Σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων οδηγούν οι δηλώσεις της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Όπως είπε η υφυπουργός ο στόχος μέχρι τα τέλη του χρόνου είναι να μπουν σε κινητικότητα 25.000 υπάλληλοι του Δημοσίου.
Αυτή τη στιγμή αλλάζουν ουσιαστικά τα οργανογράμματα των υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά ώστε να προκύψουν οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες θα καταργηθούν.
Μετά την κατάργηση των θέσεων, οι οποίες μπορεί να προκύψουν ακόμη και από την κατάργηση ολόκληρων φορέων και οργανισμών, οι υπάλληλοι θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Θα μπουν δηλαδή στο “ψυγείο” περιμένοντας μια νέα θέση στο δημόσιο για οκτώ μήνες.
Εάν μια νέα θέση δεν βρεθεί τότε θα απολυθούν. Ως αποζημίωση για την απόλυσή τους θα εκληφθεί το 75% του μισθού που θα λαμβάνουν κατά το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας.
Στις δηλώσεις της η κ. Χριστοφιλοπούλου, επισήμανε ότι «κάθε υπουργείο ξεχωριστά αξιολογεί τις δομές και τους φορείς του, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συντονίζει, παρακολουθεί και ασκεί υποστηρικτικό ρόλο. Να μη δαιμονοποιούμε τη δημόσια διοίκηση στο σύνολό της, ακριβώς επειδή για χρόνια, υπήρχε το απαράδεκτο καθεστώς ατιμωρησίας.
Μια μικρή μειοψηφία δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τους δημοσίους υπαλλήλους, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται και αποδίδει. Όχι στην ατιμωρησία αλλά και όχι κυνήγι μαγισσών».
Ανέφερε,τέλος, ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών αστυνομικών θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, ενώ έκανε γνωστό ότι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης παρέχει προγράμματα επιμόρφωσης σε υπαλλήλους, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά.
Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας ωστόσο, όπως έχει ήδη πει ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει την απόλυση.
Άλλωστε ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν απολυθεί άλλες 2.000 υπάλληλοι. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τους επίορκους για να φανεί πόσοι από τους 2.000 θα είναι επίορκοι που θα απολυθούν, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι από που θα προκύψουν οι υπόλοιπες απολύσεις και έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει “ξαφνικός θάνατος” υπηρεσιών και οργανισμών και οι υπάλληλοι, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ θα απολυθούν.
Διαβάστε επίσης: