Η λέξη «αέρας» είναι συνυφασμένη με την γενναιότητα των Ελλήνων ηρώων, που πολέμησαν στο πρώτο μέτωπο για να ελευθερώσουν την πατρίδα τους. Αυτή η λέξη «ξύπνησε» και σήμερα στις μνήμες μας, εν όψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Αρκετά χρόνια μετά από το ιστορικό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940, Έλληνες ήρωες που πολέμησαν για την Ελλάδα, ρίχνουν «φως» με τις μαρτυρίες τους για άγνωστες σε εμάς πληροφορίες που αφορούν τον πόλεμο ενάντια στις ιταλικές δυνάμεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Απόστολος Τσιβίκης που βρέθηκε στο μέτωπο του πολέμου, εξήγησε για ποιον λόγο οι συμπατριώτες φώναζαν με γενναιότητα «αέρα» όταν ήταν να επιτεθούν.
«Όταν κάναμε επίθεση, τότε φωνάζαμε αέρα γιατί σε κάθε επίθεση πρέπει με κάτι να ελπίζεις για να ξεζαλιστεί το μυαλό σου. Φωνάζαμε αέρα αέρα», εξήγησε ο Απόστολος Τσιβίκης.
Από την άλλη, ο Δημήτρης Τασούλας από το χωριό Τετράκωμο της Άρτας μίλησε για την δίψα που είχαν οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Νερό δεν είχαμε. Λιώναμε το χιόνι αλλά μόλις έπινες από αυτό έκλεινε ο λαιμός», εξομολογήθηκε ο Δημήτρης Τασούλας.
Οι μαρτυρίες – ντοκουμέντα αυτών των δύο ανθρώπων βγήκαν στη δημοσιότητα μετά από 35 χρόνια έρευνας που έκανε ο Απόστολος Μπρέντας.
Ο Απόστολος Μπρέντας μέσα σε αυτά τα χρόνια δεν έχει σταματήσει να αναζητά τους χαμένους ήρωες του 1940, τους ανθρώπους που πολέμησαν γενναία ώστε όλη η Ελλάδα -ελεύθερη πλέον- να γιορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
«Έχουμε καταγράψει περίπου πάνω από 1500 (σ.σ. στρατιώτες) που δεν αναφέρονται καθόλου στα επίσημα αρχεία του στρατού», είπε αρχικά στην κάμερα του ΣΚΑΪ για την έκφραση «άγνωστος στρατιώτης».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο ερευνητής, αποκάλυψε μία μυστήρια ιστορία για έναν αξιωματικό που είχε ξεψυχήσει στον πόλεμο του 1940 αλλά εμφανιζόταν διαρκώς στα όνειρα ενός ανθρώπου.
«Ένας νεκρός αξιωματικός εμφανιζόταν σε όνειρα και έλεγε “ελάτε να με πάρετε”. Ήρθε σε επαφή με εμένα ο άνθρωπος που έβλεπε τα όνειρα, πήγαμε στην Αλβανία και βρήκαμε τα οστά.
Το όνειρο αυτό κράτησε αρκετό καιρό, με αποκορύφωμα την τελευταία ημέρα πριν βρεθούν τα οστά που ο αξιωματικός εμφανίστηκε με την στολή του και είπε ευχαριστώ που με πήρατε», εξομολογήθηκε ο Απόστολος Μπρέντας.