Site icon NewsIT

Ηλίας Λιβάνης στο Νewsit: «Θα ντρεπόμουν αν ήμουν στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου»

19.01.2015 | 10:11
Ηλίας Λιβάνης στο Νewsit: «Θα ντρεπόμουν αν ήμουν στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου»

Τι και αν ο πατέρας του Αντώνης Λιβάνης υπήρξε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, ο ίδιος επιλέγει να πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει τη μάχη του σταυρού στη Β' Αθήνών.

Πρόκειται για τον γνωστό εκδότη Ηλία Λιβάνη ο οποίος μέσω συνέντευξης που παραχωρεί στο newist, ασκεί δρυμία κριτική στο γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα υποστηρίζοντας ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται σήμερα με άλλο κόμμα να ζητήσει την ψήφο των ελλήνων πολιτών που ταπείνωσε και χωρίς να ζητήσει ούτε μια συγγνώμη. Στη θέση του θα ντρεπόμουν».

Παράλληλα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας και εμφανίζεται βέβαιος για την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι «η αυτοδυναμία δεν θα είναι αποτέλεσμα κάποιας τακτικής πόλωσης, αλλά συνειδητή επιλογή των πολιτών».

Κύριε Λιβάνη, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και το κλίμα πόλωσης να εντείνεται, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αγγίξει την αυτοδυναμία;

-Είμαι βέβαιος για την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτά δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά στηρίζονται τόσο στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όσο και στην επαφή μου με τους απλούς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν και με το μυαλό και με την καρδιά τους να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας σε αυτούς που απέρχονται κι επιδοκιμασίας σε εκείνους που έρχονται, δηλαδή στο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτρέψτε μου, μάλιστα, να σας πω ότι η αυτοδυναμία δεν θα είναι αποτέλεσμα κάποιας τακτικής πόλωσης, αλλά συνειδητή επιλογή των πολιτών, οι οποίοι εμπιστεύονται το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμά μας, που αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο.

Βλέπουμε ότι από διάφορες πλευρές καλλιεργείται ένα κλίμα φόβου. Είστε της άποψης ότι ο φόβος πρόκειται να είναι ο μοναδικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου;

Ο μοναδικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση μετά από τις εκλογές, κανένας άλλος. Ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε, όσο δεν πήγαινε άλλο, το χαρτί του φόβου, της τρομοκράτησης και της κινδυνολογίας, αλλά δεν του έπιασε. Κι αυτό γιατί έχει σε βάρος του την αλήθεια, μολονότι τη χρησιμοποιεί εντελώς φαρισαϊκά ως σλόγκαν στην προεκλογική του καμπάνια.

Κι έρχεται σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου με άλλο κόμμα να ζητήσει την ψήφο των ελλήνων πολιτών που ταπείνωσε και χωρίς να ζητήσει ούτε μια συγγνώμη. Στη θέση του θα ντρεπόμουν
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παρουσιάσει ήδη, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης του ελληνικού λαού, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα. Η Ν.Δ. αναμασά τα ίδια επιχειρήματα με εκείνα που χρησιμοποιούσε και πριν από τις εκλογές του 2012, παρότι τα κινδυνολογικά σενάρια διαψεύδονται ακόμα κι από την τρόικα και το Βερολίνο. Ο κ. Σαμαράς δεν πείθει πλέον κανέναν, ούτε καν τους διεθνείς προστάτες του.

Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδει στη διάρκεια των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής να υπερθεματίζει υπέρ των καταγγελιών Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού. Τον είδαμε μετά να στήνει …γέφυρες προεκλογικής συνεργασίας με ΔΗΜΑΡ και τον βλέπουμε τώρα να απευθύνει κάλεσμα μετεκλογικής συνεργασίας σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τί επιδιώκετε, τελικώς, από αυτή τη στρατηγική;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να κυβερνήσει με τα «δικά του παιδιά» και μόνο με αυτά. Θα είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και θα αξιοποιήσουμε ανθρώπους που κινητοποιούνται από ένα βαθύ αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης κι εθνικής υπερηφάνειας, ανεξαρτήτως αν ταυτίστηκαν μαζί μας στην κάλπη ή όχι.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με οποιονδήποτε αποδέχεται το πρόγραμμά μας και είναι πρόθυμος να παλέψει για την υλοποίησή του, πόσω μάλλον με δυνάμεις της Αριστεράς με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί στο παρελθόν κάτω από την ίδια στέγη ή σε κοινούς αγώνες σε βάρος πολιτικών που φτωχοποίησαν τους Έλληνες και ταπείνωσαν το πατριωτικό τους αίσθημα.

Είναι δυνατή μια συνεργασία με το κόμμα του Γ. Παπανδρέου;

– Σας απαντώ με ένα κατηγορηματικό όχι. Είναι γνωστή η σχέση της οικογένειάς μου με την οικογένεια Παπανδρέου. Στάθηκα, όμως, απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να βάλει τη χώρα στο μνημόνιο. Τόσο ο εκδοτικός οργανισμός τον οποίο διοικώ όσο και το περιοδικό «Επίκαιρα» που εκδίδω αντιπαρατέθηκαν ανοιχτά με τις μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν στο ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων, που μας επέστρεψαν στον εργασιακό μεσαίωνα, που πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις και οι οποίες γύρισαν την Ελλάδα στις εποχές που ήταν «οικόπεδο στο οποίο ασκούνταν βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Κι έρχεται σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου με άλλο κόμμα να ζητήσει την ψήφο των ελλήνων πολιτών που ταπείνωσε και χωρίς να ζητήσει ούτε μια συγγνώμη. Στη θέση του θα ντρεπόμουν.

Στελέχη της Ν.Δ. σας κατηγορούν ότι ανακοινώσατε ένα πρόγραμμα χωρίς να πείτε πού θα βρείτε τα λεφτά για να το υλοποιήσετε. Τί απαντάτε εσείς;

-Το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο. Και μόνο τα μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θα αποκαταστήσουν τη φοροδοτική τους ικανότητα και θα βοηθήσουν να κινηθεί η πραγματική οικονομία.

Για παράδειγμα, από το πρόγραμμα ρυθμίσεων και άρσης της καταστολής στην πραγματική οικονομία θα μπουν στα δημόσια ταμεία περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Με την αποφασιστική, εξάλλου, πάταξη της φοροδιαφυγής, από τη λίστα Λαγκάρντ έως τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τις οφσόρ εταιρείες, και του λαθρεμπορίου θα μπει ένα τέλος στην ασυδοσία εκείνων που θεωρούν το κράτος τσιφλίκι τους και τον ελληνικό λαό μόνιμο θύμα των πρακτικών τους.
Ταυτοχρόνως θα αξιοποιήσουμε το «μαξιλάρι» των περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες, αλλά και τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ κι άλλα Κοινοτικά προγράμματα. Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα τους αποδοθούν κομμάτια της δημόσιας περιουσίας η οποία αυτή τη στιγμή λιμνάζει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Υπάρχουν πιέσεις διεθνώς για προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στα λεγόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μήπως αυτό οδηγήσει στο αλλά να λέτε προεκλογικά και αλλά να πράττετε μετεκλογικά; Υπάρχει ενδεχόμενο Grexit;

– Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο Grexit. Δεν το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το θέλει η Ευρώπη, δεν το θέλει κανένας. Δεν ονειροβατούμε. Προφανώς και γνωρίζουμε ότι θα μας ασκηθούν πιέσεις. Μας ασκούνται και τώρα που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν έχουμε οπισθοχωρήσει ούτε σπιθαμή. Η ισχυρή νωπή λαϊκή εντολή που θα έχουμε λάβει θα μας επιτρέψει να καθίσουμε στο τραπέζι με τους δανειστές και να διαπραγματευτούμε για πρώτη φορά ως χώρα μαζί τους.

Η πρότασή μας για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953, η ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου και η περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτησή του είναι λογικότατη, ρεαλιστικότατη κι άρα πλήρως εφαρμόσιμη.

Κύριε Λιβάνη, τί ήταν εκείνο που σας οδήγησε να πολιτευτείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β ‘ Αθήνας;

– Ως άνθρωπος του επιχειρείν γνωρίζω από πρώτο χέρι τί σημαίνουν οι μνημονιακές πολιτικές για την πραγματική οικονομία. Η παντελής έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση, τα λουκέτα και η οικονομική ασφυξία που υφίστανται οι μικρομεσαίοι είναι η τραγική κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Συστρατεύομαι με το ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να αναγεννήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που είναι κι ο μόνος δρόμος για την απεμπλοκή μας από την αδιέξοδη λιτότητα.

Η πολιτική για εμένα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά δίοδος για να δω να παίρνουν σάρκα κι οστά στόχοι για τους οποίους έχω παλέψει και μέσα από τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη και το περιοδικό «Επίκαιρα». Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας θέλω να δω τη Γερμανία να αναγνωρίζει τις πολεμικές της οφειλές προς τη χώρα μας, να καταβάλει τις αποζημιώσεις που χρωστά και να επιστρέψει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Θα το δω, με κάθε ταπεινότητα μπροστά σε ογκόλιθους όπως ο Μανώλης Γλέζος, κι ως μια δικαίωση του προσωπικού μου αγώνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΤΡΟΣ ΧΟΝΤΟΣ

Tags:

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version