Ελλάδα

Αλλαγές στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο θα δημιουργηθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές και η πυροσβεστική ακαδημία, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Σήμερα μάλιστα έγινε γνωστό ότι φέτος στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας θα εισαχθούν συνολικά 580 άτομα, που όμως δεν θα φοιτήσουν εφέτος αλλά το 2015-16.

Όπως επισήμανε ο υπουργός «έχουμε εκπονήσει μελέτη και πρόθεση μας αποτελεί η συγκρότηση ενός πεδίου που θα συμπεριλάβει όλες τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και τις αστυνομικές και την πυροσβεστική ακαδημία. Έτσι, από το επόμενο σχολικό έτος, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές από ένα πεδίο. Διότι, αυτό το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα οι υποψήφιοι για αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι στοχοπροσηλωμένοι σε αυτή την επιλογή, δηλαδή να είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και να μην εισάγονται μόνο και μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια».

Όμως ο υπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. «Σε πρώτη φάση το αποκλείσαμε» απάντησε και συνέχισε: «Το εξετάσαμε , αλλά το απορρίψαμε διότι ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο δεν επέφερε κάποιον εξορθολογισμό όσον αφορά την εισαγωγή στις σχολές. Πιστεύουμε ότι με το σχέδιο “Αθηνά”, αυτό θα διορθωθεί. Θα δούμε πως θα κυλήσει η πρώτη χρονιά και θα πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Αν από εκεί και πέρα δούμε -με την εμπειρία της φετινής χρονιάς- ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, θα το ξαναμελετήσουμε».

Σχετικά με το σχέδιο “Αθηνά” τόνισε: «Δώσαμε τη φιλοσοφία του σχεδίου “Αθηνά” και αυτό που προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση, ήταν να πετύχουμε τον απαραίτητο εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Συζητήσαμε με όλους τους φορείς και τα κόμματα και εξηγήσαμε τις παθογένειες των τελευταίων δεκαετιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Έγινε ένα γενναίο πρώτο βήμα. Υπάρχει ήδη ένας εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν σταματούν. Η διαδικασία των αλλαγών, της μεταρρύθμισης, της αξιολόγησης, της προσαρμογής στα νέα δεδομένα στο χώρο της Παιδείας πρέπει να είναι συνεχής».

Σε ερώτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις, το «πάγωμα» των προσλήψεων και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, ο Κ. Αρβανιτόπουλος είπε: «Το περίφημο προεδρικό διάταγμα ήταν ήδη νομοθετημένο από το Νοέμβριο, όσον αφορά στο θέμα των μεταθέσεων. Άρα, ήταν όψιμη η ανησυχία και η έκφραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών. Θέσπισε κοινωνικά κριτήρια, ούτως ώστε να μην έχουμε άκριτα, υποχρεωτικές μεταθέσεις. Έτσι, μόνο οι νεοδιόριστοι μπορούν να μετατεθούν. Έχουμε κοινωνικά κριτήρια πλέον. Αυτό είναι ένα έσχατο μέτρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μόνο εάν χρειαστεί στο τέλος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανελλήνιες 2013: Νέες διευκρινίσεις για το λάθος στα Μαθηματικά

Αλλαγές στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών και με το ΟΚ του ΣτΕ

Επιστράτευση των καθηγητών αν γίνει απεργία μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Αρβανιτόπουλος: Είναι επείγον να εφαρμοστεί το σχέδιο “Αθηνά

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα