28η Οκτωβρίου 1940. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους, άλλοι κομμάτι της ψυχής τους και πολλοί μέλη του σώματός τους για την πατρίδα. Η αξία της θυσίας ανεκτίμητη. Η Ελλάδα τιμάει σήμερα τους ήρωές της.
Οι Έλληνες του 1940 αντιστάθηκαν, δεν υποτάχθηκαν. Πήραν τα όπλα και βρέθηκαν στην μάχη για να υπερασπίσουν την πατρίδα. Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου, αλλά και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα δίνουν σε όλους μας το μήνυμα “Τα κεφάλια ψηλά”. Η Ελλάδα τιμάει τους ήρωές της, τους ανθρώπους που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους.
Η Αθήνα φόρεσε τα γιορτινά της, και θυμάται όπως όλη η Ελλάδα, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την επέτειο του ΟΧΙ με την μεγάλη μαθητική παρέλαση. Μαθητές από εκατοντάδες σχολεία της Αθήνας παρέλασαν για την τιμήσουν την εθνική γιορτή. Ο καιρός μπορεί να ήταν μουντός αλλά το κέντρο είχε γεμίσει κόσμο που είχε σπεύσει να δει την μαθητική παρέλαση.
28η Οκτωβρίου: Δείτε όσα έγιναν στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου
Μια πολύ εντυπωσιακή εικόνα μετέδωσε η ΕΡΤ κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου. Μετέδωσε εικόνα μέσα από στρατιωτικό ελικόπτερο με μια πολύ όμορφη γυναίκα στο χειριστήριο του ελικοπτέρου. Η εικόνα αυτή που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή προκάλεσε συγκίνηση σε όσους την παρακολούθησαν αλλά και δέος αφού ήταν την ώρα της πτήσης πάνω από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.
Ήταν μια από τις εκπλήξεις της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μια ομάδα αλεξιπτωτιστών έπεσε από ελικόπτερο Σινουκ στον Θερμαϊκό κάνοντας μια μιρή επίδειξη της εκπαίδευσής της. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.
Τα άρματα μάχης κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα. Η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης δεν αποτέλεσε εξαίρεση… Σείστηκε κυριολεκτικά η γη κατά τη διέλευση των αρμάτων στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Δείτε το βίντεο.
H ελληνική σημαία κυματίζει περήφανα στο λιμάνι της Χίου, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Οι εικόνες κάνουν το γύρο του διαδικτύου… Με τις πρέπουσες τιμές παρουσία των αρχών της Χίου και πλήθους κόσμου, έγινε και φέτος η έπαρση της μεγάλης σημαίας στο νότιο λιμενοβραχίονα του λιμανιού, σε ένδειξη εθνικής υπερηφάνειας και τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας την 28η Οκτωβρίου 1940.
28η Οκτωβρίου 1940 μέσα από συγκλονιστικές ιστορίες
Εν καιρώ πολέμου, πολλά είναι αυτά που λαμβάνουν χώρα, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αδιανόητα. Συγκλονιστική είναι και η ιστορία του μικρού πολεμιστή, Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος, το 1940, έφυγε με το πατέρα του και κατατάχθη στον πόλεμο. Την ιστορία του “μικρού Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου” την αφηγείται στην γαλλόφωνη εφημερίδα Messager d’ Athenes. Να σημειωθεί οτι και άλλες εφημερίδες της εποχής φαίνεται να έδωσαν χώρο απο το πρωτοσέλιδο τους στον μικρό Αναστάσιο Χαραλαμπόπουλο, όπως ηταν και η εφημερίδα “Ακρόπολις”, η οποία αναφέρθηκε στον 13χονο πολεμιστή με το τίτλο “Ο Μικρότερος δεκανεύς του Κόσμου”. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον μικρότερο δεκανέα του κόσμου.
Όλοι οι Έλληνες, χωρίς καμιά άλλη σκέψη, υπάκουσαν στο εθνικό προσκλητήριο, πήραν το όπλο και έτρεξαν στις χιονισμένες κορφές της Πίνδου για να υπερασπιστούν την Πατρίδα και να πεθάνουν με τιμή. Σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως αναφέρει ο δρ Ιστορίας και πρόεδρος του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων Θεόδωρος Νημάς, μεγάλη ήταν και η συμβολή των Θεσσαλών και ιδιαίτερα των στρατευμένων παιδιών της περιοχής Τρικάλων, τα οποία, μέσα από τις γραμμές του 5ου και του 51ου Συνταγμάτων Πεζικού, αντιμετώπισαν από τους πρώτους τον εισβολέα και εν συνεχεία, στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, έγραψαν μοναδικές σελίδες δόξας. Διαβάστε εδώ την ιστορία της Τιτανομαχίας του Υψώματος 731.
Ημέρες μνήμης, ημέρες τιμής για τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. 28 Οκτωβρίου 1940. Ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από ένα προσωπικό στρατιωτικό ημερολόγιο ενός ήρωα. «28η Οκτωβρίου 1940. Έδρα της Μοίρας εις Αγίαν Μαρίνα Ρεπετίστης. Η Μοίρα έχει υπό την Δ/νσιν της 1ης Πυρ/χιας,VIII Συν/τος Πυροβολικού Ιωαννίνων υπό υπ/γον Φωτίου διαμετρήματος 7,5 Σκόντα και την 5η Πυρ/χιαν των 10,5 Σνάιδερ.21η Αθηνών υπό λοχαγόν Δημόπουλο Παναγιώτην. Επίσης δύο ουλαμούς συνοδείας των 6,5 του 40ου και 42ου Συν/τος Πεζικού. Περί ώραν 4.30 πρωινήν ειδοποιήθη ο Ταγ/χης κ. Κωστάκης Δ. ότι εκυρήχθη ο πόλεμος στη χώρα να καταληφθώσι υπό των Πυρ/χιων αι πολεμικαί των θέσεις. Ο λοχαγός Δημόπουλος έταξε την Πυρ/χιαν του εις Αγίαν Μαρίναν, οι παρατηρηταί ανθ/γος Ευρυσθένης Δάλλας επί υψώματος Μονής Σωσίνου. Ο Ταγματάρχης ανεχώρησε αμέσως με ανθ/γον Παπαιωάννου Αλ. και ιατρόν Μπέσαν Ιωάννη ακολουθούμενοι υπό των λοχιών(συνδέσμου και παρατηρητού) διάθεσιν 1ης Πυρ/χίας εχόμενης κατ’ ουλαμούς του μεν πρώτου εις θέσιν αριστεράν υψώματος Χάνι Δελβινακίου υπό ανθυπασπιστή Παπαχρήστο, του δε δευτέρου ουλαμού η θέσις παρά την διακλάδωσιν Δελβινακίου Πωγωνιανής…». Διαβάστε εδώ το προσωπικό ημερολόγιο ενός ήρωα.