Τετάρτη, 13 Νοε.
14oC Αθήνα

7 νέα περιστατικά εγκεφαλίτιδας στη Βέροια – Απανωτές συσκέψεις σε Νομαρχίες στη Β. Ελλάδα

Από τη νόσο του κεντρικού συστήματος υποφέρουν 4 άνδρες και 3 γυναίκες.

 

7 ασθενείς άνω των 60 ετών μεταφέρθηκαν με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας στο νοσοκομείο της Βέροιας.

Ο  διοικητής του νοσοκομείου μίλησε για «εποχιακό φαινόμενο».

  «Αναφέρομαι σε 7 ασθενείς, άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και σύντομα θα πάρουν εξιτήριο» δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Στους ασθενείς, 4 γυναίκες και 3 άνδρες, έγινε παρακέντηση και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος.

    Δείγματα στάλθηκαν για ταυτοποίηση στο Α΄ εργαστήριο μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Όπως είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αννα Παππά, τα αποτελέσματα απ΄όσα δείγματα σταλούν στο εργαστήριο για ταυτοποίηση, θα δηλωθούν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων απ΄όπου θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

    Στο μεταξύ, σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των 12 δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

    Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόρθοι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

Τυπώνουν ενημερωτικό φυλλάδιο για τους επισκέπτες στον Νομό Ημαθίας
 
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο νομός Ημαθίας έπειτα από την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού της εγκεφαλίτιδας. Ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, μιλώντας στο Newsit διευκρίνισε ότι από αύριο θα κυκλοφορεί ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα μοιραστεί στους κατοίκους .Το συγκεκριμένο έντυπο σύμφωνα με τον ίδιο θα περιέχει οδηγίες για το πώς να προστατευτεί ο πολίτης καθώς και ενέργειες ή σημεία που θα πρέπει να αποφεύγονται προκειμένου να μην υπάρχει η έκθεση στα κουνούπια.
 
Όσον αφορά τους ψεκασμούς, θα συνεχιστούν για έναν μήνα ακόμα αλλά θα είναι επίγειοι.” Με τους εναέριους ψεκασμούς έχουμε τελειώσει. Ότι ψεκάσαμε, ψεκάσαμε” επισημαίνει. ”Το ίδιο πρόγραμμα αποφάσισαν και στην Θεσσαλονίκη ,μιλώντας σήμερα με την κ. Αηδώνη” προσθέτει.
 
Οι ασθενείς μέχρι στιγμής δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. 2 από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ οι υπόλοιποι 5 στο νοσοκομείο της Βέροιας.
 
Ακούστε τον κ. Καραπαναγιωτίδη

    Σε ό,τι αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πιθανά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό και διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει, από την πλευρά της νομαρχίας, όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.

    Από την πλευρά της η αρμόδια αντινομάρχης Υγείας Αθηνά Αηδονά επικοινώνησε με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή και με το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών.

  Όπως είπε η κ. Αηδονά, αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο της, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν νέοι ψεκασμοί, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον νομάρχη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο ιός δεν έχει προτιμήσεις

Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν έχει προτιμήσεις σε περιοχές, λένε στο Newsit οι επιστήμονες παρά το γεγονός και τα 16 κρούσματα εγκεφαλίτιδας που ταυτοποιήθηκαν με τον συγκεκριμένο ιό εντοπίστηκαν μόνο στη Β. Ελλάδα.

”Ο ιός δεν έχει θεραπεία με εμβόλιο και δεν μπορεί να ελεγχθεί” τονίζει στο Νewsit ο Γιάννης Κοσμίδης, καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών.” Μπορεί να υπάρχουν παράλληλα κρούσματα εγκεφαλίτιδας σε πολλά μέρη της χώρας, χωρίς όμως να τα γνωρίζουμε” επισημαίνει.

Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και βαρειά ασθενείς διότι η θνησιμότητα σε περίπτωση προσβολής από τον ιό αγγίζει το 2%. 

Μόνο ένα από τα 17 δείγματα βρέθηκε αρνητικό στον ιό. 12 άτομα, εκ των οποίων το ένα σε σοβαρή κατάσταση, εξακολουθούν να νοσηλεύονται κυρίως στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης με εγκεφαλίτιδα ή άσηπτη μηνιγγίτιδα.

Τις τελευταίες μέρες τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Οι δυο θάνατοι, μιας 75 γυναίκας, τον προηγούμενο μήνα στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης και ενός 79χρονου, συνδέονται με τον ιό. Και τα δυο θύματα είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Για τον άλλο ασθενή δεν υπήρχε διαθέσιμο αποθηκευμένο δείγμα, όπως δήλωσε η Άννα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Ραμποϊών.

«H ανίχνευση του ιού γίνεται με ορολογικές εξετάσεις […] Τα περιστατικά όντως πληρούν τα εργαστηριακά και κλινικά κριτήρια για τη νόσο» είπε.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μόνο με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε Έλληνες που δεν έχουν επισκεφτεί χώρα του εξωτερικού.

Συνήθως εμφανίζονται ήπια συμπτώματα ή ακόμη και καθόλου, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λιγότερο από το 1% των ασθενών εμφανίζει σοβαρή κλινική νόσο.

Διαβάστε επίσης
Εγκεφαλίτιδα: Φόβος για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Κατέληξε 79χρονος απο εγκεφαλίτιδα
Συναγερμός για τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας στη Μακεδονία
Τι είναι η εγκεφαλίτιδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε