Έγκλημα

Χρυσή Αυγή: Έφεση τα θύματα, έφεση και ο άφαντος Παππάς

Αίτημα προκειμένου να ασκηθεί έφεση στην καταδικαστική απόφαση της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής όσο αφορά το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο υπέβαλαν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το αίτημα κατατέθηκε από τους συνηγόρους των Αιγύπτιων αλιεργατών και της οικογένειας του Παύλου Φύσσα ενώ οι δικηγόροι των μελών του ΠΑΜΕ αιτήθηκαν την επαναφορά του κατηγορητηρίου όπως αρχικά εισήχθη στο ακροατήριο.

Την ίδια στιγμή, στην Εισαγγελία Εφετών προσήλθε και ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά ο οποίος κατέθεσε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Όπως δήλωσε ο συνήγορός του Περικλής Σταυριανάκης: «Ασκήθηκε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης κι έτσι μαζί με άλλες εφέσεις ανοίγει ο δρόμος για το εφετείο.

Εξακολουθώ να αγνοώ που είναι ο εντολέας μου. Ερωτηθείς αν ο Ν. Παππάς προτίθεται να παραδοθεί σύντομα απάντησε ότι: «Όλες οι αποφάσεις μπορούν να αναθεωρηθούν αλλά έως τώρα δεν έχω γνώση για αλλαγή προθέσεων». Κάτι που σημαίνει ότι πρόθεσή του είναι να μην εμφανιστεί πριν την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο αίτημα τους οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών το Δικαστήριο επέβαλε ποινές δυσανάλογα χαμηλές με την ποινική, ηθική και κοινωνική απαξία των εγκληματικών πράξεων για τις οποίες το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορουμένους.

Όπως τονίζουν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων οι επιβληθείσες ποινές υπολείπονται κατά πολύ των ανώτατων ορίων που θέτει ο Ποινικός Κώδικας και δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση του άρθρου 79 του ΠΚ για επιβολή δίκαιων και ανάλογων ποινών.

Συγκεκριμένα το πλαίσιο ποινής για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας χωρίς ελαφρυντικά κυμαίνεται μεταξύ 5-15 ετών και το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση από 5-10 έτη.

Για όσους καταγνωστεί ελαφρυντικό οι ποινές αυτές είναι δυνατόν να μειωθούν για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας έως δύο έτη χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ανώτατο όριο των 15 ετών ενώ για το αδίκημα της ένταξης από ένα έως έξι έτη.

Αίτημα να ασκηθεί έφεση κατέθεσαν και οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας Φύσσα ζητώντας την επιβολή μεγαλύτερων ποινών στους 15 καταδικασθέντες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα.

Στους καταδικασθέντες για συνέργεια στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από επτά εώς 10 έτη κατά συγχώνευση με την συντριπτική τους πλειοψηφία να οδηγείται στις φυλακές.

Αίτημα κατέθεσαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της επίθεση σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ, ζητώντας την άσκηση έφεσης προκειμένου να δικαστούν οι τέσσερις κατηγορούμενοι από το Εφετείο για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και όχι αυτό της επικίνδυνης σωματικής βλάβης για το οποίο τελικά καταδικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Έγκλημα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Newsit Blogs
Έγκλημα: Περισσότερα άρθρα