Ελλάδα

Απολύσεις-εξπρες στο Δημόσιο και σύνταξη για όλους στα 67 ζητάει η τρόικα

- Εξαήμερο σε όλες τις επιχειρήσεις και μείωση 50% στις αποζημιώσεις για απόλυση
- Προτάσεις-σοκ από το ΔΝΤ για μέτρα 3 δισ. ευρώ
- Με παραίτηση απειλεί ο υπουργός αν περάσουν οι απολύσεις

Ο πολύς κύριος Πολ Τόμσεν φαίνεται ότι επανήλθε δριμύτερος. Σήκωσε το … φρύδι όπως έχει συνηθίσει και απαίτησε μέτρα τριών δισεκατομμυρίων.

Ποια είναι αυτά;

Απολύσεις στο Δημόσιο για τα επόμενα τρία χρόνια που τις υπολογίζει πως θα αποφέρουν στο κράτος ως και δύο δισεκατομμύρια από την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η εφεδρεία που μετονομάστηκε σε διαθεσιμότητα και ουσιαστικά είναι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν αρκεί, είπαν τα στελέχη της τρόικας. Η εξοικονόμηση χρημάτων από τους περίπου 35.000 υπαλλήλους που θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους ως να βγουν στη σύνταξη είναι μικρή.

Ένα δισεκατομμύριο … έβγαλαν από το καπέλο οι τροϊκανοί από την αύξηση των ορίων ηλικίας, άμεσα και για όλους στα 67. Χωρίς καμία περίοδο χάριτος, ούτε κλιμακωτά για όσους κατοχυρώνουν δικαίωμα εφέτος ή του χρόνου. Εδώ και τώρα απαίτησαν οι δανειστές μας φέρνοντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Εναλλακτικά μάλιστα προτείνουν να βρεθεί το 1 δισ. ευρώ από κατάργηση του αφορολόγητου (διαβάστε εδώ)

Παράλληλα και για την … αύξηση της ανταγωνιστικότητας έριξαν στο τραπέζι και επίσημα την αύξηση κατά μια ημέρα της εργασίας για όλους τους υπαλλήλους.

Δίνουν μάλιστα ένα ακόμη μπόνους στις επιχειρήσεις δίνοντας την ευκαιρία για μισή αποζημίωση όταν απολύουν έναν υπάλληλο, αρκεί να τον έχουν προειδοποιήσει τρις μήνες πριν και όχι έξι που είναι σήμερα.

Ουσιαστικά αποφάσεις δεν πάρθηκαν. Οι τροϊκανοί άνοιξαν τα χαρτιά τους και θα επανέλθουν περιμένοντας τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς μετά και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση που περάσουν οι απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου πως θα υποβάλλει την παραίτησή του.

Αναλυτικά τι έχει πέσει στο τραπέζι:
Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, δηλαδή το όριο να πάει στα 66 το 2013 και στα 67 το 2014.
Το μέτρο θα αγγίξει το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1993. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και για τα επικουρικά. «Αγκάθι» παραμένει το θέμα του Δημοσίου, καθώς το μέτρο εκτιμάται πως θα δυσκολέψει την ένταξη εργαζομένων στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

•Επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο του 2010. Δηλαδή οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 θα τεθούν σε ισχύ το 2013 (αφορά μεταξύ άλλων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζομένους στα βαρέα και ασφαλισμένους με 35ετία).
Ουσιαστικά θα αυξηθούν τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, που επέτρεπαν την έξοδο πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Αδιευκρίνιστο είναι το αν θα υπάρξουν κατηγορίες ασφαλισμένων -π.χ. όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- που θα εξαιρεθούν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ένα ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα, ενώ δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.

•Αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500 (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης). Για να ανοίξει η πόρτα εξόδου θα απαιτούνται 20 (με βάση την αρχική πρόταση) ή 21 (με βάση το σενάριο που κερδίζει έδαφος) έτη ασφάλισης

Διαβάστε επίσης:
Αφορολόγητο τέλος – Φόρος για όλους από το πρώτο ευρώ!

Κι άλλο τσεκούρι στις αποζημιώσεις ζητά η τρόικα – Παζάρι για τις ημέρες εργασίας και τις συντάξεις – Τι απαίτησε από τον υπουργό η τρόικα

Στη σκιά του Κολοκοτρώνη,οι στρατιωτικοί μετρούν δυνάμεις κι αντοχές

Οι πρώτες 6 αποκρατικοποιήσεις

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα