Ελλάδα

125 οι νεκροί από τη γρίπη – Φοβούνται νέα έξαρση λόγω κακοκαιρίας

Στα 107 έχουν φτάσει τα κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης που συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο.

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 125, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ τη Δευτέρα, καθώς στη διάρκεια του διημέρου άφησαν την τελευταία τους πνοή έξι ασθενείς.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η δραστηριότητα της γρίπης εμφάνισε κορύφωση κατά την 5η εβδομάδα του 2011 (31/1-6/2/2011), ενώ από τότε παρατηρείται σταδιακή μείωση. Ο αριθμός των εισαγωγών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω γρίπης, κορυφώθηκε κατά την επόμενη εβδομάδα (6η) του Φεβρουαρίου και αναμένεται συνέχιση των εισαγωγών με ελαττωμένους ρυθμούς.

Οι επιστήμονες, όμως, φοβούνται ότι οι κακές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση της αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.
Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στη μετάδοση των ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) με πολλαπλούς τρόπους.

Επισημαίνεται ότι σε τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 26 Φεβρουαρίου, βρέθηκε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με το εποχικό εμβόλιο ανήλθε στο 10,1%.

Για αυτό υπενθυμίζεται η ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού ακόμη και τώρα, με έμφαση στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και η έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης για την αποφυγή επιπλοκών.

Υπενθυμίζεται η σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:
i. το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό
ii. η αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα
iii. η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια
iv. η χρήση χαρτομάντιλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους
v. ο καλός και συχνός αερισμός των κλειστών χώρων
vi. η αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα
vii. η οικειοθελής κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα
Κατοικήθηκε έως το τέλος της μυκηναϊκής εποχής (1680 - 1180 π.Χ.) και κυριάρχησε στη Μεσσηνία πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του μυθολογικού βασιλιά Νέστορα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα