Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Γ. Βαρεμένος στο Newsit:«Την Κυριακή το βράδυ, μνημόνιο και τρόικα τελειώνουν!»

Γ. Βαρεμένος στο Newsit:«Την Κυριακή το βράδυ, μνημόνιο και τρόικα τελειώνουν!»

«Την Κυριακή το βράδυ, μνημόνιο και τρόικα τελειώνουν!» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοκαρνανία Γιώργος Βαρεμένος μέσω του newsit λίγες ώρες πριν οι Έλληνες πολίτες κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν την νέα κυβέρνηση.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη το στέλχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι το δεν υπάρχει θέμα  ενδεχόμενου GREXIT χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως «υπονομευτή της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας του».

Τέλος, ο κ. Βαρεμένος επιμένει στην πρώτη για εξεταστική επιτροπή με το που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τις τύχες της χώρας υπογραμμίζοντας ότι «θα ζητήσουμε να διερευνηθεί το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα και τι συνέβη γύρω από αυτό».

Για πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «καλό είναι να ακούμε τι λέει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι τι λέει η ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ».

– Κύριε Βαρεμένε, ο Έλληνας πολίτης ακούει τις τελευταίες μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης στο 60% σε εισοδήματα για πάνω από 80.000, αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ ακούστηκε τις τελευταίες μέρες -χωρίς να έχει διαψευστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ- η πρόθεσή του για την καταβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές και για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια προκειμένου να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Τελικά, τι ισχύει από όλα αυτά;

Ας τα πάρουμε ένα – ένα:
Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας -το τονίζω: μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όχι της μικρομεσαίας-, μετά από μείωση των αντικειμενικών αξιών ώστε να προσαρμοσθούν στα σημερινά δεδομένα της αγοράς και με απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, εξαιρουμένης της υπερπολυτελούς.
Η πρόταση για φορολογική επιβάρυνση των τραπεζικών συναλλαγών ήταν μία από τις πολλές που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση -και δεν νομίζω ότι όλα τα κόμματα θέτουν προτάσεις σε δημόσια συζήτηση-, προέβλεπε ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του ποσού της συναλλαγής και, κυρίως, δεν αφορούσε τους συναλλασσόμενους ιδιώτες όπως ψευδώς την παρουσίασε η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά τα τραπεζικά ιδρύματα.
Μετέχοντας σε σχετική τηλεοπτική συζήτηση, ο Ε. Τσακαλώτος είπε ότι μελλοντικά, μετά τη συγκρότηση περιουσιολογίου, θα μπορούσε να εισαχθεί συντελεστής 50% για το ποσόν του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ. Ξέρετε πόσους και ποιους αφορά αυτό; Λιγότερο από το 1% των Ελλήνων φορολογουμένων! Γι’ αυτό το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού ξεσηκώθηκε η ΝΔ, γιατί αυτό το 1% και τα συμφέροντά του εκφράζει!
Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε από αυτή τη συζήτηση. Και το δεύτερο: Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι να ακούμε τι λέει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι τι λέει η ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει ένα σταθερό προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Μπορούν αυτές οι δηλώσεις στελεχών σας να σας στοιχίσουν την αυτοδυναμία;

Αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -όλες οι δημοσκοπήσεις!- είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο κόμμα, ότι η διαφορά του από τη ΝΔ διευρύνεται συνεχώς όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών, και ότι η κατάκτηση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτή. Αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της χώρας, οι στιγμές είναι πραγματικά ιστορικές και η στάση ευθύνης όλων μας, και καθενός ξεχωριστά, κρίνεται ανά πάσα στιγμή.

– Υπάρχουν πιέσεις διεθνώς για προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στα λεγόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μήπως αυτό οδηγήσει στο άλλα να λέτε προεκλογικά και άλλα να πράττετε μετεκλογικά; Υπάρχει ενδεχόμενο Grexit;

Είναι σαφές, πλέον, ότι όλοι οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν συμβιβασθεί οριστικά με την ιδέα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας απέναντί τους μια διαφορετική ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που ορισμένοι κύκλοι, έξω και μέσα στην Ελλάδα, επιχειρούν απεγνωσμένα αυτές τις ώρες, είναι να στερήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία, ώστε να αναγκασθεί να προχωρήσει σε συνεργασίες που θα απονευρώσουν το πρόγραμμά του. Γι’ αυτό, ακριβώς, η κατάκτηση της αυτοδυναμίας αποτελεί σήμερα όρο για την κυβερνητική σταθερότητα, τη συνεπή προώθηση των αλλαγών που προβλέπει το πρόγραμμά μας, και την αποφασιστική διαπραγμάτευση για το χρέος.
Όσο για το Grexit, πριν από μένα έχουν απαντήσει οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών, οι πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπρεπείς οικονομολόγοι, ερευνητικά ιδρύματα και δεξαμενές σκέψης, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών. Εγώ, θα περιοριστώ να υπενθυμίσω ότι το «ενδεχόμενο Grexit» πρώτος το ανακίνησε, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο κ. Σαμαράς. Και έχει μείνει πλέον ο μόνος που συνεχίζει να το επαναφέρει, αναλαμβάνοντας ρόλο υπονομευτή της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας του.

– Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι απομονωμένος. Είδαμε το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να απαντούν αρνητικά στο προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα. Τελικά, υπάρχουν σύμμαχοι για μετεκλογική συνεργασία ή θα οδηγήσετε τη χώρα σε δεύτερες εκλογές;

Ας μην βιαζόμαστε, δεν γνωρίζουμε καν ποια κόμματα θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή. Είναι η ψήφος των πολιτών που θα το καθορίσει, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάζει τις στάσεις των ηγεσιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δύναμη σταθερότητας. Θα επιδιώξει συνεργασίες ακόμη και αν είναι αυτοδύναμος, συνεργασίες με δυνάμεις που αποδέχονται το πρόγραμμα που ο Α. Τσίπρας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, και συμφωνούν με την ιδέα μιας αποφασιστικής διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος.

– Στελέχη της Ν.Δ. σας κατηγορούν ότι ανακοινώσατε ένα πρόγραμμα χωρίς να πείτε πού θα βρείτε τα λεφτά για να το υλοποιήσετε. Τι απαντάτε εσείς;

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης -γιατί γι’ αυτό μιλάμε-, και κοστολογημένο είναι, και σαφείς πηγές χρηματοδότησης έχει. Και αυτό δεν πρέπει να το προσπερνάμε -στην πραγματικότητα συμβαίνει για πρώτη φορά, από ένα κόμμα μάλιστα που δεν έχει ποτέ κυβερνήσει. Η υλοποίηση λοιπόν αυτού του προγράμματος θα απαιτήσει 12 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν, 3 από το ΕΣΠΑ, 3 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 3 από τη ρύθμιση των χρεών για την επανεκκίνηση της οικονομίας και 3 από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει στην εξουσία, θα κάνει εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο;

Θα ζητήσουμε να διερευνηθεί το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα και τι συνέβη γύρω από αυτό. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να μάθει πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση, γιατί επελέγησαν οι συγκεκριμένες πολιτικές για τη διαχείρισή της, ποιες άλλες δυνάμεις και με ποια κίνητρα ενεπλάκησαν στις αποφάσεις. Θυμίζω, απλώς, την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την οποία τα «ανυπόφορα μέτρα» του μνημονίου δεν τα εισηγήθηκε η τρόικα, αλλά τα αποφάσισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

– Γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους εταίρους από τη ΝΔ;

Διότι η ίδια η ιδέα της διαπραγμάτευσης προϋποθέτει την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων και προτάσεων. Απέναντι στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της ύφεσης και της ανεργίας, που επιβλήθηκε μέσω των μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συγκροτημένη πρόταση για την αντιμετώπιση του χρέους και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με την οποία μάλιστα συμφωνούν και άλλες πολιτικές, κοινωνικές και επιστημονικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Πώς και για ποιο πράγμα να διαπραγματευθεί η απερχόμενη κυβέρνηση, όταν εκ των προτέρων σπεύδει να διαβεβαιώσει την άλλη πλευρά ότι θεωρεί το χρέος βιώσιμο;

– Τέλος, ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση του λαού; Θα προλάβετε να κλείσετε τη συμφωνία με την τρόικα χωρίς να υπάρξει νέα παράταση του μνημονίου;

Είναι, από τη μια, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε κάθε άνθρωπος να έχει τροφή και στέγη και κάθε σπίτι ρεύμα και νερό, και, από την άλλη, μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στην οποία θα συμβάλουν και τα μέτρα που αφορούν τη ρύθμιση των χρεών και τη φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Δυο διευκρινίσεις. Η πρώτη: Τα μέτρα αυτά, για τη χρηματοδότηση των οποίων ήδη σας μίλησα, θα προωθηθούν ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος. Και η δεύτερη: Η διαπραγμάτευση θα γίνει αποκλειστικά με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι με την εξωθεσμική και δημοκρατικά μη νομιμοποιημένη και μη ελεγχόμενη τρόικα. Καμιά συμφωνία με αυτή, λοιπόν. Την Κυριακή το βράδυ, μνημόνιο και τρόικα τελειώνουν!

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε