Έγκλημα

Χρυσόγονος για Λαγό: Θέλει 2 μήνες για να αρθεί η ασυλία από την ευρωβουλή – Όλοι μπορούν να είναι υποψήφιοι

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε για τις ποινές των μελών της Χρυσής Αυγής.

«Θα δούμε ποιες ποινές θα επιβληθούν. Το βέβαιο είναι ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, δεν υπάρχει πλέον ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις εκλογές, και θεωρητικά θα μπορούσαν να εκλεγούν βουλευτές αν τους προτιμήσει ο ελληνικός λαός. Και με τις διατάξεις που προίσχυαν η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για να ισχύσει, θα έπρεπε να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση. Αμετάκλητη απόφαση δεν θα βγει τώρα. Και με το προηγούμενο Δίκαιο θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα», ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος.

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τροπολογία ώστε να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα από τους καταδικασμένους, ο ίδιος τόνισε ότι: «Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Το Σύνταγμα ορίζει περιοριστικά ποια είναι τα κολλήματα και τα ασυμβίβαστα εκλογής βουλευτών. Το πρώτο είναι να διατηρείς τα πολιτικά σου δικαιώματα. Δεν μπορεί να γίνει νέα δυσμενέστερη ρύθμιση, ούτε να εισαχθεί νέο κόλλημα, δεν υπάρχει τρόπος για να στερηθούν την εκλογιμότητά τους οι Χρυσαυγίτες για τις επόμενες εκλογές».

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Γιώργου Γερμενή, ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ότι μπορεί να συλληφθεί και να κρατηθεί στις φυλακές.

«Στον Ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, θα πρέπει να αρθεί η ασυλία του από το Ευρωκοινοβούλιο για να συλληφθεί. Το Ευρωκοινοβούλιο στο 98% των περιπτώσεων αίρει τις ασυλίες των μελών του μετά τα σχετικά αιτήματα. Άρα θεωρώ ότι αυτό θα τακτοποιηθεί πολύ σύντομα, αν δεν υπάρχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση», εξήγησε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το αν χρειάζεται να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να γίνει η άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι: «Χρειάζεται είτε καταγεγραμμένο συνολικά το κείμενο της απόφασης, είτε απόσπασμα του διατακτικού. Περίπτωση που να είχαμε καταδίκη μέλους του Ευρωκοινοβουλίου δεν υπήρχε. Φαντάζομαι ότι θα αρκεί και απόσπασμα του διατακτικού».

«Πρέπει να πάει στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα άρσης της ασυλίας, να περάσει από συνεδρίασης τη Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, μετά από την Ολομέλεια. Θέλει κάνα δίμηνο τουλάχιστον», κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.

Δείτε όσα είπε ο κ. Χρυσόγονος

 

Έγκλημα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Έγκλημα: Περισσότερα άρθρα