Ελλάδα

Από τον Ιανουάριο μπαίνουν γεωτρύπανα σε Ιόνιο και Κατάκολο

- Ως τον Ιούνιο του 2014 θα έχουν βγει τα αποτελέσματα για τα 15 οικόπεδα στο Ιόνιο
- Στοιχεία δείχνουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου
- 1.000 άτομα θα εργάζονται σε κάθε γεωτρύπανο

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να ξεκινήσουν τα γεωτρύπανα στο Ιόνιο και πιθανόν και στο Κατάκολο, στο πλαίσιο της διαδικασίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων, εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα έχει τελειώσει όλη η έρευνα στο Ιόνιο και θα βγουν τα αποτελέσματα για τα 15 οικόπεδα, ενώ ανέφερε ότι σε κάθε γεωτρύπανο απασχολούνται περίπου 1000 εργαζόμενοι.

Ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο τέλος του 2014 να έχει επέλθει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στον καταναλωτή από το κόστος της πράσινης ενέργειας.

“Εγώ αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνεται μιλώντας με ειλικρίνεια στον κόσμο είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο τέλος του 2014 να έχει υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στον καταναλωτή ο οποίος δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Γι’ αυτό ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους για παράδειγμα να δούμε πως μπορεί να επιμεριστεί αυτό το κόστος και στους παραγωγού”, επισήμανε.

Για το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ο κ. Μανιάτης είπε: “Η εκτίμηση που έχουμε κάνει και έχει γίνει με πολύ σοβαρότητα όλη η δουλειά αυτή από τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Καλαφάτη, και το επιτελείο του έχει δυο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι να επιμηκυνθούν οι δόσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι όσο μπορούμε περισσότερο. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να σας πω, πρέπει να εφαρμόσουμε και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο. Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο εξής πολύ απλό να το πω, για να γίνει κατανοητό, δεν γίνεται να νομιμοποιείς ή να τακτοποιείς αυθαίρετα, δηλαδή παραβάσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος, χωρίς να δίνεις στο περιβάλλον κάτι άλλο. Άρα, πρέπει σαφώς να επιβάλλεις πρόστιμα, ταυτόχρονα όμως τα πρόστιμα αυτά, πρέπει να επιστρέφουν στο ευρύτερο περιβάλλον”.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα