Αγαπημένες ταινίες βασισμένες σε βιβλία παρουσιάζονται στο 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθήνας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Κλασικά αριστουργήματα του Βρετανικού Κινηματογράφου βασισμένα στη Λογοτεχνία προβάλλει μεταξύ άλλων το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθήνας. Η δράση εντάσσεται στη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων. Με ελεύθερη είσοδο πραγματοποιούνται προβολές θρυλικών διασκευών βιβλίων στη μεγάλη οθόνη.
8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθήνας: Βιβλία στην μεγάλη οθόνη…!
Την Παρασκευή 15 Ιουνίου στην Ακαδημία Πλάτωνος προβάλλεται ο Χρυσοδάκτυλος (Goldfinger, 1964) του Γκάι Χάμιλτον. Με όλα του τα συστατικά στην σωστή θέση και στις πιο επιθυμητές δόσεις, ο «Χρυσοδάκτυλος» εισάγει στη δημοφιλή μυθολογία κατασκοπίας έναν παράγοντα γρήγορων και έντονων συγκινήσεων, προσφέρει μια από τις δυο-τρεις καλύτερες διασκευές βιβλίου του Ίαν Φλέμινγκ στην οθόνη και στέκει μέχρι σήμερα ως το απόλυτο αρχέτυπο πάνω στο οποίο χτίστηκε και καλλιεργήθηκε η μετέπειτα κινηματογραφική saga του Τζέιμς Μποντ.
Την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο Άλσος Πετραλώνων παρουσιάζεται Ο Στοιχειωμένος Πύργος (The Haunting, 1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ. Ο Γουάιζ εξαντλεί όλες τις φοβικές και ψυχολογικές παραμέτρους του σπουδαίου μυθιστορήματος της Σίρλεϊ Τζάκσον στο οποίο στηρίχτηκε («The Haunting of Hill House»), κινώντας την ταινία του αριστοτεχνικά σε δυο επίπεδα: ένα μεταφυσικό (το σπίτι είναι όντως στοιχειωμένο) και ένα ρεαλιστικό (οι δαίμονες βρίσκονται ουσιαστικά στο μυαλό της ηρωίδας).
Τα Απομεινάρια μιας Μέρας (The Remains of the Day, 1993) του Τζέιμς Άιβορι προβάλλονται στις 18 Ιουλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η ταινία του Άιβορι έφτασε να διεκδικεί 8 Όσκαρ ενώ μετατρέπει σε μοναδικό δράμα την ιστορία ενός πειθαρχημένου και υποδειγματικού μπάτλερ ο οποίος ανατρέχει στη ζωή του όταν συνειδητοποιεί, σε προχωρημένη πλέον ηλικία, ότι θυσίασε κάθε προσωπική του επιθυμία και ευτυχία στο όνομα του καθήκοντος.
Ο Συλλέκτης (The Collector, 1965) του Γουίλιαμ Γουάιλερ παρουσιάζεται στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι στις 22 Αυγούστου. Από τους κορυφαίους δημιουργούς του κλασικού χολιγουντιανού σινεμά, ο Γουίλιαμ Γουάιλερ άφησε στην άκρη τους κοινωνικούς προβληματισμούς του βιβλίου του Τζον Φόουλς, πάνω στους οποίους χτιζόταν μια απαισιόδοξη πρόβλεψη για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ (σκηνοθεσίας, α΄ γυναικείου ρόλου, διασκευασμένου σεναρίου) και δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών, ένα για τον Τέρενς Σταμπ και ένα για την Σαμάνθα Έγκαρ.
Στον Πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 24 Αυγούστου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει To Tέλος της Μεγάλης Μέρας (The Long Day Closes, 1992) του Τέρενς Ντέιβις. Ο Ντέιβις φτιάχνει την ταινία του σαν ένα ψηφιδωτό αποτελούμενο από νοσταλγίες, συνειρμούς και σκόρπιες αναμνήσεις, ένα οπτικοακουστικό μωσαϊκό από εικόνες και ήχους, από λατρευτικές μουσικές και τραγούδια που λειτουργούν επεξηγηματικά για τους ήρωες ή χρησιμεύουν ως γέφυρες ανάμεσα στις σκηνές.
Στις 29 Αυγούστου στον Κήπο Νομισματικού Μουσείου έρχεται Ο Άρχοντας των Μυγών (Lord of the Flies, 1963) του Πίτερ Μπρουκ. Από τη μία στιγμή στην άλλη ξεσπάει πόλεμος και ένα τσούρμο Βρετανών σχολιαρόπαιδων βρίσκει καταφύγιο σε ένα εξωτικό νησί στη μέση του πουθενά. Μόνα και χωρίς καμία δυνατότητα επαφής με τον έξω κόσμο, τα αγόρια προσπαθούν να οργανώσουν μία κοινωνία από το μηδέν, παρά τις διαρκείς έριδες που απειλούν αυτή την ούτως ή άλλως εύθραυστη νέα συνθήκη.
Μείνετε συντονισμένοι και για άλλες «λογοτεχνικές προβολές», οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα!