Σάββατο, 3 Αυγ.
28oC Αθήνα

Δημοσκοπήσεις: Που κλειδώνει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – 37% θα ψηφίσουν διαφορετικά από τον Ιούνιο του 2012 – Ποιοί μένουν εκτός Βουλής

Δημοσκοπήσεις: Που κλειδώνει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – 37% θα ψηφίσουν διαφορετικά από τον Ιούνιο του 2012 – Ποιοί μένουν εκτός Βουλής

– Ποιός θα κρίνει την αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ
– Οι μισοί αναποφάσιστοι δεν είναι ούτε υπέρ του Τσίπρα ούτε υπέρ του Σαμαρά
– Η εκτίμηση του Κώστα Παναγόπουλου της Alco για τα ποσοστά των κομμάτων το βράδυ της Κυριακής των εκλογών
– “Παίζεται” ακόμα η τρίτη θέση ανάμεσα στο Ποτάμι και την Χρυσή Αυγή
– Αιμορραγεί προς τρείς κατευθύνσεις το ΠΑΣΟΚ
– Δείτε την τελευταία δημοσκόπηση της Alco

Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές και ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει όσον αφορά στην αυτοδυναμία αλλά αυτό που εκτιμούν οι δημοσκόποι είναι ότι ανεξαρτήτως του ύψους της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ το ερώτημα για την πρώτη θέση έχει κριθεί προ πολλού αφού πρώτο κόμμα θα είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν είναι ότι το ενδιαφέρον στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εστιάζεται στο ότι όσο μειώνονται οι αναποφάσιστοι η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται. Που σημαίνει, ότι όσο μειώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων που αυτή την στιγμή και σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις είναι στο 9% με 10% ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει κερδισμένος.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, είναι ότι το 37% των πολιτών που είχαν ψηφίσει το Ιούνιο του 12 σήμερα ψηφίζει κάτι διαφορετικό. Αυτό, όπως είπε δείχνει ότι πλέον δεν υπάρχει κανείς τρόπος να μιλάει κανείς για πυρήνες κομμάτων και για συμπαγή σύνολα. «Η ψήφος μας είναι μια ψήφος που δανείζεται», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1.

Κλειδί οι αναποφάσιστοι για την αυτοδυναμία

Το ποσοστό αυτό των αναποφάσιστων κινείται ως εξής: Κάποιοι μπορεί να μην ψηφίσουν καθόλου αλλά δεν παύει να είναι ένα σημαντικό κομματι του εκλογικού σώματος το οποίο είναι προς κατανομή.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών δείχνουν πάντως ότι η προδιάθεση των ψηφοφόρων αυτών ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποιό βαθμό θα γίνει αυτό θα φανεί πάντως στην κάλπη την Κυριακή.

Αναλύοντας ακόμα περισσότερο αυτό το ποσοστό των αναποφάσιστων οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι οι μισοί δεν τοποθετούνται υπέρ ή κατά του Σαμαρά και του Τσίπρα.
Ένα ποσοστό 32% έχει ως κριτήριο επιλογής την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος αποτόλμησε και μια εκτίμηση μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Είπε ότι με την σαφήνεια που υπάρχει από τους ερωτώμενους στις δημοσκοπήσεις για το πρώτο κόμμα το οποίο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του θα κινηθεί μεταξύ 35% και 38%.
Πρόσθεσε, ότι αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής είναι γύρω στο 10% τότε θα πιάσει τις 151 έδρες.
Σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο είναι οι ΑΝΕΛ. Εκεί παραμένει το ερώτημα αν θα μπουν στην Βουλή. Αυτή την στιγμή κυμαίνονται κοντά στο 3% αλλά αυτό όπως τόνισε, δεν παρέχει ασφάλεια. Σημείωσε πάντως ότι αν δεν είναι στην Βουλή, τότε το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Για τη ΝΔ, είπε ότι θα κινηθεί στο ποσοστό του Ιουνίου του 2012 δηλαδή μεταξύ 27,5% και 30,5%. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν συνιστά κατάρρευση μετά από 2 και κάτι χρόνια διακυβέρνησης

Τι εκτίμησε για την τρίτη θέση και τα υπόλοιπα κόμματα:

Το Ποτάμι, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο δημοσκοπικά έχει καθαρό προβάδισμα για την τρίτη θεση αλλα απομένει να δουμε αν υπάρχει απόκρυψη ψήφου από ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής οι οποίοι δεν δηλώνουν ευθέως την προτίμησή τους. 

Το Ποτάμι επίσης σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο δείχνει να κερδίζει ψήφους τις τελευταίες μέρες κι αυτό γιατί με ορατή την πρωτιά και με τον ΣΥΡΙΖΑ μια ανάσα από την αυτοδυναμία, απελευθερώνονται ψήφοι.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κινούνται από το 4% έως το 6%.

Πιο αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που δίνει ψηφοφόρους σε 3 κατευθύνσεις: Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο Ποτάμι και στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Παναγόπουλος εκτίμησε ότι είναι κοντά στο 2% με 2,5% αλλά δεν έχει αναπτύξει καμμία δυναμική.

Δείτε την τελευταία δημοσκόπηση της Alco για το Ποντίκι:

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα “Ποντίκι” φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα κατά 4,9% έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το Ποτάμι με ποσοστό 5,6%, και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 4,6%, το ΚΚΕ με ποσοστό 4,1% και το ΠΑΣΟΚ με 4%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται πως εισέρχονται οριακά στη Βουλή με ποσοστό 3%, ενώ το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται πως βρίσκεται μακριά από το στόχο εισόδου στο κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας ποσοστό 2%.

Μόλις στο 1% είναι το ποσοστό των Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας μεγαλώνει στο 5,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 33,8% έναντι 28,6% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco για την ίδια εφημερίδα η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν μικρότερη, γεγονός που δείχνει πως όσο πλησιάζει η Κυριακή η διαφορά μεγαλώνει.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου στην προηγούμενη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε ποσοστό 31,2%, ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολουθούσε με ποσοστό 27,8%, όπου η διαφορά ήταν στο 3,4%, ενώ πλέον τώρα η διαφορά έχει φτάσει στο 4,9%.

Με βάση την παλιά δημοσκόπηση, το Ποτάμι φαίνεται πως κερδίζει έδαφος κατά 0,5%, ενώ και η Χρυσή Αυγή χάνει έδαφος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Απόλυτα σταθερό παραμένει το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει 0,1%, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που από το 3,2% φτάνει στο 3%.

Χάνει δύναμη και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο από το 2,2% φτάνει στο 2%. 

Το ποσοστό των αναποφάσιστων στη νέα δημοσκόπηση φτάνει στο 8,4%, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση φαίνεται πως μειώνεται αυτό το ποσοστό όσο πλησιάζει η Κυριακή, αφού στις 15 Ιανουαρίου ήταν στο 10,5%.

Δημοσκόπηση: Το Ποντίκι

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε