Site icon NewsIT
16:34 | 26.06.19

Εκλογές 2019: “Δεν μπορούν να ψηφίσουν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς”!

Εκλογές 2019: “Δεν μπορούν να ψηφίσουν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς”!
Newsit Newsroom

Καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψηφίσουν στις Εκλογές 2019, διαπιστώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σοβαρές ελλείψεις και μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο στη διαδικασία πολιτογράφησης ενηλίκων αλλοδαπών όσο και σε αυτή της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά της “δεύτερης γενιάς”, στερώντας τους το δικαίωμα να ψηφίσουν στις Εκλογές 2019, διαπιστώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανοιχτή επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στους προέδρους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα, αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με την εντύπωση που δημιουργείται, αναφέρει η ΕλΕΔΑ, από αρκετά δημοσιεύματα, ότι η ιθαγένεια αποδίδεται με ταχείες διαδικασίες σε αλλοδαπούς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη “δεύτερη γενιά”, δηλαδή, όσους αποκτούν ιθαγένεια επειδή γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, η οποία επισημαίνει ότι “ο αριθμός όσων έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με αυτή τη διαδικασία υπολείπεται κατά πολύ του αριθμού των παιδιών και νέων αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας”.

Από την άλλη μεριά, εξηγεί η Ένωση, συνεχίζουν να καθυστερούν δραματικά οι διαδικασίες πολιτογράφησης, που αφορούν ενήλικες αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, και για να πάρουν την ιθαγένεια περνούν από διαδικασία συνέντευξης ώστε να εξετάζεται ο βαθμός ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

“Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός ενός έτους, σήμερα, φτάνουν στη συνέντευξη υποψήφιοι που στην πλειονότητά τους έχουν υποβάλει αίτηση το 2013, το 2014 και το 2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να περάσουν ακόμη και 7 – 8 χρόνια”, τονίζει η ΕλΕΔΑ και καλεί “τα δημοκρατικά κόμματα να επεξεργασθούν προτάσεις και να αναλάβουν δεσμεύσεις για πρακτικές λύσεις που θα αποδίδουν σε μια κορυφαία διαδικασία, αυτή της απόδοσης της ιδιότητας του πολίτη, τη δέουσα προσοχή, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version