Η διαπραγμάτευση για τα λύτρα που γινόταν μέσω δημοσίευσης αγγελιών. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης που αποκαλούνταν από τους απαγωγείς του “μωρό”. Τα άγνωστα μέλη της συμμορίας που παραμένουν ασύλληπτα. Η υπόθεση Λεμπιδάκη φαίνεται ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα…
Όλα προκύπτουν από την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την πολύκροτη “υπόθεση Λεμπιδάκη” μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία την περασμένη Δευτέρα (02.10.2017). Η επιχείρηση στη μάντρα όπου κρατούνταν ο 53χρονος επιχειρηματίας ήρθε μετά από τρεις επικοινωνίες του Σκοπιανού “φρουρού” του με τον ιδιοκτήτη. Η επικοινωνίες αυτές έγιναν δυο μέρες πριν από την επιχείρηση.
Το αίμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη – Οι επιστολές και οι σημειώσεις για την απαγωγή
Ο φρουρός ζητούσε την «έγκριση» να δώσει στον Μιχάλη Λεμπιδάκη το… τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Παρήγγειλε, επίσης, καπνό και αποσμητικό χώρου γιατί βρωμούσε η χημική τουαλέτα! Σε μία τρίτη επικοινωνία ενημέρωνε για τα προβλήματα υγείας του «μωρού». Έτσι αποκαλούσαν οι απαγωγείς τον Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ο καπνός, το αποσμητικό και το «μωρό»
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου μιας τηλεφωνικής σύνδεσης που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες στην 27η και 28η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, διαπιστώθηκε ότι αυτή ενεργοποιήθηκε από κινητό που κατείχε ο 60χρονος μεσίτης.
[read4more]
Νωρίτερα, είχαν ενεργοποιηθεί από το ίδιο τηλέφωνο δύο συνδέσεις που φέρεται να συνδέθηκαν με τον 43χρονο ιδιοκτήτη της μάνδρας ανταλλακτικών. Το συγκεκριμένο κινητό είχε ενεργοποιήσει τηλεφωνικές συνδέσεις της πεθεράς του 43χρονου και του ίδιου.
Από την ακρόαση των συνομιλιών διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος, το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου δέχθηκε κλήση από τον 40χρονο Σκοπιανό. Τον ενημέρωσε για δύο «ύποπτα» πρόσωπα που είχαν προσεγγίσει την επιχείρηση. Το μεσημέρι της επόμενης μέρας τον καλεί και πάλι προκειμένου να τον εφοδιάσει με τσιγάρα.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Σκοπιανός ζητά από τον ιδιοκτήτη την άδεια για το αν θα δώσει σε «άτομο που βρίσκεται σε έτερο δωμάτιο του οικήματος», τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. Του ζητά επίσης να φέρει αποσμητικό χώρου, γιατί βρωμάει η τουαλέτα του δωματίου όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο άτομο. Τις επόμενες δύο ημέρες του ζητά και πάλι τσιγάρα ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου τον ενημερώνει σχετικά με πρόβλημα υγείας του «μωρού», όπως αποκαλούσαν οι απαγωγείς τον Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ο Σκοπιανός από τις 18.09.2017 ενεργοποιούσε κεραία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ». Παρέμενε σταθερός μέχρι και την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης. Κάλυπτε την Γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου, όπου βρισκόταν η επιχείρηση ανταλλακτικών του 43χρονου ιδιοκτήτη της.
Η συγκλονιστική επιστολή Λεμπιδάκη στα παιδιά του: “Αγωνιώ να βρεθώ δίπλα σας”
Ο «Άκης» και ο «Κώστας»
Μέσα από το υλικό της δικογραφίας διαπιστώνεται επίσης, η φυγή «4 απογοητευμένων-διαφωνούντων» δραστών. Είτε “βαρέθηκαν”, είτε φοβήθηκαν από το μεγάλο χρονικό διάστημα της κράτησης και την εμμονή συνεργών τους να απαιτούν υπέρογκα λύτρα.
Από τη δικογραφία προκύπτει πως στην υπόθεση εμπλέκονται ένας άγνωστος «Κώστας» και ο «Άκης», ο οπερατέρ (!) των βίντεο Λεμπιδάκη. Υπάρχει επίσης και η πληροφορία για την εμπλοκή Ρώσων στην επιχείρηση.
Τα στελέχη της Αστυνομίας στην Κρήτη φοβούνται το ενδεχόμενο «βεντέτας» ανάμεσα σε κατηγορουμένους και μέλη του ασύλληπτου «πυρήνα», στην περίπτωση που ανοίξουν… στόματα.
Ήδη, 46χρονος φερόμενος ως «στρατολογητής» εξέφρασε φόβους για τη ζωή του και δεν αποκαλύπτει τα κρησφύγετα που κρατούσαν τον όμηρο. Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της προανάκρισης διαπίστωσαν ότι ο 60χρονος μεσίτης κρατούσε βιβλίο «εσόδων-εξόδων».
Συνδετικός κρίκος ο… ακτιβιστής και ο αριστερόχειρας με τη βαριοπούλα
Ο 45χρονος ακτιβιστής των πλειστηριασμών και εμπρηστής των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφεται ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον 1ο και 2ο πυρήνα της συμμορίας. Φέρεται να γνωρίζει και την αιτία απενεργοποίησης των πρώτων, οι οποίοι αποχώρησαν ως «απογοητευμένοι» ή στοχευμένοι από την αστυνομία.
Μεταξύ αυτών, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αναζητούν τον αριστερόχειρα με την βαριοπούλα. Είναι ο άνθρωπος που συμμετείχε στην αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, σπάζοντας το τζάμι του οδηγού. Δεν συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες.
Η ψυχολογική πίεση στην οικογένεια
Μεγάλο μέρος της δικογραφίας περιγράφει τις 32 επαφές των απαγωγέων με μέλη της οικογένειας, άλλους συγγενείς και στενούς συνεργάτες του επιχειρηματία. Πολλές από αυτές στοχεύουν στην συναισθηματική φόρτιση και στην κάμψη του ηθικού προκειμένου να ενδώσουν στις απαιτήσεις τους.
Οι απαγωγείς υπερτονίζουν την κακή σωματική και ψυχική υγεία του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Υποστήριξαν πως έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με πλαστικό μαχαίρι. Πως είχε κρίσεις πανικού. Πως θα έστελναν το κομμένο του δάκτυλο. Έβριζαν την οικογένεια και απειλούσαν ότι θα διαπομπεύσουν τα μέλη της δημοσιοποιώντας τις ηχογραφημένες συνομιλίες τους για να αναδείξουν την… αδιαφορία τους να ελευθερώσουν τον άνθρωπό τους.
Συγκλονίζουν οι σημειώσεις του Μιχάλη Λεμπιδάκη στην απομόνωση – «Πρέπει να ζήσω, για τα παιδιά μου»
Οι επιστολές
Στις 19:01, της 8ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 28ης επικοινωνίας διαπραγμάτευσης, απαγωγέας καλεί τον κουμπάρο και συνεργάτη του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Τον ενημερώνει ότι στην εκκλησία του Αγίου Εφραίμ στο Καταλαγάρι Ηρακλείου, κάτω από τον κάδο που βρισκόταν στον προθάλαμο της τουαλέτας, υπήρχε φάκελος τον οποίο θα έπρεπε να παραδώσει στην μητέρα του ομήρου.
Ο φάκελος είχε δύο χειρόγραφες επιστολές του ομήρου και μία γραμμένη σε υπολογιστή. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης παρακαλούσε την οικογένειά του να προσπαθήσει να συγκεντρώσει τα 30.000.000 ευρώ γιατί κινδυνεύει να τρελαθεί. Έλεγε στην οικογένειά του ότι οι απαγωγείς εξοργίστηκαν από την διαρροή στα ΜΜΕ για το βίντεο με τον ίδιο.
Στην τρίτη επιστολή οι δράστες απειλούσαν πως θα σκότωναν τον 53χρονο επιχειρηματία. Καλούσαν την οικογένεια να αποδεχθεί τις απαιτήσεις τους και να δείξουν την συναίνεσή τους με την δημοσίευση αγγελίας.
Η αγγελία
Υποδείκνυαν να ανεβάσουν αγγελία στην εφημερίδα «Κρητικές αγγελίες», στο φύλλο δημοσίευσης που θα κυκλοφορούσε την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.
Υπέδειξαν και το εξής περιεχόμενο: «Πωλείται στην βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, μεγάλος επαγγελματικός- βιοτεχνικός χώρος 3.000 τμ κτισμένος σε 10.000 τμ οικοπεδική έκταση. Κατάλληλος για πολλές χρήσεις. Τιμή πώλησης ανάλογη με την μοναδικότητα του. Τηλέφωνα επικοινωνίας 69………………. 69…….………. 69…….……….».
Οι δράστες δήλωσαν στην οικογένεια ότι αν δεν ανεβάσει την αγγελία, αυτό θα σήμαινε ότι δεν επιθυμούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπονοώντας το θάνατο του απαχθέντος.
Η οικογένεια δημοσίευσε την αγγελία ωστόσο παραλλάσσοντας τις αριθμητικές τιμές που αντιστοιχούσαν στο εμβαδόν του κτίσματος και της οικοπεδικής έκτασης που δήθεν πωλούνταν. Διαπιστώθηκε ότι το γινόμενο αντιστοιχούσε σε 30.000.000, γεγονός που θα υποδήλωνε στους δράστες ότι η οικογένεια είχε συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό και θα τους το παρέδιδε. Αντ’ αυτού, η οικογένεια χρησιμοποίησε αριθμητικές τιμές, των οποίων το γινόμενο αντιστοιχούσε σε 9.300.000 ευρώ, που είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, με sms προς τον πατέρα, τον αδερφό και τη σύζυγο του ομήρου, αντιλαμβανόμενοι οι απαγωγείς την αλλαγή που παρέπεμπε στο συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, δηλώνουν στην οικογένεια ότι έχουν… υπομονή.
Φόβος και “ομερτά”
Ο 46χρονος φερόμενος «στρατολογητής» του νέου πυρήνα, ομολόγησε ότι έλαβε μέρος στην απαγωγή 15-20 ημέρες αφού απήχθη ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Υποστήριξε ότι τον προσέγγισαν ένας άνδρας που τον έλεγε «Γιάννη», γιατί είχε δουλέψει για εκείνον ως εργάτης, ρωσικής καταγωγής και ένας άγνωστος και του πρότειναν να βγάλει χρήματα.
Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν σε πόσα διαφορετικά σπίτια τον πρόσεχε ως φύλακας εκείνος απάντησε: «Εγώ έχω πάει σε δύο σπίτια συνολικά», και όταν τον ξαναρώτησαν που ήταν αυτά, ο 46χρονος τους είπε: «Δεν μπορώ να σας πω φοβάμαι».
Σημειώνεται ότι ο 46χρονος ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν δύο ακόμη συνεργοί του στις 6 Ιουλίου στην Επαρχιακή οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου στην περιοχή του Πανόρμου. Ένας από τους επιβάτες συνομιλούσε εκείνη την ώρα μέσω sms με μέλη της οικογένειας Λεμπιδάκη. Το κινητό τηλέφωνο το πέταξαν λίγο πριν γίνει αστυνομικός έλεγχος από τους αστυνομικούς της Τροχαίας.
Η κατάθεση του “παππού”
«Δελεάστηκα από την πρόταση και δέχθηκα. Τότε κάποιο βράδυ ήρθε από το σπίτι μου αυτός ο Γιάννης από κοινού με το άλλο άτομο πιθανόν από τη Ρωσία και μου πρόσφερε 100.000 ευρώ για να προσέχω τον Λεμπιδάκη. Η συμφωνία μας ήταν να πηγαίνω να μένω σε χώρο που τον κρατούσαν και να του δίνω φαγητό, να προσέχω αν κάτι χρειαστεί και να έχω το νου μου.
Συμφώνησα και ξεκίνησα τη φύλαξή του. Πήγαινα από τον Απρίλιο μέχρι και πριν ενάμιση μήνα, κάποιες ημέρες και τον έβλεπα. Στο δωμάτιο που φυλάγανε τον κύριο Μιχάλη υπήρχε όπλο -τύπου καλάσνικοφ όχι δικό μου, αλλά μου το είχαν δείξει για να ξέρω που είναι και μήπως μου χρειαστεί. Ο κύριος Μιχάλης ήταν δεμένος με κάποια αλυσίδα, εγώ τον έβρισκα πάντα έτσι. Εκείνος πήγαινε σε μια χημική τουαλέτα που ήταν στο δωμάτιό του και εγώ τον φρόντιζα.
Ο ίδιος δεν ήταν πάντα καλά ψυχολογικά και εγώ καθόμουν και τον άκουγα να μου λέει τα παράπονά του για να ξεσπάει γιατί με τον καιρό τον συμπόνεσα. Οι εντολές μου ήταν να φοράω κουκούλα και γυαλιά ηλίου και να μην τα βγάζω καθόλου για να μη με δει στο πρόσωπο, έτσι και έκανα.
Ερχόταν κάποια άτομα που έφερναν φαγητό και για εμένα και για τον κύριο Μιχάλη εγώ το έπαιρνα χωρίς να τους δω και το πήγαινα για να το φάμε. Τις φορές που κουβεντιάζαμε με τον κύριο Μιχάλη με έλεγε “παππού”» κατέθεσε ο 46χρονος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος