Εκλογές

Εκλογές 2019: Πώς ψηφίζουν οι κρατούμενοι – Τι ισχύει για τους ένστολους

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ενημερώνουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να ψηφίσουν οι κρατούμενοι στις βουλευτικές εκλογές, στις 7 Ιουλίου 2019.

Για τις βουλευτικές εκλογές 2019 στις 7 Ιουλίου 2019, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «Άσκηση εκλογικού δικαιώματος των κρατουμένων» αναφέρει:

1. Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Κράτους, αλλά κατά την ημέρα προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, τελούν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης ή εκτίουν στερητικές της ελευθερίας ποινές και δεν τους έχει επιβληθεί αμετάκλητα παρεπόμενη ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό.

2. Την ημέρα προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών, ο Διευθυντής κάθε καταστήματος κράτησης ενημερώνει άμεσα τους εκλογείς κρατούμενους σχετικά με την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

3. Οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται, υπογράφονται και σφραγίζονται από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης και αναπαράγονται σε πέντε (5) αντίτυπα.
Τα τέσσερα (4) αντίτυπα διαβιβάζονται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία πέντε (5) ημερών από την ημέρα που καθορίζεται στο άρθρο 2 ανωτέρω, στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 27 παρ. 5 και στο άρθρο 28 του π.δ. 26/2012.

4. Σε περίπτωση αποφυλάκισης, για οποιονδήποτε λόγο, κρατουμένου που έχει εγγραφεί στους ανωτέρω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έως την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, αυτός θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου, είναι εγγεγραμμένος.

5. Όταν ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων – ψηφοφόρων στα καταστήματα κράτησης είναι πολύ μικρός, για λόγους διαφύλαξης της μυστικότητας της ψήφου, μπορεί να ψηφίσουν σε αυτά και άλλοι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012.

6. Ο Διευθυντής κάθε καταστήματος κράτησης επιλέγει τον καταλληλότερο, κατά την κρίση του, χώρο εντός του καταστήματος κράτησης, για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας των εκλογέων – κρατουμένων.

7. Πρόεδροι Εφορευτικής Επιτροπής σε κάθε εκλογικό τμήμα διορίζονται κατά προτίμηση εισαγγελικοί λειτουργοί.
Ως μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής κληρώνονται εκλογείς του Δήμου στα διοικητικά όρια του οποίου υπάγεται το κατάστημα κράτησης.

8. Για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της τάξης στα καταστήματα κράτησης, όπου ψηφίζουν περισσότεροι από 30 κρατούμενοι, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του καταστήματος κράτησης, μπορεί να καταρτίσει την προηγούμενη της ημέρας της ψηφοφορίας πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι εκλογείς – κρατούμενοι θα χωρίζονται σε ομάδες, είτε κατά πτέρυγα του καταστήματος, είτε αλφαβητικά. Επίσης, μπορεί να καθορίζουν και το χρόνο προσέλευσης των εκλογέων κάθε ομάδας.

9. Οι κρατούμενοι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα ένας – ένας και όχι σε ομάδες, με τη συνοδεία υπαλλήλου έως την είσοδό του. Κατόπιν εισέρχονται στο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία συνοδεία, ασκούν ελεύθερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Εξερχόμενοι, επιστρέφουν στο χώρο κράτησής τους με τη συνοδεία υπαλλήλου.

10. Η αναγνώριση των εκλογέων – κρατουμένων γίνεται βάσει της αστυνομικής τους ταυτότητας, την οποία προσκομίζουν στην Εφορευτική Επιτροπή.

Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν κάθε άλλο χρήσιμο και κατάλληλο, κατά την κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής, αποδεικτικό της ταυτότητάς τους έγγραφο. Το έγγραφο αυτό μπορεί να δοθεί και από τον ατομικό τους φάκελο, ο οποίος τηρείται στο κατάστημα κράτησης με ευθύνη της γραμματείας και διαβιβάζεται υπηρεσιακά στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του εκλογικού τμήματος.

11. Για να πιστοποιηθεί ότι ο εκλογέας – κρατούμενος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, εκδίδεται βεβαίωση του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία δεν χορηγείται στον κρατούμενο, αλλά στο Διευθυντή του καταστήματος για να την τοποθετήσει στον ατομικό του φάκελο.

12. Κατά τη διάρκεια της ημέρας της ψηφοφορίας, οι υποψήφιοι των κομμάτων, ή οι αντιπρόσωποί τους ή οι αναπληρωτές αυτών, μπορούν να παρευρίσκονται στην αίθουσα ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 88 του π.δ. 26/2012.

Ποιοι δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν

Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Εκλογές 2019: Τι ισχύει για τους ένστολους

Το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πως οι ένστολοι που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στις γενικές βουλευτικές εκλογές, στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ως ειδικοί εκλογικοί θα χρησιμοποιηθούν οι καταστάσεις με τους υπηρετούντες που τηρούν οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα.

Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι η σχετική νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στο ανωτέρω προσωπικό αντί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον τόπο όπου υπηρετεί με ειδικές καταστάσεις, να το ασκήσει στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένο.

Στην προκειμένη περίπτωση, μπορούν να λάβουν σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο, ο οποίος δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται.

Για όσους δηλώσουν την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους τόπους εγγραφής τους, η εγκύκλιος συνιστά στους οικείους προϊσταμένους και διοικητές να τους παρασχεθεί η δυνατότητα αυτή, αν φυσικά δεν συντρέχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που να υπαγορεύουν το αντίθετο, ενώ σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, δυσχέρειες στην ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων, να εξαντλήσουν τις δυνατότητες κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών πρωτίστως από πρόσωπα που είναι εκλογείς του τόπου, όπου υπηρετούν και όπου χωρίς πρόβλημα μπορούν να ψηφίσουν.

Για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους αυτοί οι εκλογείς, οφείλουν να προσκομίσουν από την υπηρεσία τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Εκλογές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Εκλογές: Περισσότερα άρθρα