Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

104η επέτειος γέννησης της Dorothy Hodgkin

104η επέτειος γέννησης της Dorothy Hodgkin

Η Google τιμάει τη διάσημη Βρετανίδα, βραβευμένη με Νόμπελ Χημείας, χημικό Ντόροθι Χότζκιν, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα γεννήθηκε πριν από 104 χρόνια.

Η Ντόροθι Χότζκιν, διάσημη Βρετανίδα χημικός, έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην ανάπτυξη τεχνικών κρυσταλλογραφίας με ακτίνες Χ, οι οποίες μάλιστα οδήγησαν και στον προσδιορισμό της δομής των πεπλεγμένων οργανικών μορίων. Να σημειωθεί ότι η βιοχημικός βραβεύτηκε το 1964 με Νόμπελ Χημείας για τον προσδιορισμό της δομής της βιταμίνης Β12.
Η Ντόροθι Κρόουφουτ (Dorothy Crowfoot), όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στις 12 Μαίου του 1910 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Μετά τον χωρισμό των γονέων της, ακολούθησε την μητέρα της στην Αγγλία και το 1928 άρχισε να σπουδάζει χημεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά την διάρκεια των σπουδών της,  ασχολήθηκε με την μελέτη της δομής πολύπλοκων μακρομοριακών ενώσεων με την τεχνική της περίθλασης των ακτίνων Χ.
Στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1934, μαζί με τους συνεργάτες της, έλαβε την πρώτη φωτογραφία του φάσματος περίθλασης των ακτίνων Χ της πεψίνης, η οποία ανήκει στην κατηγορία των πρωτεϊνών. Το ίδιο έτος άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1970 έγινε πρύτανις του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Μπορεί να προσβλήθηκε από ρευματοειδή αρθρίτιδα το 1934, και αναγκάστηκε να περάσει πολλά χρόνια της ζωής της σε αναπηρικό καροτσάκι. 
Την δεκαετία του ’40 , η Χότζκιν συνέχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ πιο γνωστή της μαθήτρια ήταν η μετέπειτα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.
Την ίδια εποχή ασχολήθηκε με την μελέτη της δομής της πενικιλλίνης. Μαζί με τους συνεργάτες της έλαβε μια σειρά φωτογραφιών των φασμάτων περίθλασης ακτίνων Χ της βιταμίνης Β12, μιάς ένωσης με την πιο πολύπλοκη δομή μη πρωτεϊνικής φύσης, για να οδηγηθεί τελικά το 1948 στην πλήρη διευκρίνηση της διάταξης των ατόμων στο μόριο της, ανακάλυψη για την οποία τιμήθηκε το 1964 με το Νόμπελ Χημείας.
Το 1983 δέχθηκε έντονες επικρίσεις, όταν προλόγισε ένα επιστημονικό άρθρο της Έλενας Τσαουσέσκου, συζύγου του ρουμάνου κομμουνιστική ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, που θεωρούταν σπουδαία χημικός, κατά την διάρκεια της παντοδυναμίας του άνδρα της . Όταν μετά την πτώση του ρουμάνου δικτάτορα το 1989, αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του δεν είχε τελειώσει ούτε καν το γυμνάσιο, η εικόνα της Χότζκιν αμαυρώθηκε ελαφρώς.
 
Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε