Site icon NewsIT

28η Οκτωβρίου: Το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο Ζάρκο «ψάχνει» τον φαντάρο – δημιουργό του

28.10.2022 | 10:45
28η Οκτωβρίου: Το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο Ζάρκο «ψάχνει» τον φαντάρο – δημιουργό του

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα στα ερείπια του στρατώνα και στέκει το μνημείο της 28ης Οκτωβρίου για τον άγνωστου στρατιώτη, στο πρώην στρατόπεδο Ζάρκου στο δήμο Φαρκαδόνας στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Ο «άγνωστος στρατιώτης» ψάχνει μάλιστα να βρει πλέον, τον άνδρα που τον «σμίλεψε» με αυτόν τον υπέροχο τρόπο.

Το μνημείο της 28ης Οκτωβρίου φιλοτεχνήθηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες Ζαρκινών, και όσα αναφέρει η Φιλόλογος – Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου, Τρικάλων Αθανασία Τσιοτινού τη δεκαετία του 1950, συγκεκριμένα γύρω στο 1953. «Θυμάμαι τη μητέρα μου να μας αφηγείται, όταν ήταν μικρή κοπέλα, μαζί με τη φίλη της και αδερφή του πατέρα μου Ελένη, ότι πήγαιναν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και παρακολουθούσαν το φαντάρο την ώρα της εργασίας του! Δεν ήταν οι μόνες!

Όλα τα παιδιά και οι νέοι του χωριού πήγαιναν στο χώρο του νεκροταφείου, μιλούσαν και θαύμαζαν τον νεαρό που σκάλιζε το άψυχο υλικό, δίνοντάς του τη μορφή του άλλου φαντάρου, που είχε αναλάβει το ρόλο του μοντέλου! Πριν από χρόνια ο καλλιτέχνης φαντάρος πέρασε από το χωριό και άφησε ένα φάκελο στον Σωτήρη, στο “εξοχικό” (καφενείο και ταβέρνα του χωριού) για τις τότε αρχές του τόπου».

Πρόσφατα η ίδια δέχτηκε ένα τηλέφωνο από δύο στρατιωτικούς εν αποστρατεία, οι οποίοι, με αφορμή μια ανάρτησή της για το μνημείο, ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό. Στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για το μνημείο, ήρθαν στο Ζάρκο, είδαν το μνημείο, μίλησαν με τον πρόεδρο του Ζάρκου, Γιάννη Βούλγαρη και με ντόπιους, οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, καταθέτοντας τις προσωπικές τους μαρτυρίες και τα προσωπικά τους βιώματα!

«Η ιστορία του αγνώστου δημιουργού έχει πάρει το δρόμο της»

«Ένα τηλεφώνημα σε έναν οικογενειακό μας φίλο, που υπηρέτησε τη θητεία του στο Ζάρκο κι έχει επισκεφτεί πολλές φορές το χωριό μας έκτοτε», τονίζει η κ. Τσιοτινού ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο το τοπίο. Και καταλήγει τονίζοντας: «Η ιστορία του αγνώστου δημιουργού έχει πάρει το δρόμο της! Ο αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Λαλούσης, ενδιαφέρεται προσωπικά για την ανάδειξη του μνημείου, το οποίο μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχει κατακτήσει το δικό του μερίδιο στην ιστορία του τόπου μας».

Τέλος η ίδια επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «το μνημείο οφείλουμε και πρέπει να το αναδείξουμε! Όλοι οι κάτοικοι του χωριού πρέπει να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Δήμος Φαρκαδόνας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν στην ανάδειξη της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του μνημείου, το οποίο πρέπει σύντομα να προστατευθεί και να συντηρηθεί, πριν να είναι πολύ αργά, πριν σβήσει το μνημείο και ξεχαστεί η ιστορία του. Ευχαριστούμε πολύ τον Θέμη Αγγελάκη και τον Αποστόλη Νταλούκα για το ενδιαφέρον τους για το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής μας!».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version