Ελλάδα

Αμφίπολη: Μπορεί να είναι ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος; Όλα ανοιχτά από την Περιστέρη – Ποια μέρη του σκελετού βρέθηκαν στον τάφο

- Όλα όσα έγιναν στην παρουσίαση από την Κατερίνα Περιστέρη της πορείας των ανασκαφών στο λόφο Καστά
- Κανένα ενδεχόμενο δεν απέκλεισε η κα Περιστέρη όταν ρωτήθησε αν ο νεκρός μπορεί να ανήκει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνρου
- Ο σκελετός βρίσκεται στο μουσείο της Αμφίπολης! - Έχουν βρεθεί κομμάτια από τα χέρια, τα πόδια και τη λεκάνη - Επιφυλακτική η Περιστέρη για το κρανίο
- Ένα δοκάρι που έπεσε κατέστρεψε το πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας
- Τυμβωρύχοι είχαν "πειράξει" τον σκελετό - Πρώτες κοντινές φωτογραφίες στη δημοσιότητα
- Βρέθηκαν στον τάφο και νομίσματα από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου - Έχουμε βρει νομίσματα μακεδονικά και ρωμαϊκά που δεν σας τα δείξαμε, είπε!
- Κινδύνευε με κατάρρευση ο 4ος θάλαμος

ΩΡΑ 15:30 Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση μετά από 4:30 ώρες

ΩΡΑ 15:13 Η κα Μενδώνη ξεκαθάρισε πως “αυτοί οι οποίοι έκαναν την ανασκαφή ήταν μόνιμοι υπάλληλοι του υπιουργείου Πολιτισμού. Όλα τα στελέχη της ανασκαφής είναι συνεργάτες του υπουργείου Πολιτισμού. Όσο καιρό ήμουν εκεί, άλλους εθελτονές δεν είδα εκτός από μια συνεργάτιδα της Περιστέρη”

ΩΡΑ 15:08 Το λόγο παίρνει η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που είπε πως ο σκελετός βρέθηκε σε κομμάτια εντός κι εκτός του τάφου. Το κρανίο βρέθηκε σε απόσταση και ακριβώς έξω από το όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος! Μέσα στο όρυγμα έχει βρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού. Σύμφωνα με την κα Μενδώνη δεν βοηθά τους αρχαιολόγους να καταλάβει αν είναι άνδρας ή γυναίκα η διαμελισμένη λεκάνη. Αποκάλυψε δε ότι σε πολλά κομμάτια αφαιρέθηκαν κόκαλα μαζί με το χώμα. Αν το άγγιζαν οι εργάτες, θα διατάρασσαν το χώμα και τη διαδικασία αναγνώρισης. Ο σκελετός δεν έχει 100% πληρότητα αλλά επιτρέπει στους ειδικούς να αποφανθούν για πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.

ΩΡΑ 15:05 Σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη στις ανασκαφές εκτός από έμπειρους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες είχε και “εθελοντές που αγαπούν τον τόπο τους”, όπως είπε

ΩΡΑ 14:58 Πιέσεις στην Κατερίνα Περιστέρη να αποκαλύψει ποια μέρη του σκελετού έχουν βρεθεί. Τελικά είπε πως έχουν βρεθεί κομμάτια από τα χέρια, τα πόδια και τη λεκάνη του νεκρού καθώς επίσης και το κρανίο του! Για το τελευταίο πάντως είπε πως είναι επιφυλακτική.

ΩΡΑ 14:55 Η γεωσκόπηση που γίνεται θα δείξει αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη είπε η Κατερίνα Περιστέρη που εμφανίστηκε βέβαια πως “σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα πράγματα”

ΩΡΑ 14:48 Η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε αινιγματικά στην ερώτηση αν ήταν μόνο ένας ο νεκρός της Αμφίπολης. Είπε “αυτόν βρήκαμε”. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος! Ρωτήθηκε αν ο νεκρός είναι μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είπε πως τίποτα δεν αποκλείεται και δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα με σιγουριά.

