Site icon NewsIT

Alzheimer: Παγκόσμιος μήνας κατά της νόσου ο Σεπτέμβριος – Διήμερο ενημέρωσης στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

11.09.2024 | 15:35
Alzheimer: Παγκόσμιος μήνας κατά της νόσου ο Σεπτέμβριος – Διήμερο ενημέρωσης στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Από το 2012 ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί να είναι ο παγκόσμιος μήνας Alzheimer με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη νόσο και την στήριξη ασθενών φροντιστών και των οικογενειών τους.

Έτσι και φέτος η Εταιρεία Alzheimer κατά της νόσου σε συνεργασία με το κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οργανώνουν για δεύτερη χρονιά το Festival Alzheimer στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεµβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στη διάρκεια των δύο αυτών ημερών περιλαμβάνονται ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου, δωρεάν τεστ µνήµης, συµβουλευτικές υπηρεσίες και παροχή πληροφοριών για δοµές και τρόπους υποστήριξης ασθενών και φροντιστών σε όλη την Ελλάδα και φυσικά πληροφορίες για την διατροφή και την άσκηση των ασθενών.

Ακόμα και σήμερα έστω και αν έχουμε φτάσει στο 2024 για πολλούς το Αλτσχάιμερ αποτελεί κοινωνικό στίγμα γι’ αυτό και το Festival Alzheimer 2024 εστιάζει στην καταπολέµηση του κοινωνικού στίγµατος δίνοντας την ευκαιρία στα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Ο στόχος απλός αλλά και ουσιαστικός, η ενθάρρυνση της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ µε σεβασµό και κατανόηση, προάγοντας την ένταξη τους και την αποδοχή του από το κοινωνικό σώμα.
Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

11:00-12:30 Oργανώσεις Alzheimer από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τις δράσεις τους

12:30-14:00 Διάλεξη με τον καθηγητή νευρολογίας Νίκο Σκαρμέα για τις τελευταίες επιστηµονικές εξελίξεις στην άνοια.
Από τις 14:00 εως τις 15:00 το κοινό, οι ασθενείς και οι φροντιστές θα έχουν την δυνατότητα να ρωτήσουν την Παρασκευή Σακκά νευρολόγο, ψυχίατρο και πρόεδρο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών καθώς και τον καθηγητή Νίκο Σκαρμέα για επιστηµονικά ζητήµατα σχετικά µε την άνοια.

Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα διεξαχθούν δωρεάν Τεστ Μνήμης για όσους θα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο 1102.

Από τις 17:00 έως τις 19:00 ο γνωστός Σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος θα δώσει διατροφικές οδηγίες για καλή νοητική υγεία».

Στις 7 το απόγευμα θα γίνει η κεντρική εκδήλωση με θέμα «Η άνοια στη ζωή µας» όπου μετά την εισαγωγική ομιλία της Προέδρου της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Παρασκευής Σακκά άτοµα µε άνοια και φροντιστές θα μιλήσουν για το πώς βιώνουν τη ζωή µε την άνοια, τις δυσκολίες, τις αισιόδοξες στιγµές και τις πηγές βοήθειας.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει διάλεξη για τα πρακτικά ζητήµατα που αφορούν στη φροντίδα της άνοιας από τον Κωστή Προύσκα Ψυχολόγο – Δρ. Γεροντολογίας, ενώ στις 13:00 η Φαίδρα Καλλίγερου – Νευρολόγος, η Εύη Κώτσιου – Νευρολόγος και ο Κωστής Προύσκας – Ψυχολόγος – Δρ. Γεροντολογίας θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού, των ασθενών και των φροντιστών για επιστηµονικά ζητήµατα σχετικά µε την άνοια.

Από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα θα διεξαχθούν τα τεστ μνήμης για όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο 1102.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version