Τρίτη, 3 Σεπτ.
25oC Αθήνα

9 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οδηγίες πρόληψης

Ένα ακόμη άτομο έχασε τη ζωή του από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ενώ αλλά 7 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χθες.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό του Δυτικού Νείλου από τις 4 Αυγούστου μέχρι σήμερα ανήλθε στους 9, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων στα 106.

Μέχρι σήμερα το πρωί από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 60 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 35 νοσηλεύονται ακόμη, από τους οποίους οι 9 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δύο από τους ασθενείς δεν έχουν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του ΑΧΕΠΑ ο έλεγχος των δεσμευμένων μονάδων αίματος που είχαν θεωρηθεί ως ύποπτες και, όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Βέργουλας, δεν έχει βρεθεί αίμα μολυσμένο από τον ιό.

Οδηγίες πρόληψης

Προληπτικά μέτρα συνιστούν στους πολίτες οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών. Συγκεκριμένα:

    1. Αποφυγή τσιμπημάτων κουνουπιών με χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
    2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
    3. Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα.Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
    4. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
    5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
    6. Λήψη προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου κουνουπιών στο σπίτι:
    – Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
    – Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
    – Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.  Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
    – Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
    – Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
    – Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε