Ελλάδα

Aλλαγή ώρας 2025: Μία ώρα μπροστά γυρίζουν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου

Οι δείκτες θα αλλάξουν στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής και θα δείξουν 04:00 η ώρα

Μία ώρα μπροστά γυρίζουν οι δείκτες του ρολογιού, αφού την Κυριακή 30 Μαρτίου γίνεται μετάβαση στη θερινή ώρα.

Οι δείκτες θα αλλάξουν στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής και θα δείξουν 04:00 η ώρα. Η θερινή ώρα θα αλλάξει ξανά στις 26 Οκτωβρίου 2026.

H ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή της ώρας έχει ως εξής:

«Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 ολοκληρώνεται η εφαρμογή της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους μετακινώντας τα μία ώρα μπροστά, δηλαδή από τις 03:00 π.μ. στις 04:00 π.μ.».

Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Τι έχει αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό και έτσι συνεχίζεται κανονικά η μετάβαση από τη χειμερινή σε θερινή ώρα.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Τη σκαπούλαρα, έχω σπάσει το πόδι μου και υποβλήθηκα σε επέμβαση» λέει ο 36χρονος που παρασύρθηκε από όχημα στην Θεσσαλονίκη
«Πήγα κι εγώ εκεί και παρακαλούσα τον αστυνομικό που ήρθε να κάνει στον οδηγό το τεστ για το αλκοόλ και δεν το έκανε» λέει ο πατέρας του 36χρονου θύματος
Η στιγμή της παράσυρσης πεζού στην Θεσσαλονίκη
Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει βιαστικό οδηγό να πέφτει πάνω στη κλειστή μπάρα διάβασης του Προαστιακού προκαλώντας βραχυκύκλωμα
Το βίντεο αφορά το τροχαίο ατύχημα που έγινε την 31η Μαρτίου και προκάλεσε την ακινητοποίηση των συρμών του Προαστιακού και τις τεράστιες καθυστερήσεις στα δρομολόγια
Το βανάκι που προκάλεσε το βραχυκύκλωμα σε όλο το δίκτυο του Προαστιακού