Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Αδειάζουν το Δημόσιο – Απολύσεις, εθελούσια έξοδος και εφεδρεία παντού

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Έρχονται νέου τύπου συμβάσεις και μερική απασχόληση
– Πως αλλάζει ο μισθολογικός χάρτης από τον Οκτώβριο
– Τέλος από… χθες τα επιδόματα
– Με κινητοποιήσεις απαντάει η ΑΔΕΔΥ

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα στο δημόσιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Βάζει στο στόχαστρο την μονιμότητα, καθώς σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται ως υποψήφιοι για να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία ενώ και τα ρετιρέ των υπαλλήλων έχασαν μέσα σε μια νύχτα την λεγόμενη προσωπική διαφορά (όπως δηλαδή βαφτίστηκαν τα επιδόματα στο δημόσιο)

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο (που τίθεται σε εφαρμογή τον Οκτώβριο) προβλέπει έναν ενιαίο μισθός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας. Δηλαδή θα υπάρχει πλέον ένας μισθός για όλους του εργαζομένους του Δημοσίου, ο οποίος θα εξαρτάται αποκλειστικά από την προϋπηρεσία τους και όχι από το σε ποιον φορέα εργάζονται.

Όμως καταργείται η προσωπική διαφορά, η οποία σε ένα βαθμό αντικαθίσταται από το πριμ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για οποιαδήποτε θέση ευθύνης και όχι μόνο για διευθυντές. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο για τι ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει ότι από τα 104 σήμερα επιδόματα θα παραμείνουν μόνο 2 και ένα μέρος από τα υπόλοιπα θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό.

Τι σημαίνει εργασιακή εφεδρεία παντού Στο «ψυγείο» της εργασιακής εφεδρείας θα μπουν αρχικά οι 7.000 περίπου εργαζόμενους σήμερα σε 11 μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου, όπως η ΕΡΤ, ο ΟΔΔΥ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας κ.α. που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν. Και θα ακολουθήσουν και άλλοι!

Οι διοικήσεις των νέων οργανισμών που θα προκύψουν θα πρέπει μέχρι τα μέσα του 2012 να κρίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια ποιοι και πόσοι από τους 7.000 εργαζόμενους περισσεύουν ώστε να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία.

Όσοι υπαχθούν στην εφεδρεία θα αμείβονται για έναν χρόνο με το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού, ενώ την ίδια περίοδο θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ το οποίο θα αξιολογήσει πόσοι δικαιούνται μετάταξης σε άλλο φορέα του Δημοσίου.

Για τους υπόλοιπους, οι επιλογές θα είναι περιορισμένες αφού θα μπορούν είτε:
∙ ‪ Να καλύπτουν κάθε χρόνο -εάν το επιθυμούν- το 30% των θέσεων σε προκηρύξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου
‬∙ ‪ Να έχουν προτεραιότητα σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης‬
∙ ‪ Να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο (όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη)‬
∙ ‪ Να αναζητήσουν εργασία εκτός Δημοσίου.‬

Πάντως, ακόμη και όσοι κριθούν από το ΑΣΕΠ ικανοί για μετάταξη σε φορέα του Δημοσίου, θα πρέπει να περιμένουν αρκετό χρόνο καθώς θα καλύπτουν μόνο το 10% των θέσεων τακτικού προσωπικού που θα προκηρύσσονται κάθε χρόνο στο Δημόσιο.

Αναλώσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι
Για τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου».
Δηλαδή η κυβέρνηση τραβάει τον εργασιακό μανδύα στο δημόσιο και το θεωρεί κρατικό υπάλληλο και όχι σε εργαζόμενο συγκεκριμένου υπουργείου, και έτσι, μπορεί να γίνει μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.
Ακόμη, άμεσα προχωρά και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με καταργήσεις και συνενώσεις φορέων.
Παράθυρο για απολύσεις
Εταιρείες αξιολόγησης υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ θα βοηθήσουν στην κατάρτιση του υπερβάλλοντος προσωπικού, το οποίο θα μπει σε κατάσταση εργασιακής εφεδρείας (12 μηνών, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν το 60% των αποδοχών).
Θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο τομέα, αν υπάρχουν ανάγκες, απέφυγε να αναφέρει τη λέξη απόλυση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί παραλληλίζοντας την κατάσταση με αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως θα υπάρχουν δυνατότητες επανακατάρτισης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης

Η ΑΔΕΔΥ μιλά για “επίθεση” στο Δημόσιο από την Κυβέρνηση και την Τρόικα και η Εκτελεστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους «να εντείνουμε τους αγώνες μας για να αποτρέψουμε τις νέες κοινωνικά επαχθέστερες επιλογές, που πέρα από τις επαχθείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους, θα είναι επίσης δραματικές και για τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά και τους πολίτες, γενικότερα».

Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, «διαδηλώνοντας κατά της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνησης και δανειστών».

Διαβάστε επίσης:
Υπό το φόβο της 6ης δόσης αποφάσισαν σαρωτικά μέτρα… που όμως έχουν ξαναποφασίσει και απλά δεν υλοποίησαν

Ποιες δημόσιες επιχειρήσεις βγαίνουν από σήμερα στο σφυρί

Θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα Βενιζέλου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε