Σε ρεπορτάζ του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως “οι επενδυτές περιμένουν ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης να δείξει ότι είναι αντάξιος της φήμης του πολιτικού που είναι φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν. Ο πτυχιούχος του Χάρβαρντ (…) καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται εντός των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν ορίσει οι πιστωτές“.
“Αν και κληρονόμησε μια οικονομία που συνέρχεται κι ένα χρηματιστήριο που ανεβαίνει, η ανάκαμψη αυτή άρχισε από πολύ χαμηλές βάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απελπιστικά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα βγαίνει από μια κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού”, προσθέτει το Bloomberg.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[read4more]
Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει “ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την κρίση, σε μια χώρα που δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία συναπτά προγράμματα λιτότητας”, σημειώνει εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κατά την οποία “μολονότι το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού εκτιμά ότι θα χρειαστούν εκατό ημέρες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των εξαγγελιών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα“.
Αφού αναλάβει την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης “θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που είναι “ήδη έτοιμη” κατά στενούς του συνεργάτες (…). Το κοινοβούλιο, που έκλεισε για τις εκλογές, θα ξανανοίξει τη 17η Ιουλίου για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και την ψήφο εμπιστοσύνης την 22η“, ενώ “θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια”, ένα που θα αφορά “το οργανόγραμμα” της κυβέρνησης, ένα για “τη συγχώνευση υπουργείων” και ένα για “τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα”, που μεταξύ άλλων “θα απαγορεύει τη χορήγηση αδειών σε ισοβίτες” όπως τα μέλη της 17Ν, κατά το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα τέλη Αυγούστου, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου για “τη μείωση των φόρων” από 1ης Ιανουαρίου 2020 και άλλο ένα για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που θα επιτρέψει τη λειτουργία “ιδιωτικών πανεπιστημίων”, προσθέτει η Figaro.
Click4more: Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – Οι εκπλήξεις του υπουργικού συμβουλίου
Ακόμη, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ανάμεσα στα “καυτά” ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι “η λανθάνουσα κρίση με την Τουρκία”, καθώς η Άγκυρα “πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις της” στα ελληνικά και τα κυπριακά χωρικά ύδατα, αμφισβητώντας κυρίως τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας.
Στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μέλος του ΕΛΚ, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ, του Γερμανού Spitzenkandidat που άρχισε στην Ελλάδα την εκστρατεία του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και υπέρ αυτής της Ούρσουλας φαν ντερ Λάιεν, νέας υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν.
Ο νέος πρωθυπουργός σκοπεύει να διαπραγματευθεί ξανά τους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα με τους πιστωτές της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), επιδιώκοντας τη μείωσή τους “από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ”, τονίζει η γαλλική εφημερίδα, ενώ, με τις αγορές να μοιάζουν να διάκεινται ευνοϊκά έναντι της κυβέρνησής του και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, “ενδέχεται να αποφασίσει γρήγορα την έκδοση ομολόγου” πριν αποδυθεί “στην αναζήτηση ξένων επενδύσεων”.
Στο ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα επόμενα χρόνια στέκεται αναπόφευκτα στο ρεπορτάζ της και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να “επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Εάν οι δανειστές δεν αφήσουν στην Αθήνα περιθώριο ελιγμών και η νέα κυβέρνηση θα απογοητεύσει τις προσδοκίες για μια αισθητή ανάκαμψη”.