Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στέλνει ένα καθαρό μήνυμα προς τα στελέχη του, όπως το διατύπωσε μέσα από την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κρήτη TV»
«Πώς μπορεί κάποιος να λέει ότι η αυτοδυναμία είναι κλειδωμένη, όταν δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή; Δεν πρόκειται να δεχθώ καμία αλαζονεία κι αυτό δείχνει αλαζονεία. Το να βγαίνεις και να λες σήμερα στον ελληνικό λαό ‘πάμε καροτσάκι’, ‘έχουμε τελειώσει’, ‘κερδίζουμε με δέκα μονάδες διαφορά’, ‘είμαστε ήδη αυτοδύναμοι’ και ράβουμε, κατά συνέπεια τα υπουργικά μας κοστούμια».
Για να καταλήξει: «Είναι μια συμπεριφορά αλαζονική. Δεν πρόκειται να τη δεχθώ ούτε τώρα και σίγουρα δεν θα τη δεχθώ μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός».
Η υπόθεση Μοροπούλου
Ένα δείγμα, άλλωστε, για το πώς αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης τα πράγματα είναι η απόσυρση της υποψηφιότητας της Τόνιας Μοροπούλου στα Δωδεκάνησα. Οι εξηγήσεις που έδωσε για την υπόθεση της σύνταξης του θανόντος πατέρα της η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου, αν και στην οδό Πειραιώς έκριναν πως δεν πρόκειται για την ίδια περίπτωση με αυτή της Μυρσίνης Λοΐζου, δεν θεωρήθηκαν επαρκείς.
Έτσι, ασκήθηκαν πιέσεις προς την ίδια να διευκολύνει με τη στάση της τις εξελίξεις και πράγματι, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΝΔ, αποφάσισε ν’ αποσύρει την υποψηφιότητά της.
Για ποιους λόγους αρνήθηκε το debate δύο μονομάχων
Απαντήσεις έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και για το θέμα του debate, εξηγώντας για ποιο λόγο αρνήθηκε την πρόταση Τσίπρα για τετ-α-τετ αναμέτρηση. «Δεν είμαστε μια Προεδρική Δημοκρατία, στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος. Είμαστε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα debate με όλους τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι εν τέλει το debate θα γίνει κανονικά κι ότι θα είναι «χρήσιμο, αλλά όχι καθοριστικό».
Παράλληλα, σκιαγράφησε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ως τις κάλπες: «Προέχει να συνομιλώ με την κοινωνία και χρησιμοποιώ όλα τα μέσα για να συνομιλήσω μαζί της: τα Μέσα Ενημέρωσης, το Διαδίκτυο, τις απευθείας επαφές με τους πολίτες. Κι αυτό θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι και την τελευταία μέρα», είπε, τονίζοντας ότι θ’ αγωνιστεί να πείσει «τους καχύποπτους συμπολίτες μας» να ψηφίσουν ΝΔ κι ότι αξίζει μια ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
“Αποτελεσματικό σχήμα με ισχυρό κέντρο το Μαξίμου”
Αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης και για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει. Όπως επισήμανε, η κυβέρνησή του θ’ αποτελείται «από ένα σχήμα αποτελεσματικό, με ένα ισχυρό κέντρο στο Μαξίμου, το οποίο θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο με συγκεκριμένους στόχους και ξεκάθαρη λογοδοσία από υπουργούς». Το κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς παρά μόνον υφυπουργούς και δεν θα είναι «ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό», διότι, όπως τόνισε «το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των υπουργών, αλλά η ποιότητα των υπουργών». Όσο για τα πρώτα νομοσχέδια – όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr – είναι έτοιμα και αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης και το φορολογικό.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις, ακόμη κι αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη συνταγματική αναθεώρηση ή την κατάργηση της απλής αναλογικής που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία. «Θα είμαι πάντοτε ανοιχτός να διερευνώ τη δυνατότητα αυξημένων πλειοψηφιών στη Βουλή, αλλά και αυξημένων πλειοψηφιών στην κοινωνία, διότι δεν αρκεί μόνον η Βουλή να υποστηρίζει τα νομοσχέδιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές ιδεολογικά και πολιτικά για τις μετεκλογικές συνεργασίες που θ’ αναζητήσει ο κ. Μητσοτάκης.