Ο Κώστας Καραμανλής ξεδιπλώνει στο Newsit το όραμά του για το νομό Σερρών στον οποίο είναι υποψήφιος στις εκλογές. Απαντά με ειλικρίνεια σε όσους τον κατηγορούν για νεποτισμό για οικογενειοκρατία και σηκώνει το γάντι της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι κρατά ως παρακαταθήκη από τον θείο του Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Κώστας Καραμανλής πολιτεύεται για πρώτη φορά και οπως ίδιος λέει δεν μπήκε στην πολιτική για να κάνει καριέρα αν και το όνομά του είναι…βαρύ σαν ιστορία.
Σας διαβεβαιώ ότι το σύνθημα αυτό δεν έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και ήταν πολύ εύκολο να φτάσουμε σε αυτό το σύνθημα γιατί όπου πήγαινα τα τελευταία δύο χρόνια στο νομό Σερρών, όλοι μου λέγανε γιατί κατεβαίνεις τώρα; Τώρα στα δύσκολα; Γιατί δε το έκανες αυτό στο παρελθόν; Οπότε με αυτή τη λογική, θεώρησα οτι το σύνθημα είχε μια βάση και η βάση είναι πολύ απλή. Εμένα με ενδιαφέρει να βοηθήσω στη μάχη, με τις όποιες δυνάμεις έχω, δε με ενδιαφέρει να μπω στην πολιτική για να κάνω καριέρα.
Σε αυτούς απαντώ οτι ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία φτάσανε η αλήθεια είναι σε ανεξέλεγκτα σημεία στην μεταπολίτευση. Από την άλλη όμως, όλες οι περιπτώσεις δε νομίζω οτι είναι ίδιες. Είναι άλλο να μπαίνεις στην πολιτική χωρίς να έχεις κάνει στη ζωή σου, στα 25 σου ή στα 30 σου και άλλο να μπαίνεις σε μια ώριμη ηλικία έχοντας αποδείξει οτι έχεις ένα αξιόλογο βιογραφικό το οποίο στο τέλος – τέλος θα το κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Οπότε θεωρώ οτι αν και είναι πολύ βάσιμες οι κατηγορίες για οικογενειοκρατία και θεωρώ οτι τα γνωστά ονόματα έχουν κουράσει και το καταλαβαίνω αυτό απολύτως, νομίζω οτι όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες.
Τελικά νομίζω οτι αυτό που πρέπει να ζητήσουμε από τους πολίτες, είναι να κρίνουν τον καθένα, όχι με βάση το όνομά του, αν και καταλαβαίνω οτι υπάρχουν καχυποψίες για αυτό, αλλά με βάση τον πολιτικό λόγο που εκφράζει και ανάλογα με τις δυνατότητες που αυτός έχει και με το παρελθόν, μικρό ή μεγάλο που αυτός έχει. Νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην πολιτική, στην ηλικία των 40 για παράδειγμα όπως στη δική μου περίπτωση και έχουν μια μικρή ή μεγάλη εμπειρία εκεί που δουλεύουν. Νομίζω οτι κάποιος αυτό πρέπει να εξετάσει, παρά να εκτοξεύει κατηγορίες δεξιά και αριστερά.
Οι Σέρρες είναι ένας νομός που έχει τεράστιες δυνατότητες. Τα τελευταία χρόνια ο νομός αν και υπήρξε πρωτοπόρος έχει μείνει πολύ πίσω. Εχει μείνει πεντηκοστός πρώτος από τους πενηνταδύο νομούς σε κατα κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει καθώς πολύ Σερραίοι – γιατί ο μεγάλος μας πλούτος είναι το ανθρώπινο δυναμικό – αυτό δε το δέχονταθι. Οπότε η δική μου υποψηφιότητα σηματοδοτεί και κάτι πολύ απλό. Οτι στην πολιτική, ειδικά πριν κάποιος εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, για να μπορέσει να πείσει τους συμπολίτες του, πρέπει να κάνει κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.
Η καμπάνια η δική μου έχει εστιαστεί σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα στον νομό. Για να μπορέσουμε το Σερραϊκό προϊόν να το κάνουμε να διεισδύσει σε αγορές εκτός νομού. Νομίζω οτι αυτή τη στιγμή ο νομός έχει τεράστιες δυνατότητες να κάνει προϊόντα ονομασίας προέλευσης, να κάνει πιστοποιημένα Σερραϊκά προϊόντα και νομίζω οτι αυτό θα δώσει ένα άλλο εναυσμα για να υπάρξει ανάπτυξη στο νομό. Πρέπει να μπούμε και σε μια διαδικασία μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, που σε αυτό το κομμάτι έχουμε μείνει πολύ πίσω. Καλό είναι λοιπόν σε μια προεκλογική περίοδο, πέρα από την ένταση, πέρα από τα ωραία τα λόγια τα μεγάλα, καλό είναι να γίνεται και ένας ουσιαστικός διάλογος για το ποιες προτάσεις κάνει ο καθένας από εμάς για να βοηθήσει τον τόπο του.
Νομίζω οτι πολύ νέοι άνθρωποι αποστρέφονται την πολιτική γι΄αυτό το λόγο. Τρία νομίζω οτι είναι τα συναισθήματα που βλέπουμε σήμερα στον κόσμο σε σχέση με την πολιτική. Αυτό του φόβου, της οργής και της αδιαφορίας ειδικά σε νέους ανθρώπους της δικής μου γενιάς και σε πιο νέους από εμάς. Πιστεύω οτι οι πολιτικοί πρέπει να λένε την αλήθεια στους πολίτες αλλά και οτι οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να ακούσουν αυτή την αλήθεια. Νομίζω οτι η κρίση των τελευταίων 5 ετών έχει αλλάξει τα πάντα. Νομίζω οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ως Ελλήνες τα τελευταία χρόνια ήταν οτι είχε επικρατήσει η νοοτροπία του κρατισμού και του λαϊκισμού της δεκατίας του 80 εως ακόμη και στις μέρες μας. Αυτό αλλάζει, όχι εύκολα γιατί υπάρχει κόσμος ο οποίος είναι εθισμένος στο χαϊδεμα των αυτιών, είναι εθισμένος στα μεγάλα λόγια τα ωραία. Υπάρχει όμως και μια μερίδα της κοινωνίας η οποία είναι πολύ σκεπτόμενη και είναι έτοιμη να δεχτεί κάτι το διαφορετικό. Το τι θα επικρατήσει, θα το δούμε σε λίγες μέρες.
Η επιλογή σήμερα νομιζω οτι είναι ανάμεσα σε δύο μέλλοντα. Στο πρώτο, εάν ψηφίσουμε την ΝΔ, νομίζω οτι εξασφαλίζουμε την παραμονή μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και είμαι σίγουρος οτι αυτο το έχουν κατανοήσει οι πολίτες. Στο δεύτερο σενάριο της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω οτι ανοίγει μια εποχή αβεβαιότητας με υποσχέσεις και παλληκαρισμούς σε μια πιθανή κόντρα με τους εταιρους μας. Λέω το εξής πολύ απλό διαβάζοντας την ελληνική ιστορία.
Οποτε η χώρα γύρισε την πλάτη στη Δύση και στην Ευρώπη, μπήκαμε σε πολύ μεγάλες περιπέτειες.
Νομίζω οτι πρωταθλητής στην παροχολογία είναι ο κύριος Τσίπρας. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά η οποία μη ξεχνάμε οτι έχει κάνει μεγάλους αγώνες στο παρελθόν, και ήταν πολύ μπροστά από τα πράγματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, έχει δυστυχώς πολιτικούς του χθες. Για όλα έχει ευκολες απαντήσεις και δίνει μεγάλες υποσχέσεις.
Οσον αφορά στη ΝΔ, νομίζω οτι ένα από τα πράγματα που μας κατηγορούν οι πολίτες είναι οτι δεν τους λέμε ξεκάθαρα τι θα τους δώσουμε. Ο Αντώνης Σαμαράς με πολύ μεγάλη προσοχή έχει μιλήσει για φοροελαφρύνσεις, για μείωση του ΕΝΦΙΑ και εχει μιλήσει για μια σταδιακή αποκλιμάκωση, γιατί πραγματικά αυτό χρειάζεται για τη χώρα μας. Είναι κάτι δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο όταν η άλλη πλευρά σου υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια.
Αυτό που κουβαλάω, όχι μόνο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και από τη σχολή σκέψης που αυτός νομίζω πρώτος εισήγαγε στην Ελλαδα, ειναι το να προσπαθούμε να λέμε πάντα την αλήθεια στον κόσμο και να προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο, αυτή την αλήθεια να την τιμήσει.
Η παρακαταθήκη του έχει να κάνει με μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα η οποία έχει μια σύγχρονη και εξωστρεφή ανταγωνιστική οικονομία. Δεν είμαστε λοιπόν άνθρωποι που πιστεύουμε στην πολιτική του χθες και αποστρεφόμαστε τον λαϊκισμό, τα μεγάλα λόγια και τη δημιουργία εντυπώσεων χωρίς αποτέλεσμα. Αρα, αυτό το οποίο διδάσκει, όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι οτι πρέπει να πιστεύουμε στην πολιτική της ειλικρίνειας, του μέτρου και του δωρικού λόγου” είπε τέλος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις Σέρρες.
Γεννήθηκε το 1974. Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά από μικρός ανέπτυξε ιδιαίτερο δεσμό με τον τόπο καταγωγής του, τις Σέρρες. Ήταν πάντα για εκείνον μια σταθερά στη ζωή του, το σημείο αναφοράς του.
Σπούδασε Ιστορία και Οικονομικά στο Hamilton College της Νέας Υόρκης και, στη συνέχεια, αποφοίτησε από τη σχολή μεταπτυχιακών σπουδών Διεθνών Σχέσεων Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στη Βοστόνη.
Υπηρέτησε, ως έφεδρος αξιωματικός στα τεθωρακισμένα, στρατιωτική θητεία 24 μηνών πολλοί εκ των οποίων στην 25η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων Ξάνθης.
Από το 2002 ως το 2004 εργάστηκε στην ελβετική τράπεζα επενδύσεων UBS Warburg στο Λονδίνο. Τα τελευταία δέκα χρόνια, εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος στη ναυτιλιακή επιχείρηση Mantinia Shipping, με έδρα τον Πειραιά.
Παράλληλα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Είναι γιος του Αχιλλέα Καραμανλή και της Νίκης Διαμαντή-Καραμανλή. Με τη γυναίκα του Μιράντα Μιχαλοπούλου-Καραμανλή έχουν τρία παιδιά: την 6χρονη Αναΐς, την 5χρονη Άρια και τον Αχιλλέα ο οποίος είναι μόλις ενός έτους.
Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κύριος Καραμανλής…