Τώρα ξαφνικά ο κ. Ρέππας ανακάλυψε πως “υπάρχουν δομές που είναι άχρηστες, υπάλληλοι που δεν αποδίδουν”. Έτσι δικαιολογείται η απευθείας απόλυση υπαλλήλων και το λουκέτο σε ολόκληρους οργανισμούς του Δημοσίου.
Όπως είπε μάλιστα ο υπουργός η “εφεδρεία λειτούργησε συμβολικά” προφανώς για να δοθεί το μήνυμα ότι έρχονται απολύσεις και ανέφερε τη γνωστή φράση ότι πλέον δεν υπάρχει θέμα μη απολύσεων στο Δημόσιο καθώς ¨δεν είναι ταμπού”.
Παραδέχθηκε ότι η εφεδρεία ήταν προμήνυμα απολύσεων, μια μεταβατική μόνο περίοδος για να συνηθίσουν οι υπάλληλοι στην ιδέα των απολύσεων.
Ο στόχος είναι οι 150.000 λιγότεροι υπάλληλοι, η κυβέρνηση (η προηγούμενη δεσμεύοντας και την επόμενη) το υπέγραψε, είναι υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών…
Από το πογκρόμ απολύσεων που πρόκειται να ακολουθήσει ως το 2015 και… βλέπουμε εξαιρούνται μόνο οι 155.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Ουσιαστικά το 2015 από τους 355.000 υπαλλήλους (πλην εκπαιδευτικών και ένστολοων) θα απομείνουν στο Δημόσιο 185.000 υπάλληλοι.
Ποιοι θα φύγουν;
Ήδη με τα έως τώρα δεδομένα λείπουν σχεδόν 8.000 από την εφεδρεία. Αντί των 10.000 εφέδρων για το 2011 δεν βγήκαν ούτε 2.000 και έτσι κινδυνεύουν πρώτοι από όλους οι υπάλληλοι οργανισμών που συγχωνεύονται και ακόμη δεν έχει βρει το κράτος τι θα τους κάνει, έπρεπε οι διαδικασίες να είχαν ολοκληρωθεί από τα τέλη του περασμένου μήνα.
Ουσιαστικά δεν μένει κανείς εκτός στόχου για… απόλυση και στον στενό Δημόσιο Τομέα. Μετά τις ανακοινώσεις Ρέππα για οργανισμούς που θα αξιολογηθούν μιλάμε για νέο γύρο προς συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών.
Ένας νέος γύρος αξιολόγησης (κυβερνητικός) οργανισμών και ένας νέος γύρος αξιολόγησης ατόμων.
Εδώ μπαίνει το… πανάρχαιο ερώτημα στο Δημόσιο, ποιος και με ποια κριτήρια θα κάνει την αξιολόγηση αυτή.
Με τα γνωστά κομματικά κριτήρια; Από… ανεξάρτητες επιτροπές που θα σχηματίσουν ποιοι;
Ωστόσο και αυτή η διαδικασία θα είναι αργή, η τρόικα δεν περιμένει και έτσι έρχεται παράταση στο ήδη αποτυχημένο μέτρο, το φιάσκο της εφεδρείας.
Η εφεδρεία θα επεκταθεί και το 2012 και θα συμπεριλάβει και τομείς όπως η υγεία που είχαν εξαιρεθεί αρχικά, αλλά και ηλικιακές ομάδες, τους 50αρηδες δηλαδή, θα μειωθεί το όριο προς εφεδρεία κατά πέντε χρόνια και έτσι μιλάμε για άτομα που στα 51 με 52 χρόνια τους θα βρεθούν χωρίς δουλειά και χωρίς δυνατότητα συνταξιοδότησης.
Διαβάστε επίσης:
Μας ζητούν συνεχώς θυσίες και τσακώνονται για το ποιός υπουργός απέτυχε περισσότερο