Στις βουλευτικές εκλογές, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, η ψήφος είναι υποχρεωτική. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και στη συνέχεια θα μεταδοθεί το exit poll.
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 – EXIT POLL. Στις 7 το απόγευμα, μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα μεταδοθεί το exit poll, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το exit poll θα είναι κοινό και για πρώτη φορά θα συμμετάσχει σε αυτό η ΕΡΤ.
Η πρώτη εκτίμηση της Singular Logic για το εκλογικό αποτέλεσμα θα βγει δύο ώρες μετά, στις 9 το βράδυ. Οι ιθύνοντες της εταιρείας, μάλιστα, θεωρούν ότι μέχρι εκείνη την ώρα θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση και για τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει το κάθε κόμμα.
Εκλογές 2019 – Exit poll: Ψηφιακή “εποχή”
Όπως επεσήμαναν οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic, κατά τη σχετική ενημέρωση για τη μετάδοση της ψηφοφορίας και τη σταυροδοσία, για πρώτη φορά θα δοθούν 12.500 tablets σε αντιπροσώπους ανά την επικράτεια, ενώ θα καλυφθούν πλήρως ψηφιακά η Αττική, η Θεσσαλονίκη και Αχαϊα όπου θα διατεθούν συνολικώς 7.500 tablets.
Όσον αφορά στα ποιοτικά στοιχεία του σώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι ανέρχονται σε 9,9 εκατομμύρια περίπου, σε αυτές τις εκλογές είναι εγγεγραμμένοι 116.000 «17άρηδες» και 112.000 ετεροδημότες. Συγκεκριμένα για τους τελευταίους, η διαδικασία για την ψήφιση στους τόπους διαμονής είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, καθώς στις 26 Μαΐου τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ήταν ενιαία για όλη την Ελλάδα ενώ τώρα είναι διαφορετικά στις 59 περιφέρειες.
Ποιοι απαλλάσσονται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος:
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Μπορώ αντί για (+) σταυρό να βάλω (√) «τικ»;
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;
Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.