Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι ήταν αυτήκοος μάρτυρας της προτροπής του κ. Βενιζέλο προς τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και μετά να του «πάρουν» το κόμμα (σσ. του Γ. Παπανδρέου) και επικαλείται τη μαρτυρία του κ. Κουρουμπλή.
Υπενθυμίζει επίσης δηλώσεις βουλευτών, προσκείμενων στον κ. Βενιζέλο, όπως του κ. Λιντζέρη, ενώ αναφέρεται και σε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε μυστική συνεννόηση του κ. Μπαρόζο με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά για την ανατροπή του κ. Παπανδρέου.
Χαρακτηρίζει «δεξιό», «εκφυλισμένο»» και «σκιά της δεξιάς στην πιο σκληρή μορφή της» το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως αναφέρει υποτάχθηκε στις ορέξεις του κ. Σαμαρά, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον «πιο επικίνδυνο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης».
ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Είσαστε ήσυχος με τη συνείδησή σας, συμβάλλοντας στη διάσπαση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και στο οποίο ανδρωθήκατε πολιτικά;
Απ: Εδώ και πολύ καιρό είχα αρχίσει να μην είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου, κύριε Μούρτη, αλλά και υπόλογος απέναντι στις επιταγές και αξίες, που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και ο λόγος είναι απλός. Το κόμμα, το οποίο ίδρυσε και άφησε το αποτύπωμά του στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας, που ενέπνευσε τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και αγωνίστηκε για τα δικαιώματά του απλού και αποκλεισμένου ανθρώπου, έχει αποτελέσει εδώ και καιρό την σκιά της Δεξιάς και μάλιστα της πιο σκληρής μορφής Δεξιάς. Πού διαφοροποιήθηκε, κύριε Μούρτη; Πού έδωσε το στίγμα της ιδεολογίας και των αξιών του; Πού όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σ’ αυτή τη Δεξιά επέλαση, η οποία κυβέρνησε τη χώρα με διαδικασίες εξπρές και τροπολογίες; Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και αλλαγές συνθέσεων ακόμα και θερινών τμημάτων της Βουλής, όταν κάποια μέλη τους κρίνονταν ακατάλληλα και μη συνεργάσιμα; Μην μπαίνετε στον κόπο, λοιπόν, να κάνετε σε μένα την ερώτηση περί συνείδησης, αλλά σε όσους διεκδικούν σήμερα την ψήφο του ελληνικού λαού, έχοντας πίσω τους δυόμιση χρόνια υποταγής του κόμματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας, στις ορέξεις του πιο επικίνδυνου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης.
Ερ: Σε τι διαφέρει το ΚΙΝΗΜΑ από το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποσπάστηκε;
Απ: Απορώ με την ερώτηση. Θα ξεχνάτε, βέβαια, τι άφησε στη μέση η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2011 και τι, ευτυχώς, πρόλαβε να θεσπίσει και να εισαγάγει στον δημόσιο βίο. Εμείς, κ. Μούρτη, παρότι κληθήκαμε να περπατήσουμε σε κανονικό ναρκοπέδιο, παρότι μας παραδόθηκε μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα το 2009, παρότι παρατάχθηκαν όλοι απέναντί μας, παρότι έπρεπε να αποτρέψουμε την ορατή παύση πληρωμών, που μας κληροδοτήθηκε, δεν παραλείψαμε να παράξουμε και έργο. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Σας θυμίζω λοιπόν: Κάναμε για πρώτη φορά, επιτέλους, την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να γνωρίζει ο λαός πού πηγαίνουν τα μισθολογικά κονδύλια από τα κρατικά ταμεία. Κάτι που μέχρι τότε ήταν ανεξέλεγκτο. Θεσπίσαμε το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει με ακρίβεια τι εξοδεύει και τι αποφάσεις παίρνει το κράτος στο τέλος κάθε μήνα. Υπερφορολογήσαμε τις off shore εταιρείες και υποχρεώσαμε τους ανεξέλεγκτους -μέχρι τότε- ιδιοκτήτες τους να πάρουν στο όνομά τους τα τεράστιας αξίας περιουσιακά στοιχεία τους. Θεσπίσαμε την Οικονομική Αστυνομία και σταματήσαμε έτσι την -μέχρι τότε- ασυλία των μεγαλοκαρχαριών – χρεοφειλετών του δημοσίου. Οδηγήθηκαν για πρώτη φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αυξήσαμε αμέσως τη φορολογία στα είδη πολυτελείας και τις θυρίδες. Ψάξαμε, όπως θυμάστε, και ξετρυπώσαμε τις καλά κρυμμένες πισίνες των φοροφυγάδων και τις φορολογήσαμε. Δρομολογήσαμε την άρση του τραπεζικού απορρήτου και ζητήσαμε τον έλεγχο των τραπεζικών εμβασμάτων, Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό. Φυσικά, όχι μόνο δεν έγινε δεκτή, αλλά με «καλοκαιρινό» νόμο το 2013 πέρασε σαν …σκιά από τη Βουλή η ασυλία όσων έβγαζαν τα λεφτά τους έξω, για 9 ολόκληρα χρόνια. Τίποτα δεν συνεχίστηκε, τίποτα δεν αξιοποιήθηκε, κύριε Μούρτη, απ’ αυτά που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου την καυτή διετία ’09-’11. Εκεί και εντοπίζονται οι χασματώδεις διαφορές του Κινήματός μας με το εκφυλισμένο σημερινό ΠΑΣΟΚ.
Ερ: Κατηγορείται ο κ. Παπανδρέου, από υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ότι με την απόφασή του, το 2010, να αναλάβει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος μόνη της η τότε κυβέρνηση, κάλυψε τις ευθύνες των κκ Καραμανλή και Σαμαρά και αυτό πληρώνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ είναι υπεράνω κριτικής. Υπάρχει απάντηση;
Απ: Γνωρίζουν πολύ καλά όσοι το ισχυρίζονται αυτό, ότι υπάρχει απάντηση, αλλά θα τους «αναθερμάνω» τη μνήμη. Εννοούν, φυσικά, ότι δεν είχε γνωστοποιήσει δήθεν ο Παπανδρέου στον κόσμο, την κατάσταση που παρέλαβε και στη συνέχεια δεν πήγε σε εκ νέου εκλογές ή δημοψήφισμα. Εντελώς υποκριτικό επιχείρημα. Το μέγεθος της καταστροφής που παραλάβαμε, το κάναμε γνωστό τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στους εταίρους μας και μάλιστα, πολύ νωρίς. Όλοι θυμόμαστε τα ελληνικά πρωτοσέλιδα της 20ης Οκτωβρίου του 2009, όπου ο Γιούνκερ είχε αναφωνήσει το περιβόητο «the game is over», δηλαδή «το παιχνίδι τελείωσε» για την Ελλάδα. Άρα, θέμα ενημέρωσης του κόσμου για τις ευθύνες του Καραμανλή σχετικά με το έλλειμμα, το οποίο άνοιξε το δρόμο για το μνημόνιο, δεν τίθεται. Ο κόσμος ήξερε από πολύ νωρίς. Όσο για το αν έπρεπε να πάμε στην λαϊκή ετυμηγορία ή σε δημοψήφισμα πριν μπούμε στον μηχανισμό, έχουμε απαντήσει ήδη όπως και ο πρόεδρός μας. Η απόφαση να μας δοθούν τα λεφτά πάρθηκε στις 18 Μαϊου και στις 19 έληγε υψηλής αξίας ομόλογο που αν δεν πληρώναμε θα χρεοκοπούσαμε με αποτέλεσμα να μας ξεγράψουν μια για πάντα οι αγορές. Όσο για δημοψήφισμα, είναι προφανές γιατί δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Δεν υπήρχε νόμος. Δεν υπήρχε ο αναγκαίος εφαρμοστικός νόμος, γιατί κάποιοι βουλευτές, οι «γνωστοί ύποπτοι» απείλησαν με παραιτήσεις και έκαναν δηλώσεις υπονόμευσης του Παπανδρέου, μέσα σε κείνες τις δύσκολες ώρες.
Ερ: Έχετε κατηγορήσει τον κ. Βενιζέλο ότι ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση. Έχετε τις αποδείξεις;
Απ: Ακλόνητες. Προσωπικά, ο ίδιος είχα ακούσει τον κ. Βενιζέλο να προσπαθεί να πείσει τον τότε βουλευτή μας, κ. Κουρουμπλή, να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και μετά να του «πάρουν» το κόμμα, όπως είχε χαρακτηριστικά, πει… Μάρτυς μου ο ίδιος ο Κουρουμπλής.
Να σας θυμίσω τις δηλώσεις Λιντζέρη στο περιστύλιο της Βουλής περί του ότι ο Παπανδρέου, ο εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρόεδρός του, αποτελεί παρελθόν; Ξεχάσατε τις προειδοποιήσεις άλλων βουλευτών και βουλευτίνων, ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν (σε ψηφοφορία πριν το κούρεμα του Οκτώβρη του ’11), τις επιστολές βουλευτών του που υπεδείκνυαν στον πρωθυπουργό και αρχηγό τους να παραιτηθεί; Ξεχάσατε τις αποκαλύψεις την περασμένη άνοιξη των Financial Times, περί συμφωνίας στα κρυφά του Μπαρόζο με τον Βενιζέλο για επικοινωνία με Σαμαρά και ανατροπή του Παπανδρέου; Ξεχάσατε την σύνταξη δήλωσης με εντολή Βενιζέλου μέσα στο αεροπλάνο από τις Κάννες πίσω από την πλάτη του πρωθυπουργού; Την δήλωση την οποία θα διένειμε μετά την προσγείωση και όπου αποκήρυσσε το δημοψήφισμα που λίγες ώρες πριν, χαρακτήριζε ως λυτρωτικό;
Ερ: Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου του είπε ότι θα προτείνει εκείνον ως πρωθυπουργό και αναρωτήθηκε αν ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να προτείνει κάποιον που τον ανέτρεψε. Εσείς, τι λέτε, θα μπορούσε;
Απ: Πρώτον, δεν πιστεύω, τι λέει ο πρόεδρος του δεξιού ΠΑΣΟΚ. Έχει πει πολλές ανακρίβειες, ώστε να πιστέψω αβίαστα οτιδήποτε και ειδικά αυτό. Ωστόσο, και έτσι να είναι, που όπως σας είπα το αμφισβητώ βάσιμα, ο Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος χωρίς εμπάθειες. Ένας άνθρωπος που μπροστά στο συμφέρον της χώρας, φυσικά και θα υπολόγιζε οτιδήποτε τον είχε ενοχλήσει προσωπικά.
Ερ: Έχετε κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για πράξεις και παραλείψεις, αλλά δεν κινήθηκε εναντίον του καμία διαδικασία. Επιμένετε στις καταγγελίες σας;
Απ: Κάνετε λάθος. Η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί προ καιρού επιδεικνύοντας τα αντανακλαστικά, που απαιτούσε η περίσταση. Ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Καλούδης, μετά από έγγραφη παραγγελία που έδωσε στις 11 Απριλίου του 2013 ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, συνέταξε στις 7 Μαϊου ένα πόριμα – φωτιά για την υπόθεση των ύποπτων δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, της υπόθεσης Proton. Εξ’ όσων γνωρίζω, υπάρχει πόρισμα στα χέρια των ανακριτικών Αρχών, που αφορά σε πιθανές ευθύνες του κεντρικού τραπεζίτη και της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ, για το αν διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Επιμένω να καταγγέλλω και θα καταγγέλλω κάθε πράξη που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον.