Οι περισσότεροι καλεσμένοι του εφοπλιστικού ζεύγους Πατίτσα-Χρουσαλά,πιθανότατα δεν είχαν ακούσει ποτέ το όνομα Κουντουριώτης. Για τις ναυμαχίες της Έλλης-Λήμνου ασφαλώς και δεν γίνεται λόγος.
Γι΄ αυτό και αντιμετώπισαν το ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ, περίπου όπως τα σκάφη αναψυχής στα οποία κατά καιρούς έχουν συμμετάσχει σε ανάλογα πάρτι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι στην πλειοψηφία τους, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, μπορούν (;) να επικαλεστούν το ελαφρυντικό της άγνοιας. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όσοι όχι απλά γνωρίζουν απ΄ έξω κι ανακατωτά τη θρυλική ιστορία του ΑΒΕΡΩΦ, του καταδρομικού που κατατρόπωσε τον Οθωμανικό Στόλο τον Δεκέμβριο του 1912 και τον Ιανουάριο του 1913,αλλά είναι και υπεύθυνοι για να την διαφυλάξουν.
Ούτε ένας δεν βρέθηκε να αναλάβει άμεσα την ευθύνη της απίστευτης απρέπειας που έγινε στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ. 24 ώρες μετά από την αποκάλυψη,η ηγεσία του ΓΕΝ,ο αρχηγός αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσνιώτης και ο ανακληθείς προσφάτως στην ενέργεια υποναύαρχος Νίκος Κρυονερίτης, αναζητούσαν …τον υπεύθυνο της δεξίωσης για τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ,που τελικά κατέληξε σε γαμήλιο πάρτυ. Ένα πάρτυ με πολύ χορό,φωτορυθμικά,λουλούδια,όμορφα μοντέλα και τη μητέρα του γαμπρού να καλοσωρίζει πανευτυχής την Μαριέττα Χρουσαλά στη ναυτιλιακή οικογένεια.
Περίπου από το ίδιο σημείο που είχε σταθεί στις 3 Δεκεμβρίου 1912 ο ναύαρχος Κουντουριώτης και είχε υπαγορεύσει στο σήμα προς τα υπόλοιπα ελληνικά πλοία: ” Με τη δύναμιν του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν προς τη νίκη εναντίον του εχθρού του Γένους”. Ο ναύαρχος νίκησε τον Οθωμανικό Στόλο,αλλά σχεδόν ένα αιώνα μετά υπέστη βαριά ήττα από τους νεοέλληνες σελέμπριτι!
Χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες για να αποφασίσει το Ναυτικό Συμβούλιο την απομάκρυνση του αρχιπλοιάρχου που ήταν επικεφαλής του ΑΒΕΡΩΦ,λες και αυτός ενέκρινε την παραχώρηση του θρυλικού ΑΒΕΡΩΦ,χωρίς η ηγεσία του ΓΕΝ να γνωρίζει τίποτα …για το φόνο και κυρίως για το πάρτι! Αρχηγός και κυρίως ο υπαρχηγός ΓΕΝ στην ευθύνη του οποίου ανήκει το ΑΒΕΡΩΦ εμφανίζονται “αθώοι του αίματος” για την απρέπεια έναντι της ίδιας μας της ιστορίας.
Με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας βεβαίως.Πολλοί θα πουν ότι όλα αυτά είναι άκρως συντηρητικά και ότι τέλος πάντων δεν πρέπει να δίνουμε και τόσο μεγάλη σημασία. Ίσως όμως αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε για τα αυτονόητα ,τότε κάποιο βράδυ θα δούμε τη ταμπέλα “party is here”,που ήταν τοποθετημένη στον ΑΒΕΡΩΦ,έξω από την Ακρόπολη!