Με τη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
«Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Real news” που ισχυρίζεται πως, λόγω της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, δήθεν μειώνονται 80.000 συντάξεις, διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για τις 120 δόσεις.
Τι λέει το υπουργείο για τις 120 δόσεις
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, «με τη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις, η οποία για πρώτη φορά προβλέπει, εκτός από το κούρεμα προσαυξήσεων και κούρεμα της βασικής οφειλής, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι.
[read4more]
Οι ασφαλισμένοι αυτοί έχουν υψηλό χρέος προς τα Ταμεία και σήμερα είναι εγκλωβισμένοι. Δεν παίρνουν και δεν μπορούν να πάρουν καμία σύνταξη, αν δεν μειώσουν την οφειλή τους. Δηλαδή, δεν γίνονται δικαιούχοι σύνταξης, λόγω χρεών, παρόλο που πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης».
«’Αρα, μια σύνταξη που δεν υπάρχει, δεν μπορεί να μειωθεί. Και για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν χορηγείται σύνταξη από τη στιγμή που η οφειλή τους ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια» προσθέτει το υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι η ρύθμιση και η μείωση των οφειλών δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι θα αποκτήσουν εισόδημα που σήμερα δεν έχουν και, μέσω μίας μικρής παρακράτησης από τη σύνταξή τους, θα αποπληρώσουν το χρέος τους.
«Είναι φανερό ότι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά μείωση συντάξεων, αλλά, αντίθετα, μία τεράστια ανακούφιση και ουσιαστική στήριξη σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, την περίοδο της κρίσης και πριν από αυτήν, βρέθηκαν σε αδυναμία καταβολής εισφορών και σώρευσαν οφειλές.
Προφανώς, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης σχετίζεται με το ύψος των εισφορών που καταβάλλονται. Συνεπώς, η αναφορά του δημοσιεύματος σε δήθεν μείωση μίας υποθετικής σύνταξης αποτελεί επικοινωνιακή ακροβασία, αν δεν είναι συνειδητή και σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.