- Κλείνει η πόρτα εξόδου για 80.000 δημοσίους υπαλλήλους - Οι 10.000 είναι ένστολοι, μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή - Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό “αγγίζουν” 20.000 μελλοντικούς συνταξιούχους που θα πάρουν... ψίχουλα αν θέλουν να - αποχωρήσουν από την εργασία πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας τους
Οι διατάξεις που κατατέθηκαν χθες αφορούν σε περίπου 100.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο, στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, καθώς και αυτούς των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Αναλυτικότερα, οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα μπλοκάρουν περίπου 80.000 δημόσιους υπαλλήλους, που μέχρι τη δημοσίευση του 3ου Μνημονίου σε ΦΕΚ δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, μπορούσαν όμως έως το 2021 να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Και αυτό γιατί καθιερώνεται δηλαδή και στο δημόσιο από την 1/1/2022 ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος της ηλικίας τους, ή το 62ο με συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήτοι τα 58 με παράλληλα προϋπόθεση τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, ορίζεται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποχωρούν από την υπηρεσία από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η απασχόληση των προσώπων αυτών.
Ειδικά για όσα από τα πρόσωπα αυτά ασκούν ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο έργο (ιπτάμενοι, ναρκαλιευτές, υπηρετούντες σε υποβρύχια κ.λπ.) εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι σχετικές με την καταβολή της σύνταξής τους διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού.
Το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν παιδί με βαριά αναπηρία καθώς και για τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται στα βαρέα επαγγέλματα.
Έτσι, διατηρούν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με τους όρους που ισχύουν και σήμερα οι υπάλληλοι με άγαμο παιδί ανίκανο για εργασία και οι εργαζόμενοι σε επίπονα επαγγέλματα (υπάλληλοι στην καθαριότητα των δήμων, φυλακτικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, καθώς και προσωπικό που φέρει ιδιαίτερα βαριές αναπηρίες).
Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται και οι δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.
Επίσης, εξαιρούνται όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας που αποτελούν προϋπόθεση για την άμεση καταβολή ακέραιας της σύνταξής τους (κατοχυρωμένα δικαιώματα).
Μεγάλες χαμένες θεωρούνται μητέρες με ανήλικα τέκνα που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν από τα 50 και πλέον θα μείνουν στην υπηρεσία από 2 και σε ακραίες περιπτώσεις έως 17 χρόνια επιπλέον, καθώς και άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, με δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62, με τη συμπλήρωση 25ετίας.
Από 3 έως 5 χρόνια εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης περίπου 10.000 ενστόλων, ενώ υπάρχει και μια ομάδα δημόσιων υπαλλήλων που δεν έκαναν χρήση το 2012 του δικαιώματός τους να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, και τώρα για τη συνταξιοδότηση με πλήρη θα πρέπει να περιμένουν τα 67.
Χαμένοι θεωρούνται και περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 67 με λίγα χρόνια ασφάλισης, καθώς θα λάβουν την κατώτατη σύνταξη των 364 ευρώ, μετά τη συμπλήρωση του γενικού ορίου. Και αυτό γιατί πέρασε με την τροπολογία αντίστοιχη με του ιδιωτικού τομέα διάταξη, που ορίζει ότι από 1/7/2015 και μετά, όσοι αποχωρούν δικαιούνται το ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης, ήτοι 364 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Εάν συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λάβουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους. Το ποσό θα συμπληρωθεί με τα κατώτατα όρια, εφόσον το οργανικό κομμάτι της σύνταξης είναι χαμηλότερο, μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους.
Πηγή: Euro2day.gr