ΩΡΑ 14:31 Ο σκελετός βρίσκεται στο μουσείο της Αμφίπολης και φυλάσσεται με τον καλύτερο τρόπο. Δεν έχουν βρεθεί επιγραφές είπε η κα Περιστέρι. Για τα νομίσματα: Πρέπει να καθαριστούν

ΩΡΑ 14:28 Η παρουσίαση συνεχίζεται και έχει ξεπεράσει τις 3 ώρες που είχε ανακοινωθεί πως θα διαρκούσε

ΩΡΑ 14:25 Θα ψάξουμε στον περίβολο, να δούμε τι άλλο μπορεί να βρεθεί, είπε η Κατερίνα Περιστέρη

ΩΡΑ 14:20 «Στα επιστύλια αρχικά βλέπουμε χρώμα. Μαζέψαμε τα πεσμένα κομμάτια και προσπαθούμε να συνθέσουμε μορφές και παραστάσεις. Προφανώς με λέιζερ θα δουλέψουμε. Δεν έχει γίνει ακόμη φωτογράφηση με επιστημονικό τρόπο, με ultra violet για να καταλάβουμε από ποια χρονολογία είναι. (…) Θέλουμε ένα χρόνο για να έχουμε τις σωστές απαντήσεις. Είναι ανθρώπινοι οι λόγοι που καθυστερούμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλη αυτή η επίθεση που γίνεται. Είμαστε επιστήμονες και είναι αδύνατον να κάνουμε σε άμεσο χρόνο όλα όσα ζητούνται», είπε απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται.

ΩΡΑ 14:00 Όπως είπε η κα Περιστέρη, στον τάφο βρέθηκαν και νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν σαν το δολάριο της εποχής και μπορούσαν να βρεθούν πάντου

ΩΡΑ 13:53 Για την επίσκεψη Σαμαρά και αν τον κάλεσε: Εγώ ενημέρωσα το υπουργείο και ο πρωθυπουργός που αγαπά τις αρχαιότητης ήρθε. Η επίσκεψή του βοήθησε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για το μνημείο.

ΩΡΑ 13:52 Στον χώρο της Αμφίπολης οργίαζε η αρχαιοκαπηλεία

ΩΡΑ 13:46 Αρχικά ο περίβολος μπροστά από τα σκαλοπάτια ήταν ανοιχτός και μετά τον έκλεισαν. Άρα ο τύμβος ήταν κάποτε επισκέψιμος

ΩΡΑ 13:45 Η Κατερίνα Περιστέρη απαντά σε ερώτηση: Στον κυρίως θάλαμο δεν υπήρχαν καθόλου κτερίσματα. Από τους άλλους χώρους έχουμε κεραμεική και νομίσματα. Νομίσματα από τον 2ο πΧ αιώνα με τους τελευταίους Μακεδόνες και από τα ρωμαϊκά χρόνια. Απλά δεν σας τα δείξαμε!

ΩΡΑ 13:30 Υπάρχουν μαρτυρίες από το παρελθόν ότι υπήρχε η πρόθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την δημιουργία ενός μεγάλου μνημείου. Η Αμφίπολη ήταν ένα πολύ σημαντικό κέντρο (…) Μέσα στον τύμβο υπήρχε μια σημαντική προσωπικότητα αλλιώς δεν θα έστηναν το λιοντάρι στην κορυφή

ΩΡΑ 13:20 Η Κατερίνα Περιστέρι ρωτήθηκε για την ταυτότητα το νεκρού και παλιότερη δήλωσή της πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένος Μακεδόνας στρατηγός. «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος».

ΩΡΑ 13:10 Ξεκινούν οι ερωτήσεις προς την Κατερίνα Περιστέρη

ΩΡΑ 13:05 Παρεξήγηση ανάμεσα στην Κατερίνα Περιστέρη και τους δημοσιογράφους που ζητούσαν επίμονα φωτογραφίες του σκελετού. Όπως είπε η κα Περιστέρη ο σκελετός ήταν διαταραγμένος από τους τυμβωρύχους. Τελικά έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες.




ΩΡΑ 12:54 Έχει γίνει και κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων, ενώ θα επεκταθεί και το στέγαστρο προστασίας και θα γίνουν στραγγιστικά μέτρα, ενώ θα μπει και ρεύμα. Οι εργασίες προστασίας του μνημείου δεν θα σταματήσουν καθόλου


ΩΡΑ 12:50 Συνεχίζοντας είπε πως έχουν βάλει αισθητήρες μέσα στο μνημείο για να ελέγχουν αν υπήρχε καταπόνηση το μνημείου. Χρησιμοποίησαν με αισθητήρες μέτρησης παραμόρφωσης και έγιναν τοπιογραφικές μετρήσεις ακρίβειας, έλεγχαν δηλαδή μήπως υπήρχε μετακίνηση του μνημείου!


ΩΡΑ 12:42 Ο τέταρτος θάλαμος ήταν σε οριακό σημείο, λίγο πριν από την κατάρρευσή του και έγινε πυκνή υποστήλωση με 180 ράβδους ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να μπουν μέσα. Ο κ. Εγγλέζος τόνισε ότι το έργο τους ήταν πολύ δύσκολο γιατί τα υποστηλώματα έπρεπε να τοποθετηθούν επί της ουσίας πάνω στην άμμο. Όπως τόνισε, πολλά βράδια έμεινε άυπνος από την αγωνία.

ΩΡΑ 12:40 Το λόγο παίρνει ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος. Όπως είπε το μνημείο είχε εσωτερική και εξωτερική επίχωση και έγιναν αντιστηρικτικά και υποστηλωτικά έργα. Όπως είπε «λάβαμε μέτρα για να υπάρχει ευστάθεια του μνημείου».

ΩΡΑ 12:34 Το βάθρο ήταν τεράστιο και ελπίζουν ότι κομμάτια από αυτό όσο και από τον ταφικό περίβολο να βρεθούν όταν υποχωρήσουν και άλλο τα νερά της λίμνης Κερκίνης. Το λιοντάρι φαινόταν από παντού. Ήταν έτσι φτιαγμένο είπε ο αρχιτέκτων που να φαίνεται από την ελάχιστη δυνατή απόσταση

ΩΡΑ 12:32 Κάποια κομμάτια από τον περίβολο ενώ την πρώτη μέρα ήταν 51 μετά έγιναν 58 γιατί κάποιοι από τους κατοίκους τα είχαν πάρει στα σπίτια τους και τα επέστρεψαν!

ΩΡΑ 12:31 Αμέσως μετά την Κατερίνα Περιστέρη ο αριχτέκτοντας Μιχάλης Λεφατζής που έκανε λεπτομερή ανάλυση του βάθρου πάνω στο οποίο βρίσκεται ο Λέων της Αμφίπολης. Κομμάτια από το βάθρο του Λέοντα δεν βρέθηκαν όλα στο ίδιο σημειο από τους Άγγλους.

ΩΡΑ 12:30 Δεν ξέρουμε ακόμη ποιος είναι ο νεκρός, είπε και δέχτηκε πιέσεις να δώσει φωτογραφίες. Είπε πως απάντηση στο ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη θα το δώσουν ποια τα ανθρωπολογικά δεδομένα.

ΩΡΑ 12:22 Το βοτσαλωτό δάπεδο και το ψηφιδωτών δίνουν χρονολόγηση στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με την κα Περιστέρη η αποκατάσταση του κεντρικού μέρους του ψηφιδωτού είναι σε καλό δρόμο.

ΩΡΑ 12:00 Η Κατερίνα Περιστέρι περιέγραψε τη μεγάλη συγκίνηση όταν η ανασκαφική ομάδα αντίκρισε τις Καρυάτιδες. Στο χώρο πίσω τους, μπροστά από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα βρέθηκε το ψηφιδωτό.



ΩΡΑ 11:55 Οι χώροι έχουν ύψος τριών μέτρων και πλάτος 4,3 και ήταν καλυμμένοι με χώμα μέχρι πάνω. Όλο αυτό το χώμα αφαιρέθηκε με μεγάλη προσοχή. Το χώμα έφτανε μέχρι το ύψος των Σφιγγών.



ΩΡΑ 11:54 Όλο το μνημείο είναι φτιαγμένο από καταπληκτικό μάρμαρο. Στις Καρυάτιδες, η ανασκαφή έγινε με μεγάλη προσεχή. Ένα δοκάρι ήταν πεσμένο μπροστά στο πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας. Το δοκάρι, που βρέθηκε μέσα στα χώματα, όταν έπεσε, κατέστρεψε το πρόσωπό της.



ΩΡΑ 11:50 Υπάρχουν πολλά κομμάτια δόμων τα οποία ένα έμπειρο μάτι μπορεί να τα ταυτίσει κανείς με το λέοντα της Αμφίπολης. Βρέθηκαν δηλαδή τα κομμάτια του ταφικού περιβόλου. Γερανός, όμως, κατέστρεψε κομμάτια στα ρωμαϊκά χρόνια! Ακόμη και σήμερα έχουν βρει κομμάτια που μάζεψαν την τελευταία Κυριακή και κατάλαβαν ότι είχαν αποκοπεί από τον περίβολο όταν έπεσε η στάθμη των νερών

ΩΡΑ 11:41 Όλη η δουλειά για τον περίβολο έγινε με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφατζή. Όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάνοντας τοπογραφικά έκανε αναπαράσταση ο Μιχάλης Λεφατζής και βασίστηκε στο λιοντάρι της Αμφίπολης

ΩΡΑ 11:29 Αυτό ήταν ε]ένα έναυσμα για μας να δούμε τι πραγματικά γίνεται. Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της Βασίλισσας. Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Ελπίζαμε να οριοθετήσουμε τον τύμβο γιατί δεν ήταν στρογγυλός μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανασκαφές. Σκάψαμε αρκετά ζωνάρια και σταθήκαμε τυχεροί και φτάσαμε κάτω από το αντίθεμα του περιβόλου








ΩΡΑ 11:28 Τότε είχαν αποκαλυφθεί τάφοι εποχής σιδήρου και εποχής αρχαϊκής. Είναι ένα μέρος φυσικού λόφου που έχει ενσωματωθεί στον Τύμβο. Ξεκινήσαμε το 2012 μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα




ΩΡΑ 11:27 Είναι η μελέτη που θα μας δώσει τα συμπεράσματα που όλοι περιμένουμε. Την Αμφίπολη την γνωρίζετε είναι ένας πολύτιμος αρχαιολογικός χώρος από την δεκαετία του ‘50 με τις ανασκαφές του αείμνηστου Λαζαρίδη

ΩΡΑ 11:26 θα πούμε σήμερα λίγα πράγματα για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά όπως το αρχίσαμε το 2012 και όπως εξελίχθηκε το 2014. Ξέρετε πολύ καλά ότι το πιο δύσκολο τώρα αρχίζει

ΩΡΑ 11:25 Ξεκινά η ομιλία της Κατερίνας Περιστέρη



ΩΡΑ 11:16 Νομίζω ότι σήμερα θα δοθούν όλα τα δεδομένα και θα ανοίξει η επιστημονική συζήτηση. Ένα είναι σίγουρο ότι αυτό το μνημείο θα είναι μια λαμπρή ψηφίδα στην ιστορία της Ελλάδας

ΩΡΑ 11:15 εξαιρετικής σημασίας ελληνικό μνημείο, το δείχνουν το μέγεθος ο πλούτος και το ύφος του. Είναι θετικό και ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται η τελική ανακοίνωση για την ανασκαφή φθάνουμε στο τέλος της πληροφόρησης του κοινού. Η έρευνα αρχίζει μετά την ανασκαφή

ΩΡΑ 11:14 Πρώτος το λόγο πήρε ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΩΡΑ 11:05 Γεμάτο από δημοσιογράφους και πολίτες το αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού



ΩΡΑ 11:03 Παρών και ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας και η γγ του υπουργείου Λήνα Μενδώνη

ΩΡΑ 11:00 Όλη η ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης, οι εργάτες και οι συντηρητές θα είναι παρόντες στην παρουσίαση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα