«Πράγματι για τους λάθος λόγους, έχω βρεθεί στο επίκεντρο μιας συντονισμένης επίθεσης», λέει ξεκινώντας ο Δημήτρης Καιρίδης. Και συνεχίζει: «Το θέμα δεν είναι οι θέσεις μου, οι θέσεις μου είναι ξεκάθαρες και δημοσιευμένες, υπάρχουν στο διαδίκτυο, υπάρχουν στα βιβλία και στα άρθρα που έχω γράψει. Ο πατριωτισμός μου είναι αδιαμφισβήτητος. Εδώ υπήρξε μια απόφαση, μια απόπειρα να επανέλθουμε στο σενάριο των Πρεσπών. Διότι οι Πρέσπες δεν είχαν μόνο την εξωτερική τους διάσταση, την μεγάλη εθνική υποχώρηση με την αναγνώριση για πρώτη φορά από την Ελλάδα αυτόνομου Μακεδονισμού, μακεδονικού έθνους, γλώσσας κ.τ.λ. αλλά και την εσωτερική διάσταση, την διάσπαση δηλαδή της ΝΔ την πρόκληση δηλαδή μεγάλου προβλήματος στην κεντροδεξιά και την απομόνωση των φιλελευθέρων».
Και εξηγεί: «Υπήρξε μια μονταζιέρα από την Κουμουνδούρου η οποία έκοψε και έραψε διάφορα αποσπάσματα από μια πανεπιστημιακή μου ομιλία, εντελώς κακόβουλα, κακόπιστα και αντιδεοντολογικά και στην συνέχεια, με τα μέσα που διαθέτει το διοχέτευσε παντού χρησιμοποιώντας και την ίδια την ΕΡΤ ως μακρύ χέρι ενος γκεμπελικού μηχανισμού σπίλωσης και πρόκλησης εντυπώσεων. Εγώ έχω πει τα ακριβώς αντίθετα, έχω καταγγείλει την Συμφωνία των Πρεσπών από την πρώτη στιγμή. Ήμουν από τους μαχόμενους ακαδημαϊκούς που επεσήμανε από φιλελεύθερη σκοπιά τα σφάλματα και είναι εντελώς αστείο, αδιανόητο και προσβλητικό στη μνήμη του Πόντιου πατέρα μου να εμφανίζομαι ως αρνητής της Γενοκτονίας την ώρα που όλο μου το έργο προσπαθεί να αναδείξει την Γενοκτονία μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο πριν από δυο μήνες είχα κάνει και ειδική εκπομπή στο Action 24 όπου μιλάω για το “Άουσβιτς των Ποντίων”. Δεν υπάρχουν πιο βαρείς χαρακτηρισμοί γι’ αυτό που έγινε, γενοκτονία. Εδώ έγινε μια απόπειρα πατριδοκαπηλίας, από αυτούς που την καταγγέλουν, από τους εθνομηδενιστές, από την μια μεριά και ως συγκοινωνούν δοχείο η άκρα δεξιά στα δεξιά της ΝΔ, επαναλαμβάνει και επιτείνει την όλη σύγχιση ψαρέματος σε αυτά τα θολά νερά».
Έψαχνε δηλαδή κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντισταθμίσει τις Πρέσπες; Είδαμε και ποντιακά σωματεία να αντιδρούν. Ο Δημήτρης Καιρίδης απαντά: «Βρίσκομαι σε συνεννόηση και το θέμα έχει “πέσει” και έχουν δοθεί και οι εξηγήσεις και ελπίζω και αυτοί να ανασκευάσουν στο επόμενο διάστημα διότι παρασύρθηκαν. Εμείς οι Πόντιοι έχουμε έναν αυθορμητισμό, σε μια περιπέτεια που δεν τιμά ούτε εμάς τους πόντιους αυτή η ανθρωποφαγία, και δεν μπορεί να είμαι εγώ ένα ακόμα θύμα θα σας έλεγα της Γενοκτονίας. Εγώ μίλησα για την πολιτική χρήση της Γενοκτονίας το γιατί το ελληνικό κράτος καθυστέρησε στην αναγνώριση και το έκανε μόλις το 1994. Ως πολιτικός επιστήμονας οφείλω στις πανεπιστημιακές μου διαλέξεις να δίνω την πολιτική διάσταση. Πολιτική είναι η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Δεν είναι ιστορικοί οι βουλευτές. Το γεγονός όμως είναι αναμφισβήτητο, έχει καταγραφεί από μένα τον ίδιο πάμπολλες φορές. Είναι εντελώς προσχηματική αυτή η κουβέντα για να εκτρέψει την συζήτηση από τα ουσιαστικά. Οι ηττημένοι της πολιτικής και σε λίγο εκλογικά ηττημένοι, οι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ιδέες, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ιδεολογικό στίγμα με μια προσπάθεια να διαχειριστούν μια ήττα, επιχειρούν να περιχαρακώσουν τη ΝΔ να μην την αφήσουν να αναπνεύσει, να αναπτυχθεί, να γίνει μεγάλη για να διαχειριστούν την επόμενη μέρα σε συνεργασία με τις δεξιές παρυφές της παράταξης οι οποίες λειτουργούν ως παραφυάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Δημοκρατία, στον Καρατζαφέρη, στον Βελόπουλο και ακόμα πιο δεξιά ο Μιχαλολιάκος έκανε χθες δήλωση εναντίον μου, την οποία θεωρώ μεγάλη μου τιμή, και αποδεικνύει πως υπάρχει το συγκοινωνούν δοχείο του λαϊκισμού στην Ελλάδα, ενιαία είναι η μάχη για την ήττα του την οποία εγώ θα δώσω».
Γιατί ένας άνθρωπος που είχε δημόσιο βήμα και μέσα από τις εκπομπές του και μέσα από την πανεπιστημιακή του ιδιότητα αποφασίζει να εκτεθεί στην πολιτική; «Με είχαν προειδοποιήσει για τις δυσκολίες της πολιτικής. Ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Βεβαίως υπερέβη τις χειρότερες των προβλέψεων η υποδοχή που μου επιφύλαξαν. Εγώ, πέρα από ένας άνθρωπος του πνεύματος, της επιστήμης μέσα στο πανεπιστήμιο είχα όλα αυτά τα χρόνια μια δημόσια παρέμβαση και μετά το 2014 και 2015 όταν είδα ότι η πατρίδα μου κινδυνεύει, είπα ότι δεν μπορώ να σιωπώ και να ιδιωτεύω και ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια, δημόσια στην τηλεόραση. Απάντησα στο προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί εδώ που φτάσαμε έκρινα ότι κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη του ελληνισμού γιατί αν αυτή η παρακμή δεν αναστραφεί το συντομότερο δυνατό τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχει δείξει και φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο και φιλοαμερικανικό και υπάρχει μια κανονικότητα. Τι λέει απέναντι σε όλα αυτά; Ο κ. Καιρίδης απαντά: «Έγινε μια προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ, επώδυνη και με τεράστιο κόστος για τον Έλληνα πολίτη που μετριέται σε δισεκατομμύρια, σε παράταση της κρίσης, σε φευγιό των νέων ανθρώπων από την χώρα μας. Όμως είναι μια γιαλαντζί προσαρμογή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας αχταρμάς, είναι και δεν είναι, είναι το αυτό και το αντίθετό του ταυτόχρονα και δεν έχει καταφέρει παρά τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων να φέρει επενδύσεις να φέρει δουλειές».
Και γιατί όμως να ψηφίσει κανείς ΝΔ και Καιρίδη αφού οι “έξω” είναι ευχαριστημένοι; «Υπάρχει και η κατηγορία του delivery boy. Αυτός που ήρθε να χτυπήσει τα νταούλια στους ξένους και στις αγορές φεύγει ως το καλό παιδί των ξένων που του δίνουν συγχαρητήρια διότι υποθήκευσε 99 χρόνια το Υπερταμείο, διότι έκανε ότι του είπαν στους πρόσφυγες διότι έδωσε το Μακεδονικό. Από εκεί και πέρα η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα και πρέπει γρήγορα να φέρει δουλειές και γρήγορα να φέρει επενδύσεις. Δείτε τι λένε οι αγορές. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο το χρηματιστήριο και ανεβαίνει, το ομόλογο πέφτει. Μας το λένε το Bloomberg και το Reuters ότι η κυβερνητική αλλαγή που έρχεται στην Ελλάδα θα λειτουργήσει καταλυτικά και θετικά».
Μα δεν υπάρχουν θετικά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους για παράδειγμα. «Φυσικά και υπάρχουν θετικά και η Ελλάδα δεν είναι εκεί που ήταν το 2015 στην καταστροφή. Πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά ο Έλληνας πολίτης και είμαστε κάπως λίγο καλύτερα. Πολύ λίγο καλύτερα γιατί όλοι οι υπόλοιποι εκμεταλλεύθηκαν την χρυσή τετραετία της ανάπτυξης στην Ευρώπη κι εμείς τώρα ερχόμαστε να κλείνουμε πληγές. Χάσαμε 4 χρόνια. Ήταν αχρείαστα και παραμένουμε με κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας έξι μηνών με πρόγραμμα αξιόπιστο και ανθρώπους αξιόπιστους. Δεν θα είναι εύκολο αλλά η μόνη λύση στην παρούσα φάση».
Ποιο θέμα θα αναδείξει και θα δώσει μάχη γι’ αυτό στο ευρωκοινοβούλιο; «Το μεγάλο και το κρίσιμο είναι ο μεγάλος συμβιβασμός Βορά – Νότου. Να πειστεί η Ευρώπη και ειδικά ο Βοράς, η Γερμανία ότι εδώ πρέπει η νομισματική ένωση να αποκτήσει πολιτική διάσταση ώστε να γίνουν πράγματα για το Νότο και ο Νότος να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ανοικτά εθνικά θέματα στα οποία η Ευρώπη λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος και θέλουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα διότι το μεγάλο μας εθνικό ζήτημα είναι η Τουρκία και μια ισχυρή ευρωπαϊκή διπλωματία ώστε να μπορούμε να επιβάλλουμε θέσεις και απόψεις και συμφέροντα στα Βαλκάνια και όπου αλλού διακυβεύονται. Με ευρωπαϊκό στρατό γιατί η Ελλάδα είναι ίσως από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν ζήτημα απειλής στα εξωτερικά του σύνορα».