Εκτιμάται ότι η οικονομική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, από την παράνομη δράση του κατά το τελευταίο τετράμηνο, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Με ειδικά φίλτρα και πρόσθετα χημικά, τέσσερις Έλληνες είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση νοθείας πετρελαίου ναυτιλίας και το μετέτρεπαν σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε το πρωί της Μ. Τρίτης στο Αιγάλεω και συνελήφθησαν τέσσερις άνθρωποι ηλικίας 37, 50, 27 και 21 ετών, ενώ αναζητείται ένα ακόμα άτομο για την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Βρέθηκαν δεξαμενές με διάφορες ποσότητες καυσίμων, μηχανισμοί και φίλτρα διήθησης, χημικές ουσίες ανάμειξης και φορτηγά οχήματα μεταφοράς. Το κύκλωμα είχε διακινήσει ποσότητες λαθραίων και νοθευμένων καυσίμων, μεταξύ 18.000 – 30.000 λίτρα ημερησίως. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους αφορά τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και τον τελωνειακό κώδικα για το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο 37χρονος, ως ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας και μεταπώλησης υγρών καυσίμων με έδρα το Πέραμα Αττικής, μαζί με τον 50χρονο, εδώ και 4 μήνες τουλάχιστον, είχαν συγκροτήσει στο Αιγάλεω Αττικής, οργανωμένη μονάδα παραγωγής – επεξεργασίας και νόθευσης πετρελαιοειδών καυσίμων.
Συγκεκριμένα, προέβαιναν σε ανάμειξη ποσοτήτων πετρελαίου, όπως αργού, κίνησης ναυτιλίας, καθώς και άλλων υγρών χημικών πρόσθετων, ενώ στη συνέχεια υπέβαλλαν σε διήθηση μέσω ειδικών μηχανημάτων και φίλτρων, μετατρέποντας τα σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, το οποίο διέθεταν στη συνέχεια στο ελεύθερο εμπόριο.
Η συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας και νόθευσης των καυσίμων αποτελούνταν από δύο κλειστούς χώρους – αποθήκες, ένας από τους οποίους χρησιμοποιούνταν ως εργαστήριο νόθευσης και επεξεργασίας, ενώ ο δεύτερος ως χώρος στάθμευσης των βυτιοφόρων. Κοντά σε αυτούς, βρέθηκε και άλλος χώρος, αποτελούμενος από δύο αποθήκες, στις οποίες οι δράστες είχαν τοποθετήσει ειδική επένδυση, προκειμένου να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους.
Από τις έρευνες που έγιναν στις αποθήκες, βρέθηκαν:
Στο εργαστήριο νόθευσης και επεξεργασίας:
· Δέκα (10) δεξαμενές διαφορετικής χωρητικότητας η καθεμία και με διάφορες ποσότητες καυσίμων εντός.
· Πλήθος φίλτρων διήθησης και καθαρισμού καυσίμων.
· Τρία (3) δοχεία με διερευνώμενης χημικής σύνθεσης υγρό.
· Ένα Ι.Χ.Φ βυτιοφόρο, έμφορτο με 5.000 λίτρα καυσίμων χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά.
Στο χώρο στάθμευσης:
· Δύο (2) Ι.Χ.Φ. βυτιοφόρα, το ένα από τα οποία περιείχε ποσότητα 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.
· Ένα (1) Δ.Χ.Φ. βυτιοφόρο με ρυμουλκό βυτίο.
· Ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτ/το μεγάλου κυβισμού.
· Τιμολόγια, σφραγίδες και λοιπά έγγραφα.
Στις δύο αποθήκες που εντοπίσθηκαν σε κοντινό σημείο:
· Σαράντα (40) δεξαμενές (πλαστικές και μεταλλικές) χωρητικότητας έως και 12.000 λίτρων η καθεμία.
· Πλήθος αντλιών.
· Κιβώτια με ανταλλακτικά φίλτρα.
· Διάφορα μηχανήματα επεξεργασίας καυσίμων.
· Πλήθος πλαστικών δοχείων των 20 λίτρων, τα οποία περιείχαν ποσότητες υγρών, διερευνώμενης χημικής σύνθεσης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ο 37χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση, έχει συλληφθεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Ανακριτή.
Τις αστυνομικές έρευνες διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, η οποία σε συνεργασία με κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. εξετάζει περαιτέρω την υπόθεση, για το ύψος των διαφυγόντων φόρων και δασμών του Ελληνικού Δημοσίου.