Θέλουμε πίστωση χρόνου από τους δανειστές, δηλώνει ο οικονομολόγος και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα για τον σχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος.
Το βράδυ της Πέμπτης την ώρα που ο Αλέξης Τσίρπας μιλούσε στην Ομόνοια, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στη Γερμανία γινόταν ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του Θεόδωρου Παρασκευόπουλου.
Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο οικονομολόγος και συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα για τον σχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της Κυριακής και τόνισε πως μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα προκαλέσει κρίση στην ΕΕ.
Και αυτό, όπως είπε, για δύο βασικούς λόγους: ούτε η μία, ούτε ή άλλη πλευρά θα επιδιώξει κάτι τέτοιο. «Πρώτον κανείς δεν ξέρει τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει. Και δεύτερον, κανένας δεν θέλει να δημιουργηθεί ένα γεωστρατηγικό κενό στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε εμείς θέλουμε να ζήσουμε μια τέτοια κατάσταση με αναταράξεις στην εξωτερική μας πολιτική και στην πολιτική της ασφάλειας. Και φαντάζομαι ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήθελε αυτό το πράγμα. Επομένως, είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνήσουμε».
Όμως τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς η δίμηνη παράταση που έχει πάρει η απερχόμενη κυβέρνηση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα πιστεύει πως θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση επιπλέον παράταση. «Θα χρειαστούμε πίστωση χρόνου και θα μας δοθεί. Άλλωστε αυτό έχουν πει και διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι καταλαβαίνουν πως μια νέα κυβέρνηση θέλει πίστωση χρόνου».
Ως προς την ουσία των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχει υποστηρίξει ότι το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει αυτόματα σε οικονομική ανάπτυξη. Όπως και στην περίπτωση της διαγραφής του γερμανικού χρέους το 1953, θα πρέπει η περικοπή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης. Μέρος αυτού του προγράμματος είναι και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις.
«Αν ζητούσαμε μόνο κούρεμα του χρέους, θα λέγαμε ψέματα στον εαυτό μας και στον ελληνικό λαό. Εάν διαγραφεί το χρέος στο σύνολό του και ακολουθηθεί η ίδια πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια μέσα σε δέκα χρόνια θα δούμε πάλι το ίδιο χρέος.»
Αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, τότε σίγουρα οι πιστωτές θα θέσουν όρους. Ένας βασικός όρος θα είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως έχει δεσμευτεί. Ένας άλλος βασικός όρος θα αφορά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης κτλ.), τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει επίσης στο πρόγραμμά του. Το ζητούμενο είναι όμως, κατά πόσο θα δεχτεί μια συμφωνία, η οποία θα εξαρτά ελαφρύνσεις στο χρέος από την πορεία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
«Φυσικά κανένας δεν δίνει δάνειο χωρίς όρους. Κανένας. Να συζητήσουμε λοιπόν. Εμείς αυτό που έχουμε να προσφέρουμε είναι ένα πρόγραμμα ευρύτατων μεταρρυθμίσεων για το οποίο έχουμε πολύ μεγάλη πεποίθηση ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας και πολύ μεγάλη πεποίθηση ότι το θέλει ο ελληνικός λαός, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα», εκτιμά ο κ. Παρασκευόπουλος.
Υπάρχουν, όμως, και κόκκινες γραμμές, σημειώνει ο Θεοδωρος Παρασκευόπουλος. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μέτρα τα οποία θίγουν τη «λαϊκή κυριαρχία». Όπως εξηγεί, π.χ. για το θέμα των συντάξεων, αρμόδια είναι η ελληνική Βουλή και κανένας άλλος. Επίσης, η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μέτρα που θα έθεταν σε κίνδυνο την «αναπαραγωγή της κοινωνίας», δηλαδή μέτρα λιτότητας αντίστοιχα με αυτά που τα τελευταία πέντε χρόνια έφεραν την ελληνική κοινωνία στο «χείλος του γκρεμού».
Πηγή: Deutsche Welle