- Σοκ στους Δήμους από τις λίστες με το προσωπικό που «περισσεύει» σύμφωνα με ΥΠ.ΕΣ. - Στον δήμο Αθηναίων το μεγαλύτερο πρόβλημα με 655 υπεράριθμους - Ακολουθούν Ρέντης, Καλλιθέα και Πειραιάς - Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Καμίνης - Πως θα γίνει η διαδημοτική κινητικοτητα
Τις λίστες με το προσωπικό που το υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει πως περισσεύουν στους Δήμους και πρέπει είτε να μπουν σε κινητικότητα είτε να αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο.
Με επιστολή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος ενημέρωσε τους ΟΤΑ για τον αριθμό των υπαλλήλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία της διαδημοτικής κινητικότητας.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.
Σύμφωνα με το… μουγιουρντί Γρηγοράκου στους Δήμους, υπάρχουν επίσης
– 113 πλεονάζοντες στο δήμο Νίκαιας – Ρέντη
– 71 στο δήμο Καλλιθέας
– 50 στο δήμο Πειραιά
– 12 στο δήμο Ηλιούπολης
Η κινητικότητα αφορά το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.
Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους.
Ήδη, πάντως, άρχισαν να διατυπώνονται αντιδράσεις από την πλευρά των δήμων, με πρώτο το δήμο της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει συγκαλέσει για σήμερα Τετάρτη έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά στην πρόβλεψη του υπουργείου να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 670 υπάλληλοι.
Συγχρόνως, έντονες αντιδράσεις διατυπώνονται και από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην ΚΕΔΕ. Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη διοίκηση της ΚΕΔΕ για προώθηση «εν κρυπτώ και χωρίς σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, φωτογραφικής διάταξης με την οποία δρομολογείται ολοφάνερα και μεροληπτικά η μετάταξη- προστασία ημετέρων κομματικών και προσωπικών φίλων αλλά και συγγενικών προσώπων στην ΚΕΔΕ».
Η ΚΕΔΕ σε χθεσινό ψήφισμά της για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα υποστηρίζει ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών παρουσιάζει «σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την καταρχήν συμφωνία» και ζητά «απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών», που θεωρεί ότι είναι άμεσα δυνατή με παράκαμψη της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέες διευκρινήσεις για τη μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών
Χρυσοχοΐδης: Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ δε θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας
Τελεσίγραφο 10 ημερών στους δημοτικούς υπαλλήλους – Τι θα ισχύσει για την κινητικότητα
Τι προβλέπει το πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας στους δήμους
Πότε ξεκινά η κινητικότητα των 8500 του ΕΟΠΥΥ! Όλη η διαδικασία
Μητσοτάκης: το πρόβλημα είναι η αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου
Μητσοτάκης:διαθεσιμότητα τέλος, η κινητικότητα θα συνεχιστεί όμως