Site icon NewsIT
20:25 | 25.01.15

Όλα τα σενάρια στη Νέα Δημοκρατία μετά τη βαριά εκλογική ήττα

Όλα τα σενάρια στη Νέα Δημοκρατία μετά τη βαριά εκλογική ήττα
Newsit Newsroom

Πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες και βγουν στον αέρα τα πρώτα exit poll άνοιξε στο εσωτερικό της ΝΔ η κουβέντα για την επόμενη μέρα. Ο διαφαινόμενος εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε εσωκομματικές εξελίξεις προκειμένου να μην λειτουργήσει το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα ως θρυαλλίδα της φιλελεύθερης παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει πρόθεση από κορυφαία στελέχη να αμφισβητήσουν τον Αντώνη Σαμαρά παρόλα αυτά επισημαίνουν ότι «δεν θα θα αφήσουμε κανέναν να ακολουθήσει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ».

Ο προέδρος της ΝΔ αναμένεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να προβεί στην δήλωση στην οποία δεν προτίθεται να δηλώση την παραίτησή του ωστόσο θα υποστηρίξει ότι είναι εδώ για να προστατεύσει την ενότητα του κόμματος οδηγώντας το κόμμα αμέσως σε συνέδριο.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια: Πρώτο σενάριο, η μεγάλη διαφορά οδηγεί σε καθαρές λύσεις και ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή το 2009, παραιτείται από την προεδρία και ορίζει ως μεταβατικό πρόεδρο ένα ιστορικό στέλεχος όπως για παράδειγμα ο Ευ. Μεϊμαράκης για να διασφαλίσει τη συντεταγμένη πορεία προς την εκλογή από του νέου προέδρου από τη βάση. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί θα επιθυμούσαν το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μεταβατικό πρόεδρο που θα αναλάβει να οδηγήσει τη ΝΔ σε ένα συνέδριο και να εγγυηθεί τη διαφάνεια των διαδικασιών και την ενότητα της παράταξης. Συνομιλητές του κ.Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι σε περίπτωση παραίτησης Σαμαρά και εφόσον ζήτηθιεί από όλες τις τάσεις της Ν.Δ (κάτι διόλου απίθανο αφού ο πρώην πλέον Πρόεδρος της Βουλής χαίρει εκτίμησης μεταξύ των καραμανλικών, που τον στήριξαν φανερά στη Β Αθηνών, αλλά και των μητσοτακικών και της λαϊκής δεξιάς) δεν θα πει όχι.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Αντώνη Σαμαρά να μην παραιτείται και να οδηγεί τη ΝΔ σε έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα συζητηθεί η ταυτότητα του κόμματος και οι λόγοι της ήττας ενώ θα ανοίξει και η διαδικασία για την εκλογή από τη βάση σε διάστημα ενός με ενάμισι μήνα.

«Συνέδριο- σφραγίδα δε θα δεχθούμε» διαμήνυε ε ν τω μεταξύ πρώην υπουργός, δείχνοντας σαφώς ποιες είναι οι διαθέσεις της κεντρώας πτέρυγας σε περίπτωση που ο κ.Σαμαράς προσπαθήσιε να αποφύγει την αμφισβήτηση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο καταστατικό του 2013 ο πρόεδρος μπορεί να αμφισβητηθεί από το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, της πολιτικής επιτροπής ή του εθνικού συνεδρίου.

Το τρίτο σενάριο, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο το οποίο σε μεγάλο βαθμό μπορεί να ελέγξει καθώς η σύνθεσή του θα είναι ίδια με το τελευταίο τακτικό συνέδριο του 2013 και εκεί ο γραμματέας του κόμματος ζητά από τους συνέδρους να εκφραστούν για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας. Στην περίπτωση οι «αμφισβητίες» δεν πιάσουν το απαιτούμενο αριθμό (1/3) τότε δεν ανοίγει η διαδικασία εκλογής από τη βάση.

Ο κ.Σαμαράς προφανώς επενδύει στο ότι δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος διάδοχος ο οποιος να ενώνει όλες τις τάσεις απέναντι του, ενώ «δικοί του άνθρωποι» όπως ο Μάκης Βορίδης δεν μπορούν να κινηθούν όσο εκέινος παραμένει στο τιμόνι. Ο Κώστας Καραμανλής δε δείχνει καμία διάθεση να επιστρέψει, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν την κίνηση και ο Νίκος Δένδιας θα αναμένει, ενώ άλλοι καραμανλικοί επίσης περιμένουν να διαμορφωθεί καταρχήν η πρώτη εκλογική εικόνα.

Ποιες είναι οι διαδικασίες της αμφισβήτησης

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα η διαδικασία αμφισβήτησης του Προέδρου ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών της. Η πρόταση γίνεται δεκτή εφ’ όσον υπερψηφισθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από την Πολιτική Επιτροπή ηδιαδικασία αμφισβήτησης του Προέδρου ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών της. Η πρόταση γίνεται δεκτή εφ’ όσον υπερψηφισθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Πολιτικής Επιτροπής.

Τέλος, από το Εθνικό Συμβούλιο η διαδικασία αμφισβήτησης του Προέδρου ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών του.

Αποτελέσματα εκλογών 2015 – Εκλογές 2015 – Δείτε εδώ τα αποτελέσματα ανά νομό
Greek election 2015 results: Greek legislative parliamentary election results

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version