Site icon NewsIT
07:10 | 30.08.17

30 Αυγούστου: Γιορτάζει ο Αλέξανδρος

Αλέξανδρος
Newsit Newsroom

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 30 Αυγούστου. Διαβάστε αναλυτικά για τη ζωή και το έργο του Άγιου Αλέξανδρου.

Στις 30 Αυγούστου γιορτάζουν οι  Αλέξανδρος, Αλεξάνδρα, Αλέκος, Αλέξης αλλά και οι Ευλάλιος, Ευλαλία, καθώς και ο Φύλακας. Διαβάστε για τη ζωή του Άγιου Αλέξανδρου που τιμάται με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία.

Ο Άγιος Αλέξανδρος και το έργο του

Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ονομαστός για την αρετή του, η μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου εορτάζεται στις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το dogma.gr, ο Άγιος Αλέξανδρος ήταν, όπως λένε, «ἀποστολικοῖς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Σαν πρεσβύτερος ακόμα, διακρινόταν για τη μεγάλη του ευσέβεια, την αρετή και την αγαθότητα του. Στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο τότε Πατριάρχης τον εξέλεξε αντιπρόσωπο του.

Και όταν στη Σύνοδο αυτή καταδικάστηκε ο Άρειος, ο Αλέξανδρος, αν και γέροντας 70 χρονών, δέχθηκε να περιοδεύσει στη Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να διδάξει και να γνωστοποιήσει τα ορθά δόγματα των αποφάσεων της Συνόδου της Νικαίας.

Αλλά ενώ βρισκόταν στην περιοδεία αυτή, ο πατριάρχης Μητροφάνης απεβίωσε. Όρισε όμως διάδοχο του τον Αλέξανδρο, διότι, παρά το γήρας του, είχε τα κατάλληλα εφόδια για τη διακυβέρνηση της αρχιεπισκοπής της πρωτεύουσας. Πράγματι, σαν Πατριάρχης ο Αλέξανδρος ανταποκρίθηκε σωστά στις δύσκολες περιστάσεις των καιρών. Τότε ο Άρειος είχε εξαπατήσει το βασιλιά Κωνσταντίνο ότι δήθεν πιστεύει ορθά.

Και ο βασιλιάς διέταξε τον Αλέξανδρο να αφήσει τον Άρειο να μετέχει της Θείας Κοινωνίας. Ο Άγιος Αλέξανδρος, λυπημένος, προσευχήθηκε στο Θεό και ζήτησε τη βοήθεια Του. Η δέηση του Ιεράρχη εισακούσθηκε. Και το πρωί που ο Άρειος με πομπή θα πήγαινε στην εκκλησία, βρέθηκε το σώμα του σχισμένο και σκωληκόβρωτο!

Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 337 μ.Χ. σε ηλικία 98 χρονών.

Απολυτίκιον

Μύσται ουράνιοι αποδεικνύμενοι, θείοι εκφάντορες τω κόσμω ώφθητε, την Εκκλησίαν του Χριστού, ποιμάναντες θεαρέστως, ιερέ Αλέξανδρε, της Τριάδος ο πρόμαχος, Ιωάννη ένδοξε, ο της χάριτος τρόφιμος, και Παύλε Ιερέων ακρότης, όθεν υμάς ανευφημούμεν.

Ετυμολογία

αλέξω (αποκρούω, προστατεύω) + ανήρ (γεν. ανδρός). Αυτός/ή που προστατεύει τους ανθρώπους

Παραλλαγές

Αλέκος, Αλέκα, Άλεξ, Λωξάντρα, Λέκος, Λέκα, Άντα

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version