρας, απ’ όπου θα αναχωρούσαν για την Ιταλία.

Όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν το φορτηγό, ο οδηγός του, όπως αποδείχθηκε τηλεφώνησε από το κινητό του σε δύο συνεργάτες του, ενώ στην συνέχεια προσπάθησε να καθυστερήσει τους αστυνομικούς, ψάχνοντας δήθεν τα κλειδιά της πόρτας της καρότσας. Κατά τον έλεγχο, στην κατοχή του οδηγού βρέθηκαν δύο μαχαίρια, μήκους 25 και 19 εκατ., τα οποία σύμφωνα με την νομοθεσία αποτελούν όπλα, ένα κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου είχε επικοινωνήσει ήδη πριν τη σύλληψή του με τους συνεργάτες του και το ποσό των 630 ευρώ.

Ο οδηγός του φορτηγού από το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 42 ετών (από την οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη) και σε χρηματική ποινή 190.100 ευρώ. Από τις φυλακές Κομοτηνής ο οδηγός άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και του επιδικάστηκαν και δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.

Η περίπτωση των 18 Σύρων

Η δεύτερη περίπτωση με την οποία ασχολήθηκε ο Άρειος Πάγος αφορά υπόθεση η οποία αποκαλύφθηκε το 2014. Συγκεκριμένα, το βράδυ της 1ης Ιουνίου 2014 από τα παράλια της Τουρκίας 18 Σύριοι χωρίς διαβατήρια ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο, μπήκαν σε φουσκωτή ταχύπλοη βάρκα 7,40 μέτρων με εξωλέμβια μηχανή μεγάλου κυβισμού. Προορισμός τους ήταν Ελλάδα.

Στην βάρκα υπήρχε κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στην Τουρκία και ένας εξ αυτών είχε διαβατήριο Βουλγαρίας που όμως είχε ήδη λήξει. Οι Σύριοι πριν μπουν στην βάρκα έδωσαν 2.500 ευρώ ο καθένας σε Τούρκο υπήκοο.

Το ποσό αυτό ήταν μέρος της συνολικής αμοιβής που είχαν συμφωνήσει χωρίς όμως να προκύψει το συνολικό ποσό που κατέβαλε ο καθένας. Το φουσκωτό μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, έγινε αντιληπτό από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, που είναι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και απέχει 9 ναυτικά μίλα από την Χίο και 4 ν.μ. από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, από τις πράξεις του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη «μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τους επιβαίνοντες στο φουσκωτό σκάφος, καθώς ο πλους πραγματοποιήθηκε, ενώ επικρατούσε σκότος, το δε σκάφος ήταν ακατάλληλο για το ταξίδι αυτό, αφού ταξίδευε μέσα στο σκοτάδι χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, δεν διέθετε σωστικά μέσα, σωσίβια και πυροσβεστήρες, ούτε μέσα τηλεπικοινωνίας και έφερε μεγαλύτερο αριθμό επιβατών, από όσα με ασφάλεια μπορούσε να μεταφέρει».

Τελικά οι δύο διακινητές από το Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου καταδικάστηκε ο καθένας σε κάθειρξη 25 ετών και χρηματική ποινή 370.000 ευρώ (συνολικά 740.000 ευρώ) για «παράνομη μεταφοράς αλλοδαπών από το εξωτερικό στην Ελληνική επικράτεια, από υπαίτιους που ενεργούν παρόμοιες πράξεις εκ κερδοσκοπίας, από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή και κατά συναυτουργία».Οι δύο διακινητές από τις φυλακές Γρεβενών και Τρικάλων άσκησαν αναιρέσεις κατά της εφετειακής απόφασης, αλλά ο Άρειος Πάγος τις απέρριψε και επέβαλε στον καθένα δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις