Πορεία για τα 100 δις ευρώ έχουν πάρει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Όπως αναφέρει η Ημερησία, οι Ελληνες είτε δεν έχουν να πληρώσουν είτε περιμένουν πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέες, ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπουν την εξόφληση των οφειλών σε 72 έως 100 δόσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Το αργοπορημένο «πράσινο φως» από την τρόικα οδήγησε σε νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τα οποία πλέον αγγίζουν τα 90 δις ευρώ κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα τότε θα πρόκειται για μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, τους 549.151 έφτασαν το Σεπτέμβριο οι εργοδότες που χρωστούν στο ΙΚΑ εισφορές της περιόδου από 1/1/2013 κι έπειτα, αριθμός αυξημένος κατά 20.683 σε σύγκριση με τον Αύγουστο και κατά 120.695 σε σχέση με τον Απρίλιο (ήταν 428.456).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, μόνο 18.056 οφειλέτες (ποσοστό 3,28% του συνολικού αριθμού των εργοδοτών που χρωστούν εισφορές) ήταν ενταγμένοι στην “πάγια” ρύθμιση των οφειλών. Αύξηση εμφανίζει και ο αριθμός όσων χρωστούν παλαιές εισφορές (έως 31/12/2012), αφού ο αριθμός τους έφτασε το Σεπτέμβριο τους 470.027 από 381.401 που ήταν τον Απρίλιο ενώ σε ρύθμιση οφειλών παραμένουν καταβάλλοντας τις δόσεις μόνο οι 22.652 (ποσοστό 4, 82%).
Στελέχη του ΙΚΑ εκτιμούν ότι στην αύξηση του αριθμού των οφειλετών έχει συμβάλει καθοριστικά η αναμονή της νέας ρύθμισης που η κυβέρνηση επιδιώκει να “κλειδώσει” με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό, ωστόσο υπενθυμίζουν ότι προϋπόθεση για την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Ακολουθώντας σκληρή γραμμή, προκειμένου να ανακόψει το κύμα των χρεών, η Διοίκηση του Ταμείου μέσα στους 9 πρώτους μήνες του έτους, έχει προχωρήσει σε 4.959 κατασχέσεις κινητής περιουσίας, σε 796 κατασχέσεις ακινήτων και σε 667 πλειστηριασμούς, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια για όσους δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ένα ισχυρό κίνητρο, που αφενός θα επιβραβεύει τους συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου θα τους «κρατάει» σε αυτήν, περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, είναι να δοθεί μπόνους επιπλέον 20% στη μείωση των προσαυξήσεων για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε μία ή και στις δύο ρυθμίσεις που ήδη «τρέχουν», υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε αυτές και δεν θα επιλέξουν τη νέα βελτιωμένη… εκδοχή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα συμφωνεί επί της αρχής στους βασικούς άξονες της νέας διάταξης. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η νέα ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την Τρίτη, είτε υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, είτε όχι και τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι τρία. Τα δύο αφορούν στην παροχή κινήτρων για την παραμονή στην τρέχουσα ρύθμιση, ενώ το τρίτο αφορά στην επιβράβευση των συνεπών οφειλετών, σε περίπτωση ένταξής τους στη νέα.
Το πρώτο σενάριο που συζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι να επανυπολογιστεί το σύνολο της αρχικής οφειλής με τις νέες μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το τελικό ποσό των δόσεων που έχουν απομείνει.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ένα επιπλέον μπόνους 20% στη μείωση των προσαυξήσεων, κίνητρο ισχυρότατο για να παραμείνουν στη ρύθμιση των λιγότερων δόσεων.
Το τρίτο σενάριο, στην περίπτωση που δεν ισχύσει κάποιο από τα παραπάνω, είναι να υπάρξει επανυπολογισμός του αρχικού ποσού οφειλής με βάση τις νέες προβλέψεις, και γι’ αυτούς που θα μεταπηδήσουν από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, δεν αναμένονται αλλαγές στον αριθμό των δόσεων, με ανώτερο αριθμό τις 100 για οφειλές έως 15.000 ευρώ και 72 για οφειλές πάνω από αυτό. «Κλεισμένο» φαίνεται πως είναι και το ετήσιο επιτόκιο, λίγο πάνω από το 4,5% (από 8,05% σήμερα). Μετά την επιμονή της τρόικας να μην ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς οι πολύ μεγάλοι οφειλέτες, φαίνεται πως τελικά η νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ.
Ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε επίσης εκπτώσεις έως και 100% των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους. Το ποσοστό έκπτωσης από τις προσαυξήσεις σε όσους επιλέξουν τη λύση των δόσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων:
Πιο αναλυτικά:
– 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
– 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
– 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
– 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
– 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
– 65% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι τα 50 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών δεν θα υπάρχει η ανάγκη εγγυητικών επιστολών στις περιπτώσεις μικρών οφειλών (έως 15.000 ευρώ).
Πηγή: Ημερησία, Καθημερινή