Site icon NewsIT

Wall Street Journal: Η Μέρκελ είχε προειδοποιήσει τον Σαμαρά για το “κούρεμα” χρέους – “Δεν ακούγεται καλά στα γερμανικά” του είχε πει

22.01.2015 | 13:51
Wall Street Journal: Η Μέρκελ είχε προειδοποιήσει τον Σαμαρά για το “κούρεμα” χρέους – “Δεν ακούγεται καλά στα γερμανικά” του είχε πει

- Άγνωστες πτυχές από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ τον περασμένο Απρίλιο φέρνει στο φως η Wall Street Journal - Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει βοήθεια για την ελάφρυνση του χρέους - "Αυτό δεν ακούγεται καλά στα γερμανικά" του είχε απαντήσει η Μέρκελ αφού ο διερμηνέας της μετέφρασε τη φράση "debt relief" - "Η Αθήνα είχε προειδοποιηθεί πως δεν έπρεπε να περιμένει επιείκεια από τους δανειστές της" γράφει η εφημερίδα - Ο Σαμαράς έκανε έξι ώρες πρόβα τι θα έλεγε στη Μέρκελ στην πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός στο Βερολίνο, αναφέρει το δημοσίευμα

«Πως η Ελλάδα και η Γερμανία έφεραν την ευρωπαϊκή κρίση που σιγόβραζε ξανά σε σημείο βρασμού» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Wall Street Journal, μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

«Τα παιχνίδια ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές βοήθησαν την αντιπολιτευόμενη ριζοσπαστική αριστερά να μπει μπροστά στις δημοσκοπήσεις» είναι ο υπότιτλος της εφημερίδας, που αποκαλύπτει έναν άγνωστο διάλογο ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεχόμενος πιέσεις από το εσωτερικό να τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ζήτησε την περασμένη Άνοιξη βοήθεια από την καγκελάριο της Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κατά τη συνάντησή τους, της έθεσε το ζήτημα. Γράφει η εφημερίδα: «Η κα Μέρκελ ζήτησε από τον διερμηνέα να της μεταφράσει τη φράση ανακούφιση του χρέους (debt relief), σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν για τη συνάντηση. Τότε, είπε στον κ. Σαμαρά: “Δεν ακούγεται τόσο καλά στα γερμανικά”».

«Η απάντησή της ήταν ένα πρώιμο σημάδι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει λίγη επιείκεια από τους πιστωτές της», σημειώνει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, η πιο προβληματική οικονομία της ευρωζώνης, παραμένει δεμένη σε μια μηχανή διάσωσης που δεν συγχωρεί, που κατασκευάστηκε κατ’ εντολή της Γερμανίας, που δίνει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις και τακτικούς ελέγχους.

Οι αυστηρότατοι κανόνες βοήθησαν να εξωθηθεί η ελληνική κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, με ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επιστρέψει τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.

Στις δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κυβερνών κόμμα του κ. Σαμαρά έπεται του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται να τελειώσει τη λιτότητα που έχει επιβάλει η Ευρώπη στην Ελλάδα ως αντίτιμο για τα δάνεια διάσωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το βρει ακόμα δυσκολότερο να “καταπιεί” τις καθοδηγούμενες από τις αγορές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν πολύ βαριές για την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Αν δεν συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις, λένε Γερμανοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα δεν θα πάρει τα δάνεια που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία μέχρι το καλοκαίρι.

Ακόμα και αν ο κ. Σαμαράς καταφέρει να κερδίσει την Κυριακή, οι αυξανόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για οποιονδήποτε Έλληνα ηγέτη να ικανοποιήσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ χωρίς να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, «το ανανεωμένο ελληνικό δράμα δείχνει πώς τα μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε πολιτική και κοινωνική κρίση, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη στα κόμματα του κατεστημένου -και στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πυροδοτώντας ταυτόχρονα την άνοδο λαϊκιστών τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά».

Παράλληλα, το δημοσίευμα μιλά για Ευρωπαίους αξιωματούχους που θεωρούν ότι η Ελλάδα διέπραξε ύβρη στην προσπάθειά της να τερματίσει τον έλεγχο των πιστωτών της πριν διορθώσει την οικονομία της. «Αλλά αν ο κ. Σαμαράς χάσει στις εκλογές της Κυριακής, ο αυστηρός μηχανισμός της Ευρώπης θα είναι η Νέμεσίς του».

«Πάντα λέμε στις χώρες τις κρίσης να “παραμείνουν στον δρόμο τους” και να συνεχίσουν τις επώδυνες πολιτικές αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ», λέει στη Wall Street Journal Γερμανός αξιωματούχος. «Όμως τους είναι δύσκολο. Εμείς το μόνο που προσφέρουμε είναι το μαστίγιο».

Η Wall Street Journal θυμίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο χαρακτηρίζει ήπιο συντηρητικό που ταλαντεύεται ανάμεσα στην πολιτική ικανότητα και τον λαϊκισμό, συνήθιζε να χλευάζει τις αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές δαπανών που προέβλεπε το Μνημόνιο.

«Ως ηγέτης της αντιπολίτευσης το 2011, ο κ. Σαμαράς έλεγε πως η συμφωνία “πνίγει την οικονομία”. Αντί να κατηγορεί την κρίση χρέους για τα σκληρά μέτρα έλεγε: “Είναι το Μνημόνιο που μας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία”. Αλλά μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2012, ο κ. Σαμαράς ταξίδεψε στο Βερολίνο για να προσφέρει στην κα Μέρκελ ένα mea culpa. Έκανε πρόβα τις ατάκες του με τους βοηθούς του για έξι ώρες στο Χίλτον του Βερολίνου και έπεσε την κα Μέρκελ πως μπορούσε να φέρει εις πέρας τα μέτρα. Κι εκείνη τον στήριξε, παρακάμπτοντας ακόμη και τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Σαμαράς αντιμετώπισε μια νεότερη, πιο αριστερή, έκδοση του εαυτού του: τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που κατηγόρησε την κρίση για την λιτότητα και όχι τη λιτότητα για την κρίση».

Αφού αναφέρεται στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι και στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα στοίχημα που όπως τονίζει η εφημερίδα απέτυχε, το δημοσίευμα καταλήγει: «Αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν τώρα πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πιο μακροχρόνια διάσωση. Και ο νικητής των εκλογών της Κυριακής θα πρέπει να γεφυρώσει ένα ακόμα μεγαλύτερο χάσμα».

Πηγή: Wall Street Journal

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version