Ελλάδα

Άγρια κόντρα για τους “αιώνιους” φοιτητές

Τις έντονες αντιδράσεις των πρυτάνεων προκάλεσε το θέμα της διαγραφής, μέχρι τον Σεπτέμβριο περίπου 180.000 «αιώνιων» φοιτητών, σε περίπτωση που δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους το προσεχές διάστημα.

«Αναφορικά προς το φερόμενο ως δήλωσή σας δημοσίευμα στον Τύπο περί επερχόμενης διαγραφής 180.000 φοιτητών τον προσεχή Ιούνιο, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εκφράζει τη σοβαρότατη ανησυχία της για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθόσον δεν προκύπτει από πουθενά από τον Ν. 4009/2011 και τον Ν. 4076/2012» αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και η οποία συντάχθηκε έπειτα από συνεδρίαση της Συγκλήτου.

«Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη Οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους» σημειώνει ο κ. Πελεγρίνης στην επιστολή του και καταλήγει: «Η Σύγκλητος κρίνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, ότι η διαδικασία της αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική εισήγησή τους, έτσι ώστε να τηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και ηρεμία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

ΑΠΘ: Θα δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε όσους προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στην έκτακτη συνεδρίασή της, συζήτησε τη πρόβλεψη του νόμου, την οποία επανέφερε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, για τη διαγραφή των «λιμναζόντων φοιτητών» και αποφάσισε ομόφωνα να δηλώσει τα εξής:
1. Στον «υπό κατάρτιση Οργανισμό του ΑΠΘ» ήδη υπάρχει πρόβλεψη, με βάση το νόμο 4009/11 (άρθρο 80), που διακρίνει τους φοιτητές που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, από εκείνους που ενδιαφέρονται μεν και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά για διάφορους λόγους καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και για τους οποίους υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση.

2. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επισημαίνει ακόμη ότι το ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με το νόμο, ολοκληρώνεται με την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, οπότε μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαγραφή φοιτητών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε: Η βούληση του πανεπιστημίου μας είναι να άρει την αδικία της τυφλής εφαρμογής της πρόβλεψης του νόμου για διαγραφές φοιτητών. Με δεδομένη την οικονομική κρίση και γνωρίζοντας τα ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φοιτητές μας προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το ΑΠΘ, μέσω του Οργανισμού που τώρα εκπονεί, θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, από τους 596.000 φοιτητές, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, είτε γιατί έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους. Από αυτούς οι περίπου 180.000 θα πρέπει να διαγραφούν από τις σχολές τους εφόσον δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας πάντως υπενθυμίζουν, ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί οκτώ επιπλέον εξεταστικές για τη διευκόλυνση των «αιωνίων» φοιτητών. Σημειώνουν ακόμη, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί μόνο στους φοιτητές που είναι ανενεργοί και δεν έχουν εμφανίσει δραστηριότητα από το 2005.

Διαβάστε

Απειλούνται με διαγραφή 180.000 φοιτητές – Τέλος στους αιώνιους και ανατροπές στον αριθμό των εισακτέων – Τα πάνω, κάτω στις πανελλαδικές

Καβάλα: Φοιτητές του ΤΕΙ αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ως… υπεράριθμοι!

Χαμός στα ΚΤΕΛ Κρήτης από τα… μπολάκια των φοιτητών

Θεσσαλονίκη: Παίζουν μαξιλαροπόλεμο για ρεκόρ Γκίνες και φιλανθρωπικό σκοπό!

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στις 6 Ιουνίου η απόφαση του ΣτΕ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλη Πικραμένου, να κάνει δεκτό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ  και να εισαγάγει προς συζήτηση την υπόθεση στην Ολομέλεια
ΣτΕ: Στις 6 Ιουνίου η απόφαση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο