Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η λιτότητα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι αναγκαίο κακό». Ανέφερε ότι επιβλήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του νότου και μεταφέρει πόρους από αυτούς που έχουν λίγα σε αυτούς που έχουν ήδη πολλά. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για νεοφιλελευθερισμό, επικαλούμενος και τη ρήση του Νόαμ Τσόμσκι ότι τα χαρακτηριστικά του νεοφιλελευθερισμού είναι πρώτον ότι δεν είναι νέος και δεύτερον ότι πως δεν είναι φιλελεύθερος. Και ειδικά για το ζήτημα της ασφάλειας, κατά τον κ. Τσακαλώτο αυτή σημαίνει πρωτίστως να υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία και καθηγητές στα σχολεία.
Ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές: Από τη μια πλευρά, η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική αλληλεγγύη, η βελτίωση της κατάστασης στα Βαλκάνια και από την άλλη ο εθνικισμός, η λιγότερη κοινωνική πολιτική και η ελεύθερη οικονομία και όποιος επιζήσει.
Ανέφερε ότι «πήραμε το μήνυμα», λέγοντας πως «είχαμε και νίκες εντός του μνημονίου, αλλά καταλαβαίνω τον κόσμο που λέει ότι έχω μεγαλύτερες ανάγκες». Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στα ζητήματα εκτός μνημονίου, το βασικό που έπρεπε να αντιμετωπισθεί περισσότερο ήταν «το πρόσωπο του κράτους με τον πολίτη», η πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη, η μεγαλύτερη αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους.
Στα της οικονομίας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τώρα δεν καθιστά σαφές και το πότε θα υλοποιήσει την εξαγγελία της για μείωση των φόρων, ενώ, παράλληλα, το να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 630 ευρώ έως το 2023 σημαίνει ανάπτυξη 2% ετησίως και όχι 4% όπως ευαγγελίζεται. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με διαταγές και δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση με αναπτυξιακό σχέδιο. Έκανε λόγο για διπλασιασμό των ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, με το ΕΣΠΑ, τις μικροπιστώσεις, την αναπτυξιακή τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη διαφάνεια. Τέλος, είπε ότι το ο λογαριασμός για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ είχε σχεδιασθεί από το 2017 με τα μέτρα- αντίμετρα. «Και τώρα δεν έχουμε μέτρα, αλλά μόνον αντίμετρα», κατέληξε.