Πλέον, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό περίπου 20 παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων 32 ημερών. Κι όλα αυτά, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είχαν σχεδόν κανένα περιστατικό.
Ενδιαφέρον έχει επίσης, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς και τους γιατρούς στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα παιδιά κολλούν τον κορονοϊό από τους ενήλικες, με τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι τελευταίοι (εργασία, μετακίνηση, ψώνια κτλ) να είναι αυξημένες. Με δύο λόγια, τα παιδιά, φαίνεται πως πληρώνουν τη «νύφη» της συμπεριφοράς των μεγάλων.
Τα όσα λέει στο newsit.gr, η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, Επιμελήτρια Α Παιδιατρικής στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» είναι πολύ ενδεικτικά της κατάστασης που αρχίζει να διαμορφώνεται στην κοινότητα των παιδιών εν μέσω της πανδημίας που είναι πάλι σε έξαρση.
Όπως περιγράφει η ίδια: «Από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου- αρχές Ιανουαρίου, τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο και είναι θετικά στον κορονοϊό αυξάνονται διαρκώς. Το ακριβώς προηγούμενο διάστημα δεν βλέπαμε σχεδόν κανένα περιστατικό. Όλα έχουν κολλήσει τον ιό από τους συγγενικό τους περιβάλλον. Δηλαδή ο ιός μετακυλείται από τους γονείς στα παιδιά. Επίσης δεχόμαστε και πολλά τηλεφωνήματα στα οποία ακούμε τα εξής: ‘η δασκάλα μας είναι θετική και έκλεισε η τάξη μας, τι να κάνουμε;»
Σύμφωνα με την κα Μαστραντωνάκη, το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» βγαίνει σε εφημερία μέρα πάρα μέρα και εκεί οι γιατροί βλέπουν από 2 ως 4 παιδιά θετικά σε κάθε εφημερία. Τα περισσότερα είναι στην ηλικία των 10 ετών και φτάνουν μέχρι τα 15 έτη. «Παρόλα αυτά, χθες κάναμε εισαγωγή ενός βρέφους 2 μηνών κι άλλου ένα 32 ημερών, και τα δύο με πυρετό. Μόλις μεταφέρθηκαν στη μονάδα Λοιμώξεων. Πριν από λίγες ημέρες είδαμε και βρεφάκι 14 μηνών», λέει η ίδια και συνεχίζει: «αυτό που παρατηρούμε, είναι ότι στα μεγαλύτερα παιδιά, ο κορονοϊός τα καταβάλει ιδιαίτερα. Δηλαδή ακόμα και με 38 και 38,5 πυρετό τα παιδιά προσέρχονται πολύ εξαντλημένα. Έχουν δηλαδή, εκτός από τον πυρετό, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και γενικότερη εικόνα κακουχίας, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τους ενήλικες. Τα επηρεάζει πολύ ο ιός. Αυτά που είναι κάτω από 3 μηνών τα νοσηλεύομε ντε φάκτο. Αυτά που είναι από 3 ως 6 μηνών είναι μια γκρίζα ζώνη αν θα τα κρατήσουμε ή θα τα στείλουμε σπίτι με αγωγή. Η απόφαση θα κριθεί από μια σειρά εξετάσεων και τι θα δείξουν αυτές. Τα συμπτώματα στα παιδιά κάτω των 5 ετών, που επίσης είναι μια κατηγορία που προσέρχεται στο νοσοκομείο με κορονοϊό, έχουν συνήθως μύξα και πυρετό».
Όσο για την κλινική covid 19 (απλής νοσηλείας), στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» αυτή έχει δυνατότητα νοσηλείας για 17 παιδιά και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 2. «Δηλαδή, 8 στα 10 παιδιά που βλέπουμε, θα πάνε σπίτι με αγωγή. Η αγωγή περιλαμβάνει αντιπυρετικά, πολλά υγρά και καλή παρακολούθηση. Με τα πιο εξειδικευμένα φάρμακα είμαστε φειδωλοί και είναι απόφαση των θεραπόντων ιατρών της μονάδας λοιμώξεων βάσει του εθνικού πρωτοκόλλου» καταλήγει η κα Μαστραντωνάκη.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου