Παρασκευή, 22 Νοε.
13oC Αθήνα

“Αλλάζει τα φώτα” η ΔΕΗ στους “μπαταχτσήδες” με βίλες! Διακοπές ρεύματος για οφειλές!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Το αστρονομικό ποσό των 2,5 δισ. ευρώ αγγίζουν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ
– Οι οφειλές, μάλιστα, προς την εταιρεία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν τριπλασιαστεί!
– Το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ είναι οφειλές από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
– “Κάλπαζαν” τα χρωστούμενα με ρυθμό 10% όταν επιβλήθηκαν τα capital controls!
– Βάζει και το Δημόσιο το… λιθαράκι του, με οφειλές 200 εκατομμύρια ευρώ!
– Επισήμως η Διοίκηση δεν επιβεβαιώνει το ποσό κι επισημαίνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «…για αρκετά χρόνια οι ιδιώτες παραγωγοί απείχαν από την ανάπτυξη εργασιών στον τομέα της λιανικής, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατέχει όχι μόνο ένα πολύ υψηλό μερίδιο στην αγορά λιανικής, αλλά και να είναι αυτή που εμφανίζεται με ένα δυσθεώρητο ύψος ανεξόφλητων λογαριασμών που αγγίζει τα 2.500.000.000 ευρώ».

Στοιχεία “φωτιά”

Το ύψος του ποσού αυτού, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση, εκπρόσωποι της οποίας επισημαίνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πάντωας και σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ οφείλουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές στη Μέση και Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Εξ αυτών, τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν 440.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ (τα ποσά αυτά η ΔΕΗ τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού), οι οποίοι έχουν μεταπηδήσει σε άλλους παρόχους ρεύματος.

Έχει σημασία να τονιστεί πάντως ότι η ΔΕΗ προχωρά κανονικά σε αποκοπές ρευματοδότησης για τους «μπαταχτσήδες».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, εξάλλου, οι οφειλές προς την Εταιρία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, αφού από τα 700 εκατομμύρια που ήταν το 2011, σήμερα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Εδώ να σημειώσουμε πως μετά την επιβολή των capital controls, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εταιρία από 1,8 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και το διάστημα της τραπεζικής αργίας έτρεχαν με ρυθμό της τάξης του 10%!

Πιο συγκεκριμένα, 280 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής κατανάλωσης (Υψηλή Τάση), εκ των οποίων τα 250 εκατ. αφορούν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για τις οποίες μάλιστα υφίσταται η γνωστή διαδικασία προσφυγής στη διαιτητική διαδικασία.

Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει το ποσό των 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 115 εκατ. αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα [κυρίως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)].

Να υπενθυμίσουμε πως η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τον περασμένο Αύγουστο έχει καθιερώσει bonus επιβράβευσης για τους καλοπληρωτές οικιακούς πελάτες της. Ετσι, επιστρέφει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016.

Παζάρια…

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου των καταναλωτών που τροφοδοτούνται με το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο, ούτως ώστε όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να επανέλθουν στις κανονικές χρεώσεις που ισχύουν για τους λοιπούς καταναλωτές. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές για την υπογραφή εξατομικευμένων συμβάσεων.

Στο μεταξύ, από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε γνωστό ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε και από Κοινοπραξία Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αερίου. Πλειοδότης για το 66% των μετοχών του Διαχειριστή, έχει αναδειχθεί η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η μεταβίβαση του 17% σε ευρωπαϊκή εταιρία (ώστε το ποσοστό της αζέρικης πλευράς να πέσει στο 49 %) μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος – Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε