Το πόρισμα στο οποίο κατέληξε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, τεχνικός σύμβουλος που όρισε η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, είναι 10 σελίδων και ήδη κατατέθηκε στον ανακριτή. Ο ιατροδικαστής αναφέρει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε εξαιτίας «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου», που ήταν συνέπεια των πολλαπλών τραυμάτων που δέχτηκε, κυρίως στο κεφάλι.
Μέρος του πορίσματος αυτού δημοσίευσε την Πέμπτη (29.11.2018) το Vice. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ιατροδικαστή της οικογένειας, τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος ενώ βρισκόταν μέσα στη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και επιχειρούσε να βγει, ήταν καθοριστικά για το θάνατο του. Τα πιο σοβαρά ήταν δυο που δέχτηκε στο κεφάλι.
[read4more]
Αναφέρει το πόρισμα: «Η εγκεφαλική κάκωση δεν αντιστοιχεί σε βλάβη ενός μόνο οργάνου. Λόγω του κυρίαρχου ρυθμιστικού ρόλου του εγκεφάλου συχνά συνδυάζεται με μεταβολή στη λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού. Οι συστηματικές επιπλοκές της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών άμεσα, λόγω της βαρύτητας τους, ή έμμεσα οδηγώντας σε δευτεροπαθείς βλάβες […] Όσο αφορά τον μηχανισμό πρόκλησης των σοβαρών κακώσεων κεφαλής, μετά από επισκόπηση του βίντεο σε σελίδα από το διαδίκτυο παρατηρώ ότι μετά την έξοδο του από τον υαλοπίνακα – τζαμαρία, πέραν των πολλαπλών λακτισμάτων που δέχεται επί της κεφαλής, δέχεται και ένα λάκτισμα επί της αριστερής επιφάνειας της κεφαλής και ακολούθως προσκρούει η κεφαλή με τη δεξιά της πλευρά επί ανενδότου επιφάνειας. Κατά την επιστημονική μου άποψη, το λάκτισμα αυτό ήταν εξαιρετικά ισχυρό και ικανό να προκαλέσει τις αιμορραγικές διηθήσεις των μαλακών μορίων της αριστερής κροταφικής και ινικής χώρας και αντίπλευρα θλαστικά τραύματα επί της δεξιάς πλευράς της κεφαλής. Η εν λόγω κάκωση ήταν τόσο ισχυρή που μπορούσε να προκαλέσει τα τραυματικά ευρήματα επί του εγκεφάλου».
Οι ιατροδικαστές κατέγραψαν 22 κακώσεις και θλαστικά τραύματα στο σώμα και το κεφάλι του 33χρονου ακτιβιστή. Τα 14 από αυτά και τα πιο ισχυρά ήταν στο κεφάλι. Στο πόρισμά του, ο Σωκράτης Τσαντίρης αναφέρει: «Συνολικά, ο μηχανισμός προκλήσεως των θλαστικών κακώσεων (τραυμάτων) με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τη μορφολογία τους, είναι συμβατά με πρόκληση τους από τέμνον όργανο (π.χ. τμήματα υαλού) κυρίως στα άνω άκρα, στην κεφαλή κυρίως δια πλήξεων με θλών όργανο (π.χ. λακτίσματα) αλλά και δια πρόσκρουσης σε ανένδοτη επιφάνεια (δυο τραύματα σχήματος Γ). Τα θλαστικά τραύματα αποτέλεσαν αιτία μικρής αιμορραγίας, η οποία επέδρασσε και αυτή σημαντικά στην επιβάρυνση του οργανισμού η οποία εξελισσόταν».
«Η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε από το Ά Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέδειξε το τελικό γεγονός – ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, χωρίς από τον νεκροτομικό και ιστολογικό έλεγχο της καρδιά, να διαπιστωθεί προϋπάρχουσα καρδιακή νόσος ή στεφανιαία νόσος και συνεπώς το οξύ καρδιακό επεισόδιο – ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου (τελικό γεγονός) που καταγράφονται στην ιστολογική εξέταση, συνδέονται με τα περιστατικά του θανάτου – πολλαπλές κακώσεις σώματος και κυρίως της κεφαλής […] Το σύνολο των τραυμάτων, αποτέλεσαν την αιτία των ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου που διαπιστώθηκαν ιστολογικώς, μέσω μηχανισμού stress (με την ιατρική έννοια το όρου, δηλαδή αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τραύματα, που τείνουν να μεταβάλλουν τη σωματική του ισορροπία). Οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, επήλθαν σε έδαφος υγιών στεφανιαίων αγγείων και η οργανική επιβάρυνση (μέσω μηχανισμού οργανικού stress) λόγω των κακώσεων, αποτελεί την αποκλειστική αιτία».
Με πληροφορίες από Vice Greece