Site icon NewsIT
08:20 | 23.01.15

Μονοκομματική κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία γίνεται;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Ναι, είναι η απάντηση αν και η Ελλάδα θα πρέπει να σπάσει... όλα τα ρεκόρ της. Ότι δεν συνέβη επί δεκαετίες στη χώρα έχει συμβεί μέσα σε μια τριετία σε επίπεδο συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων και μια μονοκομματική κυβέρνηση που δεν διαθέτει 151 βουλευτές θα ήταν ένα πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο εγχείρημα

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια Βουλή στην οποία θα κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω εκλογικού νόμου που παρέχει στο πρώτο κόμμα το μπόνους των 50 επιπλέον βουλευτών.

Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απαραίτητη αυτοδυναμία για τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης τότε αναγκαστικά θα πρέπει να επιλεγεί ο δρόμος των συνεργασιών.

Εάν εξαιρέσει κανείς τους ΑΝΕΛ που δηλώνουν ήδη υποψήφιοι για συμμετοχή στην κυβέρνηση υπάρχει το ερώτημα εάν θα υπάρξουν άλλα κόμματα που θα επιλέξουν τον ίδιο δρόμο.

Το ΚΚΕ για τους δικούς του λόγους έχει ήδη πει όχι, τα υπόλοιπα κόμματα έχουν να σκεφτούν τι έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών.

Ειδικά τα κόμματα ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ που μπήκαν στην κυβερνητική περιπέτεια ως τρίτα κόμματα σε δύναμη ουσιαστικά εξαφανίστηκαν από τον κοινοβουλευτικό χάρτη. Το ΠΑΣΟΚ εκτός απ’ τις απώλειες που υπέστη αρχικά ως το μόνο κυβερνών κόμμα είδε στη συνέχεια να χάνει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του και πάλι λόγω συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

Κάπως έτσι η συμμετοχή των λεγόμενων μικρών σε μια κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι απαγορευτική ή να κάνει πολύ πιο αυστηρούς και συγκεκριμένους τους όρους που τα κόμματα αυτά βάζουν.

Όροι και φόβοι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε μια κυβέρνηση και αυτό κάνει πιο δύσκολη μια συνεργασία.
Έτσι έρχεται το ερώτημα εάν είναι δυνατός ή εφικτός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μονοκομματικής με την ανοχή άλλων δυνάμεων

Μιας κυβέρνησης που θα εκλεγεί και στη συνέχεια θα λειτουργεί χωρίς τη συμμετοχή άλλων κομμάτων τα οποία μάλιστα θα απέχουν και από κρίσιμες ψηφοφορίες ώστε να είναι δυνατή η ψήφιση νομοσχεδίων μόνο με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος οι οποίες ωστόσο θα είναι λιγότερες από 151.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η σιωπηρή συμφωνία ενός τουλάχιστον ακόμη κόμματος, ενώ για να καταπολεμηθεί αυτή η τακτική θα πρέπει το σύνολο των άλλων κομμάτων να είναι στην ίδια γραμμή.

Ανέφικτο λοιπόν δεν είναι, το ζήτημα είναι ότι στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. Βέβαια κατά την ίδια λογική μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούνταν αδιανόητη για τα ελληνικά δεδομένα και μια κυβέρνηση συνεργασίας…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version